Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το Χαμόγελο του Παιδιού": Απολογισμός του έργου για το έτος 2011 - Στόχοι για το 2012



Δελτίο Τύπου
Σε συνέντευξη τύπου στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης Παιδιά στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και η «Εθνική
Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» στο Μαρούσι Αττικής, παρουσίασε σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τον Απολογισμό του έργου του για το έτος 2011 καθώς και τους βασικούς και σημαντικούς στόχους για το 2012.Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Γιαννόπουλος εξέφρασε την αγωνία και περιέγραψε τις τεράστιες δυσκολίες που καθημερινά βιώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οι πρωτόγνωρες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κράτος πρόνοιας & κοινωνικής αλληλεγγύης έχει καταρρεύσει, οδηγούν σε ραγδαία αύξηση των αναγκών που ο οργανισμός καλείται καθημερινά να καλύψει σε όλη την Ελλάδα. Το ευρύ φάσμα δράσεων που έχει αναπτυχθεί από το Χαμόγελο του Παιδιού είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητο.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το 2011 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για Το Χαμόγελο του Παιδιού. Το Φεβρουάριο είχαμε μόλις 1,5 μήνα οικονομικής ζωής. Η ανταπόκρισή όλων στην κραυγή αγωνίας μας ήταν συγκινητική. Χάρη στη συμμετοχή όλων … τα καταφέραμε! Συντελέστηκε πραγματικά ένα θαύμα!
Το Χαμόγελο του Παιδιού στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι παρών! Ωστόσο αν και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο κρατικός μηχανισμός σπαταλά δημόσιο χρήμα για να επαναλάβει δράσεις και δομές για τα παιδιά, που ήδη υπάρχουν, λειτουργούν με επιτυχία από το Χαμόγελο και χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ενώ παράλληλα, κρατικά ιδρύματα κάνουν έκκληση για παροχή ειδών και υπηρεσιών για να μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά που φιλοξενούν. Σε αυτή την ανάγκη Το Χαμόγελο του Παιδιού ανταποκρίθηκε άμεσα και σήμερα, παράλληλα με τις δράσεις μας, στηρίζουμε πολλά κρατικά ιδρύματα και άλλους φορείς σε σταθερή βάση.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειές που καταβάλλουμε καθημερινά αναγνωρίζονται τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών, η 1η θέση στο Κοινωνικό Βαρόμετρο ASBI 2011 είναι γεγονότα που μας έκαναν περήφανους, όχι μόνο εμάς αλλά και όλους όσοι συμμετέχουν και στηρίζουν το Χαμόγελο».
Από τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν διαφάνηκε η τεράστια ανάγκη να συνεχίσουμε το έργο μας με μεγαλύτερη ένταση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το έτος 2011:
•    Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 δέχτηκε 264.375 τηλεφωνικές  κλήσεις, κατά μέσο όρο 724 κλήσεις/μέρα
•    Για 190 παιδιά που βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε επιτόπια παρέμβαση
•    Λάβαμε σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης που αφορούσαν σε 844 παιδιά, ηλικίας από βρέφη έως και έφηβους
•    Χειριστήκαμε και τα 685 αιτήματα που λάβαμε για υποστήριξη παιδιών που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας

•    Στηρίξαμε μέσω δημιουργικής απασχόλησης 8.711 παιδιά διαφόρων ηλικιών που νοσηλεύτηκαν σε Νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
•    Οι 3 κινητές ιατρικές μας μονάδες, στελεχωμένες με προσωπικό του οργανισμού μας, για νεογνά και παιδιά έλαβαν συνολικά 2.464 σήματα, ενώ συνολικά διακομίστηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.933 παιδιά. Παράλληλα, το Χαμόγελο του Παιδιού έχει παραχωρήσει μία ιατρική μονάδα εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα στο νοσοκομείο παίδων «Η Αγία Σοφία».
•    Οι 3 μονάδες μας προληπτικής ιατρικής παρείχαν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε 3.164 παιδιά
•    Παρείχαμε συμβουλευτική σε 2.680 άτομα για θέματα που αφορούσαν σε παιδιά και εφήβους
•    4.465 παιδιά και οι οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης ενισχύθηκαν με είδη και υπηρεσίες σε σταθερή βάση
•    Λάβαμε συνολικά 5.965 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά Ε116000, ενώ από τις 112 περιπτώσεις παιδιών που αναζητήσαμε το 93% εντοπίστηκαν.
Η αγάπη και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο μας, αποτυπώνεται για μία ακόμα χρονιά στα αποτελέσματα του Κοινωνικού Βαρόμετρου ASBI 2011 βάσει των οποίων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί την 1η θέση στους δείκτες Κοινωνική Επιρροή – Απήχηση, Δημοτικότητα και Αναγνωρισιμότητα. Σας ευχαριστούμε!
Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των σημαντικότερων στόχων του 2012, οι οποίοι καθορίστηκαν με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες τους στην Ελλάδα. Επιγραμματικά αναφέρουμε:
•    Έναρξη πανελλήνιας λειτουργίας Κέντρων Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (Κ.Α.Κ.Ε.)
•    Εξασφάλιση κεντρικών αποθηκών (Βόρεια, Κεντρική &Νότια Ελλάδα) για να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών και οικογενειών που στηρίζουμε με προβλήματα Διαβίωσης
•    Αξιοποίηση κληροδοτημάτων για τη στέγαση οικογενειών με παιδιά, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (υγείας, κοινωνικά, διαβίωσης)
•    Παροχή θεραπείας στα πλαίσια της διεξαγωγής προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με ιατρικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα και τα συναρμόδια υπουργεία
•    Συγκρότηση, εκπαίδευση και συντονισμός εθελοντικών ομάδων για τον εντοπισμό και τη διάσωση παιδιών που αναζητούνται
•    Επέκταση Κοινωνικών & Υποστηρικτικών δράσεων στην Κρήτη και στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...