Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Βαρθολομιό: Νέα "παρτίδα" λαθρομεταναστών στο δρόμο για τη θάλασσα

paki1.JPGΔύο ημέρες μετά από την πρώτη ομάδα λαθρομεταναστών που έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή της Λυγιάς Βαρθολομιού με στόχο τη διαφυγή τους από θαλάσσης στην
Ευρώπη,
paki2.JPGpaki3.JPGχθες μια δεύτερη ομάδα εντοπίστηκε έξω από τη Γαστούνη. Μετά από ενημέρωση που είχαν οι Αρχές κινητοποιήθηκαν και προσήγαγαν τους 37 λαθρομετανάστες, από τους οποίους κρατούνται οι 13.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί σε ακόμα 17 άτομα που απέμειναν ως κρατούμενοι στα κρατητήρια της Α.Δ. Ηλείας, είτε ποινικοί, είτε λαθρομετανάστες, αριθμός για τον οποίο αντιδρά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης έγινε αντιληπτή η παρουσία των 37 λαθρομεταναστών έξω από την πόλη της Γαστούνης προς το Βαρθολομιό. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι Αρχές που είχαν να αντιμετωπίσουν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες παρόμοιο περιστατικό. Οι λαθρομετανάστες ακινητοποιήθηκαν στην περιοχή και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με οχήματα της Αστυνομίας στο Α.Τ. Γαστούνης. Εκεί έγινε η καταμέτρηση και ο έλεγχος όσων διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, προσωρινές άδειες παραμονής ή έγγραφα διοικητικής απέλασης των οποίων δεν είχε λήξει η προθεσμία. Έτσι οι 24 μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι 13 οδηγήθηκαν για προσωρινή κράτηση στα κρατητήρια της Α.Δ. Ηλείας.

Για να γίνει αυτό προηγήθηκε η εφαρμογή του μέτρου της διοικητικής απέλασης χωρίς κράτηση για τους 30 από τους 31 λαθρομετανάστες που είχαν εντοπιστεί στη Λυγιά Βαρθολομιού το πρωί της Δευτέρας, όπου μετά απαραίτητα έγγραφα αφέθηκαν ελεύθεροι με δικαίωμα να φύγουν από τη χώρα μας μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός. Μαζί τους έφυγαν και κάποιο ποινικοί κρατούμενοι όπως και η 43χρονη παπαδιά για τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Ηλίας Παναγούλης, τόνισε πως μετά την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρήθηκε μετακίνηση των λαθρομεταναστών στην επαρχία. «Η επαρχία είναι αποδεκατισμένη από άποψη αστυνομικής δύναμης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Οι λαθρομετανάστες γνωρίζουν ότι μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα στην περιφέρεια και κυρίως είναι λαθρομετανάστες οι οποίοι διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες και προβαίνουν σε μικροεγκληματικές πράξεις, για να επιβιώσουν. Έτσι αυξάνουν και τους δείκτες εγκληματικότητας στην περιοχή.

Το σημερινό πρόβλημα στην Α.Δ. Ηλείας έχει να κάνει με τη φύλαξή τους. Δεν μπορούμε να αντέξουμε μεγάλο αριθμό κρατουμένων, που αυξάνεται με την έλευση λαθρομεταναστών. Θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας αλλά δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να φυλαχθούν στους δικούς μας χώρους μεγάλοι αριθμοί. Επίσης έχουμε και τους ποινικούς κρατουμένους για τους οποίους δεν υπάρχει χώρος στις δικαστικές φυλακές και παραμένουν στην Α.Δ. Ηλείας.

Ο κ. Παναγούλης έθιξε ειδικότερα το θέμα της υγιεινής τους χώρους κράτησης, καθώς η πολυήμερη παραμονή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους αστυνομικούς. Οι πιέσεις που άσκηση το ΔΣ της Ένωσης απέδωσαν καρπούς και έτσι αποφεύχθηκε η κράτηση όλων των λαθρομεταναστών που θα ανέβαζε τον αριθμό των κρατουμένων πάνω από τους 50.

Πρώτη ανάρτηση 08:37 12/09
Τελευταία ενημέρωση 02:31 13/09
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...