Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ηλεία: Αναδιάρθρωση στις αστυνομικές υπηρεσίες - Όλο το σενάριο 6 με 7 τμήματα


ast2.JPGΈξι ή εφτά αστυνομικά τμήματα προβλέπει το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών για την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας. Μιας αναδιάρθρωσης που για χρόνια ακουγόταν,
αλλά η κρίση βγάζει τα σχέδια από το συρτάρι για να προχωρήσει η εφαρμογή της, ίσως με πιο αυστηρά πλέον κριτήρια λόγω των οικονομικών θεμάτων.


Η συγχώνευση των υπηρεσιών θα δημιουργήσει πολυδύναμα και λειτουργικά πλέον, αστυνομικά τμήματα, όπου θα βελτιώσει το επίπεδο και την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης κυρίως στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης που θα αποφασιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου και θα υλοποιηθεί άμεσα μέσα στον επόμενο μήνα, θα ακολουθήσει και η δεύτερη που θα αφορά στην οργάνωση των υπηρεσιών στα πρότυπα επιτυχημένων αστυνομικών μοντέλων ανά τον κόσμο όπως της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ιταλίας.

Οι συσκέψεις των συνδικαλιστών

Με αφορμή την διεξαγωγή την περασμένη Πέμπτη του γενικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με θέμα τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν και πλήττουν το Σώμα, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης στο οικονομικό και εργασιακό πεδίο, οι συνδικαλιστές της Ηλείας έκαναν επαφές και για τα ζητήματα της ενίσχυσης της δύναμης. Την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ηλίας Παναγούλης Ηλίας και η γενική γραμματέας Γεωργία Τσουμπελή.

Στο περιθώριο των εργασιών του συμβουλίου ο πρόεδρος των αστυνομικών της Ηλείας είχε συνάντηση με τον Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εις τον οποίο έθεσε το θέμα της Ενίσχυσης, σε προσωπικό, της Α.Δ. Ηλείας καθώς και της αναγκαίας αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της.

Ο διευθυντής του κ. Υπουργού δεσμεύθηκε για τη παρέμβαση του σε ότι αφορά στην ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης ενώ τόνισε πώς η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Επ' αυτού ζήτησε και έγγραφες προτάσεις προκειμένου η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών να συμβάλλει στη καλύτερη, το δυνατόν, αστυνόμευση του νομού.

Η θρυλούμενη αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από το συνδικαλιστικό χώρο και σε επιτελικό επίπεδο συζητείται το θέμα της αναδιάρθρωσης. Πάντως η ηγεσία της ΠΟΑΣΥ, θέλοντας να λύσει τα θέματα της οργάνωσης βασιζόμενη στις εμπειρίες του αστυνομικού προσωπικού, έχει ζητήσει τις προτάσεις από τα προεδρεία των Ενώσεων έως την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να γίνει η προεργασία και να υπάρξουν οι τελικές προτάσεις με γνώμονα τις ανάγκες των περιοχών, τα γεωγραφικά κριτήρια και τα οικονομικά, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη υποδομών όπου το κράτος δεν επιβαρύνεται είτε υπάρχουν ιδιόκτητα κτίρια είτε με δωρεάν παραχώρηση από τρίτους ιδιώτες ή φορείς.

Πάντως αναμένεται από τις 1280 υπηρεσίες που υπάρχουν ανά την Ελληνική επικράτεια να μειωθούν με την αναδιάρθρωση σε 800. Ο μέσος όρος των μειώσεων σε κάθε νομό θα κυμανθεί στο 30%.

Το βασικό σενάριο για την Ηλεία

Αν και σχετικά προβλέψιμος ως νομός στα δεδομένα της αναδιάρθρωσης η Ηλεία, δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις. Η πιο σίγουρη συγχώνευση υπηρεσιών είναι αυτή των Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας και Πελοπίου. Τα δύο τμήματα βρίσκονται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων μεταξύ τους και το νέο θα έχει έδρα την Αρχαία Ολυμπία. Επόμενη ξεκάθαρη υπηρεσία που θα παραμείνει λόγω ειδικών συνθηκών και θα ενισχυθεί είναι το Α.Τ. Βάρδας. Ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών και όλα τα άλλα δεδομένα στην περιοχή, επιβάλουν την ύπαρξη ενός ισχυρού – πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος εκεί.

Η έκπληξη για πολλούς έρχεται στην καρδιά του Κάμπου. Εκεί που αναμενόταν να υπάρξουν δύο αστυνομικά τμήματα από τις συγχωνεύσεις των γειτονικών Λεχαινών – Ανδραβίδας και Γαστούνης - Βαρθολομιού όπου οι αποστάσεις μεταξύ των παραπάνω κωμοπόλεων είναι μικρές, το σενάριο αναφέρει τη δημιουργία ενός πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος στη Γαστούνη. Η ύπαρξη νέου και σύγχρονου και δωρεάν χώρου στην έδρα του δήμου Πηνειού – μια κίνηση ματ του δημάρχου Αλέξη Καστρινού – φαίνεται να καθιερώνει την έδρα του νέου αστυνομικού τμήματος, ίσως για να ισορροπήσει και η κοινωνική αντίδραση μετά και την κατάργηση της ΔΟΥ. Από την άλλη επειδή αλλάζουν οι συσχετισμοί με τους τομείς ευθύνης, φαίνεται πως θα διευρυνθούν τα όρια του Α.Τ. Βάρδας.

Ενώ οι υπηρεσίες σε Πύργο και Αμαλιάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν σε αυτή την πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης, το μεγάλο «ερωτηματικό» παραμένει η υπόθεση της επαρχίας Ολυμπίας. Εκεί υπάρχουν τρία αστυνομικά τμήματα σε Κρέστενα, Ανδρίτσαινα και Ζαχάρω. Κατά μια εκτίμηση θα απομείνουν δύο σε Κρέστενα και Ζαχάρω, αν όμως αποδειχθεί «σφιχτή» η αναδιάρθρωση όπως αναμένεται τότε ολόκληρη η περιοχή θα καλυφθεί από ένα μόνο πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα, στην Ζαχάρω.

Ειδική μέριμνα για το Κατάκολο

Στις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για το Κατάκολο. Από τη στιγμή που ο ένας πόλος τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία ενισχύεται με πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα, το Κατάκολο ως πύλη υποδοχής ενός εκατομμυρίου τουριστών ετησίως, χρήζει ειδικής μεταχείρισης.

Με βάση το σενάριο της αναδιάρθρωσης στο επίνειο του Πύργου αναμένεται να δημιουργηθεί Σταθμός ή στην καλύτερη περίπτωση Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας, με ενισχυμένη δύναμη για τους 7-8 μήνες όπου οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων είναι καθημερινές. Σκέψεις υπάρχουν για την ενίσχυσή του με δόκιμους τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...