Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ηλεία: Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί φράουλας την φετινή χρονιά

fraoylaΣαν μια από τις χειρότερες χρονιές στην καλλιέργεια φράουλας, χαρακτηρίζουν στον ΑγροΤύπο, τη φετινή, οι παραγωγοί, με την τιμή να έχει κατρακυλήσει στα 0,80 λεπτά/κιλό την ίδια στιγμή
που πέρσι την αντίστοιχη περίοδο η τιμή παραγωγού κυμαινόταν στα 1,40 λεπτά/κιλο.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα περίπου σε ανάλογο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου οι τιμές κυμαίνονταν στα 1,80 με 2,30 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε σημαντική παραγωγή με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην επωφεληθούν.
Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι πολύ νωρίτερα σε ρεπορτάζ μας παραγωγοί αλλά και έμποροι τόνιζαν ότι η φετινή χρονιά αναμενόταν η δυσκολότερη των τελευταίων 15 ετών αφού η συγκομιδή έχει καθυστερήσει 2 μήνες σε σχέση με το 2011 λόγω των προβλημάτων στην καλλιέργεια με τα κρύα του φετινού χειμώνα. Με την συγκομιδή να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της ο ΑγροΤύπος ρώτησε τον κ. Ανδρέα Γούργαρη, αντιπρόεδρο της ομάδας παραγωγών «Η Υρμίνη» στην Νέα Μανωλάδα, Ηλείας πως εξελίσσεται φέτος η χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο:
«Η συγκομιδή αυτή την περίοδο είναι στο αποκορύφωμά της, όμως οι τιμές δεν είναι καθόλου καλές αφού δεν ξεπερνούν τα 0,80 λεπτά/κιλό ενώ πέρσι την ίδια περίοδο ήταν στα 1,40 λεπτά/κιλό. Μάλιστα, δεν θυμάμαι άλλη χρονιά με τόσο χαμηλή τιμή. Ο κύριος λόγος αυτής της κατάστασης φέτος είναι η πολύ χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την μεγάλη προσφορά. Την στιγμή αυτή έχουμε συγκομίσει περίπου το 70% της παραγωγής».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου πως χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί μέλη της Ομάδας «Υρμίννη» την φετινή χρονιά η λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Γούργαρης ήταν «καταστροφική».

Οικονομική κρίση

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού, κ. Γιάννη Αρβανιτάκη από την περιοχή της Μανωλάδας, ο οποίος περιγράφοντας την κατάσταση τόνισε ότι φέτος η χρονιά δεν είναι καθόλου καλή, κάτι που κατά την γνώμη του οφείλεται στην οικονομική κρίση η οποία έπληξε και την φράουλα.
«Η χρονιά δεν πάει καθόλου καλά. Ούτε σε συγκομιδή ούτε σε τιμές και κατά την γνώμη μου αιτία είναι η οικονομική κρίση. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να πληρώσει ακριβά προϊόντα. Ίδια κατάληξη θα έχουν σε λίγο τα καρπούζια και οι πατάτες. Τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν υπάρχουν κέρδη πουθενά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...