Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

"Πάγο" από τη Γερμανία στον Τσίπρα: "Χωρίς μνημόνιο δεν θα πάρετε φράγκο" - Όλο το παρασκήνιο των συναντήσεων και ο ρόλος του γάλλου προέδρου

- Του στοίχισε ακριβά και στη Γερμανία η επίθεση στον Ολάντ μέσα στη Γαλλία
- Δέχθηκαν να τον συναντήσουν για να τον προειδοποιήσουν και να μην πει ότι δεν ήξερε
- Το μόνο που δέχονται οι Γερμανοί είναι οι πιο ελαστικοί όροι του μνημονίου
- Τσίπρας: Εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τους νόμους του μνημονίου

Από την ώρα που πάτησε το πόδι του στο Βερολίνο ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είχε διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα συναντήσεων συνέβησαν διάφορα ευτράπελα και ένα έντονο παρασκήνιο.

Όλο το μπλέξιμο ξεκίνησε από το γεγονός πως ο γάλλος πρόεδρος, κ. Ολάντ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα καθώς δεν είναι ηγέτης χώρας, ενώ μετά από λίγες ημέρες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο που είναι αρχηγός του τρίτου κόμματος στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε ως προσωπική για να μην υπάρξει πρόβλημα με το πρωτόκολλο.

Έτσι ο κ. Ολάντ για να μην δώσει στον κ. Τσίπρα το δικαίωμα να μιλήσει για απομόνωση από την Ευρώπη, ζήτησε από τη Γερμανία και συγκεκριμένα το κόμμα των σοσιαλοδημοκρατών, το SPD να έχουν συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας άλλος λόγος είναι πως ο κ. Ολάντ αλλά και οι Γερμανοί δεν θέλουν να δώσουν το δικαίωμα στον κ. Τσίπρα να επικαλεστεί πως δεν ενημερώθηκε πως σε περίπτωση ακύρωσης των συμφωνιών, τότε αυτό θα σημάνει αυτόματα ακύρωση των δανείων από τους εταίρους.

'Ετσι επιλέχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, κ. Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ για να έχει συνάντηση μαζί του.  Ωστόσο, τελικά ο κ. Στανμάγιερ την ακύρωσε τόσο γιατί δεν του άρεσε καθόλου τα όσα δήλωνε ο κ. Τσίπρας περί ακύρωσης του μνημονίου αλλά και θέλοντας να προστατευτεί από τα εσωκομματικά του προβλήματα, μιας και υπάρχει πρόβλημα στη Βουλή με τους αριστερούς που ήδη είχαν συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα.

Τελικά αποφασίστηκε ο κ. Τσίπρας να έχει συνάντηση με έναν γνωστό ισορροπιστή στο εσωτερικό του SPD, τον πρόεδρο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο είχε μισή ώρα συνάντηση.

Η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστική αφού ο κ. Τσίπρας είδε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις των Γερμανών. Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως κάλεσε τον κ. Τσίπρα για να του εξηγήσει πως με την πολιτική του οδηγεί την Ελλάδα στο αδιέξοδο και τον προειδοποίησε ευθέως πως εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του τότε δεν θα το κάνει ούτε και η Γερμανία που σημαίνει ουσιαστικά παύση πληρωμών.

Ο κ.Γκάμπριελ είχε νωρίτερα είπε ΟΧΙ σε οποιαδήποτε αλλαγή των όρων του δεύτερου μνημονίου και ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα πως η Γερμανία το μόνο που δέχεται είναι η πιο ελαστική εφαρμογή των όρων του μνημονίου, όπως είχε προτείνει παλιότερα και ο κ. Γιούνκερ.

Το κλίμα που συνάντησε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στην Γερμανία, δεν μοιάζει καθόλου με το κλίμα στο Παρίσι. Άλλοι τον λένε ο Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας που είναι άγνωστο που θα την οδηγήσει και άλλοι λένε ότι αναζητεί συμμάχους σε λάθος πλευρά...

Ήδη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο ωφέλησε η μινι ευρωπαϊκή περιοδεία του.
Το video που κάνει τον γύρο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ με τον κ. Τσίπρα να επιτίθεται σε Γαλλία και Γερμανία την ώρα που η Ελλάδα αναζητά συμμάχους πλήττει την εικόνα της χώρας.



«Η εκλογή της Αριστεράς τον Ιούνιο δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως, θα δώσει την ευκαιρία να σώσουμε το ευρώ», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στο Βερολίνο, από κοινού με τον πρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κλάους Ερνστ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ευρώ κινδυνεύει από την συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε, λειτουργεί καταστροφικά.

«Η δική μας πρόταση, είναι πρόταση σωτηρίας. Η πιθανή εκλογή μας δίνει προοπτική σταθερότητας και όχι μεγαλύτερης αστάθειας από αυτήν που ήδη υπάρχει», δήλωσε και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που επιθυμεί την καταστροφή της Ευρώπης, αντιθέτως, είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη, ίσως η μόνη σήμερα που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από διαφορετική στρατηγική.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα αλλάξει τους νόμους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με άλλους, διεκδικώντας "να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα του χρέους και για αλλαγή στρατηγικής. «Θα πάμε με θέσεις και προτάσεις, θα ακούσουμε», υπογράμμισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...