Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ηλεία: Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το βράδυ της Τετάρτης - Άνοδος της θερμοκρασίας & ισχυρές καταιγίδες την Πέμπτη

Ηλεία: Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το βράδυ της Τετάρτης - Άνοδος της θερμοκρασίας & ισχυρές καταιγίδες την ΠέμπτηΒαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση σταδιακά από το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου στην Δυτική Ελλάδα με πρόσκαιρες

χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες. Όπως γράψαμε και χθες, χιονόνερο περιμένουμε στα παραθαλάσσια-πεδινά της Ηλείας και πιθανές χιονοπτώσεις για λίγες ώρες το βράδυ της Τετάρτης κυρίως στα πεδινά εσωτερικά τμήματα του νομού, γρήγορα όμως λόγω του θερμού μετώπου η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα μετατρέψει τις χιονοπτώσεις σε βροχοπτώσεις.
Έτσι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 2/2 οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 700 μέτρα υψόμετρο, το μεσημέρι σε ακόμα μεγαλύτερα άνω των 900 μέτρων και μέχρι το βράδυ θα εντοπίζονται μόνο στα πολύ ορεινά των γειτονικών νομών!
Οι άνεμοι από το απόγευμα της Τετάρτης θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς 7 έως θυελλώδεις 8 και τοπικά τη νύχτα προς την Πέμπτη στο Ιόνιο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, νοτιοανατολικής διεύθυνσης.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τετάρτης θα ανέλθει στα παραθαλάσσια στους 8 με 9 , στους 7 με 8 στα υπόλοιπα πεδινά, +3 με +4 στα ημιορεινά και 0 με +1 στα ορεινά. Το βράδυ, τις ώρες που περιμένουμε εκδήλωση φαινομένων, υπολογίζουμε θερμοκρασιακές τιμές +4 με +5 στα παραθαλάσσια, +2 με +3 στα υπόλοιπα πεδινά, 0 με +1 στα ημιορεινά και -2 με -1 στα ορεινά. Γρήγορη, εντυπωσιακή, άνοδο περιμένουμε τη νύχτα και μέχρι το πρωί της Πέμπτης με 7 με 8 στα παραθαλάσσια, 6 με 7 στα υπόλοιπα πεδινά, +3 με +4 στα ημιορεινά και +1 με +2 στα ορεινά. Περαιτέρω άνοδο μέσα στην ημέρα.
Δείξτε προσοχή: Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά το πρωί της Πέμπτης όσο θα ευνοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πυκνές. Παράλληλα αναμένεται αρκετό νερό, οι βροχοπτώσεις από νωρίς την Πέμπτη θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Οι άνεμοι την Πέμπτη σταδιακά θα εξασθενήσουν στα 6 μποφόρ με στροφή σε νοτιοδυτικούς.
Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά και στους 6 με 7 στα ημιορεινά-ορεινά. Τιμές που θα διατηρηθούν και το βράδυ προς την Παρασκευή. Περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας την Παρασκευή.
Νεότερη ενημέρωση 16:30
Στα λευκά ντύνεται η δυτική Ελλάδα από το μεσημέρι της Τετάρτης 1η Φεβρουαρίου 2012. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στα πεδινά - παραθαλάσσια της Ηπείρου. Χιονίζει ακόμα και στα νησιά του Ιονίου.
Στα λευκά ντύνεται ο Βραχίονας Ζακύνθου ενώ χιονόνερο σημειώνεται στην χώρα. Στους 4.2 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο στο Σαρακινάδο, με χιονόνερο σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στην Ηλεία, σταδιακά ξεκινούν τα φαινόμενα με ασθενείς χιονοπτώσεις στην Μίνθη, πολύ ασθενές χιονόνερο στον Ηλειακό Κάμπο. Το θερμόμετρο δείχνει +1 στην Ανδρίτσαινα, +3 στην Φολόη και + 6 στον κάμπο (Βαρθολομιό), σε πρόσκαιρη πτώση τις αμέσως επόμενες ώρες με την σταδιακή έναρξη των φαινομένων. Λόγω των χαμηλών τιμών σχετικής υγρασίας θα δούμε πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε πεδινές - εσωτερικές- περιοχές του νομού με υψηλές σχετικά θερμοκρασιακές τιμές ακόμα και στους +4 με +5 βαθμούς.
