ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΡΕΝΟ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.

ΦΩΤΟ:Γρηγόρης Στριγάς
Το Σάββατο 1-9-2012 σφύριξε ξανά τρένο μετά απο δύο περίπου χρόνια,στο εγκαταλελειμένο μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου.

Τον συρμό αποτελούσαν δύο ντιζελάμαξες τύπου ALCO,μια επιβατάμαξα και μια σκευοφόρος.Μάλιστα η μία απο τις δύο μηχανές είναι πλήρως ανακατασκευασμένη,αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έτρεξε σε κανονικό δρομολόγιο λόγω "αναστολής λειτουργίας της γραμμής"!


ΦΩΤΟ:Γρηγόρης Στριγάς
Η κόρνα της αναχώρησης ήχησε στις 09:30 ξεκινώντας απο τον Πύργο και η χαρά όλως ήταν εμφανής!Αυτών που έλαβαν μέρος στην εκδρομή,αλλά και του απλού κόσμου που έβλεπε ξανά τρένο μετά από δύο χρόνια!

Η πρώτη στάση για φωτογραφίες πραγματοποιήθηκε στο μοναδικό δάσος του Καιάφα!Ύστερα η αμαξοστοιχία ξεκίνησε και πάλι για Ζαχάρω,Φιγαλεία,μέχρι το Καλό Νερό οπού εκεί έγινε ακόμα μια στάση για να αλλάξει η φορά των μηχανών.Εκεί ο κόσμος κοιτούσε με απορία και δεν πίστευε στα μάτια του που έβλεπε τρένο..!Παρ'όλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να κρύψει την συγκίνησή του και μάλιστα ρωτούσαν πότε θα ξανατρέξει τρένο!!


Επόμενη στάση στο Ζευγολατιό οπού άλλαξε πάλι η φορά των μηχανών.Και εκεί πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στον σταθμό με το που άκουσε την κόρνα της μηχανής!Η σιδηροδρομική γραμμή διασχίζει τοπία με μοναδική ομορφιά,όπως και η γέφυρα Κοκκινόλακκα Μεσσηνίας.Ισως η πιο συγκινητική στιγμή της εκδρομής,ήταν η στάση στους Χράνους Αρκαδίας!

ΦΩΤΟ:Λυμπεροπούλου Γεωργία

Η άφιξη του συρμού,βρήκε εκατοντάδες κόσμου δίπλα στις γραμμές να χειροκροτεί την έλευση του τρένου!Κόσμος κάθε ηλικίας!Εκεί έγινε στους εκδρομείς πλούσιο τραπέζι με την συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου Χράνων,του ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου(ΣΦΣ)!Οι ίδιες συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν και κατά την αναχώρηση.

ΦΩΤΟ:ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΡΙΓΑΣ
Ο κόσμος ευχαριστούσε τους εκδρομείς και το προσωπικό,ευχόταν καλό ταξίδι και μερικοί με δάκρυα στα μάτια,κουνούσαν άσπρα μαντήλια!Κατόπιν στο Παρθένι Αρκαδίας προσφέρθηκε καφές και γλυκό του κουταλιού στους εκδρομείς,κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών που υπάρχουν στον σταθμό!Άλλη μια στάση για φωτογραφίες στη γέφυρα Ανεμοδουρίου και στη συνέχεια πορεία για Κόρινθο,μέσω Τρίπολης.
Η εκδρομή αυτή έγινε στα πλαίσια κίνησης υπηρεσιακού συρμού!Πολλά μπράβο ανήκουν σε αυτούς που είχαν την ιδέα,ωστε ένα υπηρεσιακό δρομολόγιο να γίνει και εκδρομικό,αλλά και σε όλους αυτούς που συνέβαλλαν ωστε η ιδέα αυτή να γίνει πράξη!
Δηλαδή στον ΣΦΣ.Στόχος είναι να καθιερωθεί αυτή η εκδρομική δραστηριότητα,μέσα απο την οποία θα διαφυλαχτεί το δίκτυο απο κλοπές,βανδαλισμούς και ενδεχομένως δολιοφθορές απο τους γνωστούς-αγνώστους!
Αξίζει να τονίσουμε οτι εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή,απο εκατοντάδες ξένους φίλους του σιδηροδρόμου,αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων..μπήκαν σε λίστες αναμονής για την επόμενη.
Ηδη στο εκδρομικό της 1ης Σεπτεμβρίου,υπήρχαν 3 ξένοι φίλοι του σιδηροδρόμου!!Να σημειωθεί επίσης οτι ο συρμός θα επιστρέψει στον Πύργο,πάλι με τη μορφή εκδρομικού!Το συμπέρασμα που βγήκε,είναι οτι το τρένο έχει λείψει από όλους!
Είναι το πιο ασφαλές και πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς,ειδικά τώρα που η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει πολύ ψηλά!!Για τον λόγο αυτό,πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά την περίπτωση επαναλειτουργίας κάποιων δρομολογίων,τα οποία είναι βιώσιμα 100%!Οπως για παράδειγμα το Πάτρα-Πύργος και κατ' επέκταση Αρχαία Ολυμπία-Κατάκολο!!!
ΠΗΓΗ Greg Strigas
             Φωτο...Γρηγόρης Στριγάς Λυμπεροπούλου Γεωργία

Σχόλια

Ο χρήστης stduce@gmail.com είπε…
ΑΧ ΤΑ ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΜΑΣ.ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ.ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΙΑΤΟ.ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟ ΧΑΟΣ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