Επιδείνωση με πυκνές - πρόσκαιρες - χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά του νομού τις αμέσως επόμενες ώρες.
Νεότερη ενημέρωση 18:42
Έντονο το χιονόνερο στη πεδινή γειτονική Ζάκυνθο με τον μετεωρολογικό σταθμό που εντάσσεται στο δίκτυο σταθμών της Ηλείας να αγγίζει τα 18 χιλιοστά ύψος χιονόνερου σε λιγότερο από τέσσερις ώρες! Το θερμόμετρο σε ελαφρά άνοδο στους +4.7 βαθμούς.
Στην Ηλεία, για την ώρα, πολύ ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλα τα ημιορεινά - ορεινά, σε Φολόη, Λαμπεία, Ανδρίτσαινα με το θερμόμετρο στους μηδέν με +1.
Πολύ ασθενής βροχή ή χιονόνερο σημειώνεται στα πεδινά με την θερμοκρασία σε πτώση, στους +6, με χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας.
Ενισχύονται σταδιακά και οι νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο.
Νεότερη ενημέρωση 21:50
Χιονόνερο σημειώνεται στα πεδινά του νομού με το θερμόμετρο σε οριακές πλέον τιμές, έχει πέσει στην Ωλένη στους +3.8 βαθμούς, στο Βαρθολομιό στους +4.4 , στην Αμαλιάδα στους +3.8, στον Πύργο στους +4.7 με τις νυφάδες να δίνουν μάχη με τη βροχή για το ποίος θα επικρατήσει.
Χιονίζει σε Λάλα & Καλλιθέα (Ζάχα) με αυξανόμενη ένταση.
Προσοχή στο παγετό όσοι κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο άνω των 600 με 700 μέτρων υψόμετρο καθώς το οδόστρωμα είναι βρεγμένο και οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο.
Νεότερη ενημέρωση 23:31
Ένταση παρουσιάζει το χιονόνερο στα πεδινά της Ηλείας, μάλιστα την τελευταία ώρα ορατές είναι καθαρές νιφάδες μέσα στο χιονόνερο κατά διαστήματα στην πόλη του Πύργου. Παράλληλα, χιονίζει σε όλα τα ημιορεινά της Κρέστενας: Γρέκα, Διάσελα, Πλατιάνα, Ζάχα ενώ στην Ανδρίτσαινα την Φολόη και την Λαμπεία εντείνονται.
Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν για λίγες ώρες ακόμα καθώς γρήγορα, περίπου μία με δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα μετατρέπει τις χιονοπτώσεις σε βροχοπτώσεις πρώτα στις ημιορεινές περιοχές.
Καταιγίδες πλησιάζουν από το Ιόνιο, ήδη πλήττουν την Ζάκυνθο, πολύ νερό πέφτει στο νησί, το ύψος βροχής ξεπερνά τα 35 χιλιοστά! Η θερμοκρασία σε αισθητή άνοδο ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου.
Ενίσχυση σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ παρουσιάζουν οι νοτιοανατολικοί άνεμοι.
Νεότερη ενημέρωση 23:41
Μετά από ενημέρωση που είχαμε σφοδρές είναι οι χιονοπτώσεις στη γειτονική Αρκαδία στα Λαγκάδια, τη Βυτίνα και την Τρίπολη. Σύμφωνα με την Αστυνομία σε αυτή τη διαδρομή απαιτούνται αλυσίδες για την κυκλοφορία, κυρίως στο τμήμα από Βυτίνα για Λεβίδι.
Νεότερη ενημέρωση 00:16 (02/02)
Χιονόνερο στην Αρχαία Ολυμπία. Πυκνές χιονοπτώσεις πλέον σε όλα τα ημιορεινά-ορεινά του νομού. Καταιγίδες εκδηλώνονται στα παραθαλάσσια, πεδινά. Τα 15 χιλιοστά φτάνει το ύψος βροχής στο Κατάκολο.
Ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα (7 μποφόρ) οι ταχύτητες του ανέμου σε αρκετές περιοχές.
Επιμέλεια μετεωρολογικής ενημέρωσης για το ilialive.gr Θεόδωρος Κονδύλης
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...