Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Σαν σήμερα

Τα γεγονότα της 8ης Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου του 2001, αεροπορική τραγωδία με 118 νεκρούς συγκλονίζει την Ιταλία, μετά τη σύγκρουση αεροσκάφους ΜD-87 των αερογραμμών της SAS με μικρό Τσέσνα και την πτώση του πρώτου πάνω στην αποθήκη αποσκευών, στο αεροδρόμιο Λινάτε, στο Μιλάνο.


451.... Ξεκινά στη Χαλκηδόνα, μία πόλη της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, η 4η Οικουμενική Σύνοδος, η οποία αναγνωρίζεται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία. Η Σύνοδος θα κατατάξει στις αιρέσεις το Μονοφυσιτισμό και με το Διάταγμα της Χαλκηδόνας θα αναγνωριστεί πλήρως η διττή φύση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

1600.... Το Σαν Μαρίνο υιοθετεί το πρώτο του γραπτό Σύνταγμα.

1827.... Ναυμαχία του Ναυαρίνου (π. ημ., στις 20 Οκτωβρίου με το ν. ημ.) Εξω από το Ναυαρίνο οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), με ναυάρχους τους Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν, καταναυμαχούν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ. Οι απώλειές του είναι 60 πλοία και 6.000 άνδρες, ενώ των συμμάχων 650 νεκροί, χωρίς να βυθιστεί σκάφος. Είναι η τελευταία ναυμαχία που διεξάγεται αποκλειστικά με ιστιοφόρα.

1871.... Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει το Σικάγο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκινά στις 9 το βράδυ όταν, σύμφωνα με το μύθο, μια αγελάδα κλωτσά μία λάμπα πετρελαίου μέσα σε έναν αχυρώνα. 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Όταν, τρεις μέρες αργότερα, οι φλόγες καταλαγιάζουν, το ένα τρίτο της πόλης έχει γίνει καπνός, το ένα τρίτο των κατοίκων -κοντά 100.000 άνθρωποι - μένουν άστεγοι, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

1906.... Ο γερμανός Καρλ Νέσλερ λανσάρει την πρώτη λακ για στερέωση μαλλιών περμανάντ στο Λονδίνο.

1912.... Ο ελληνικός στόλος, υπό το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο και κηρύσσει τον αποκλεισμό του νησιού. Έτσι εξασφαλίζεται ο σπουδαιότατος λιμένας του Μούδρου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως ναυτική βάση σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

.... Την ίδια μέρα το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

1929.... Εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης ο μητροπολίτης Δέρκων και παίρνει το όνομα Φώτιος Β'.

1951.... Ο Εθνάρχης της Κύπρου Μακάριος προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους Κυπρίους να ενωθούν με την Ελλάδα.

1955.... Καθελκύεται στις ΗΠΑ το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το Σαρατόγκα.

1958.... Ο σουηδός δρ. Εικ Σένινγκ εμφυτεύει στον ασθενή Άρνε Λάρσον τον πρώτο εσωτερικό βηματοδότη, ο οποίος είχε εφευρεθεί στις αρχές του ίδιου χρόνου από τον επίσης σουηδό, Ρούνε Έλμκβιστ.

1965.... Η ΔΟΕ ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με δύο ομάδες, τη Δυτική (DDR) και την Ανατολική (GDR).

1973.... Ορκίζεται η κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη, ο οποίος διορίζεται πρωθυπουργός από το δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια προχωρώντας σε έναν δήθεν εκδημοκρατισμό. Σαράντα μέρες αργότερα θα "καταρρεύσει" στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

1979.... Αεροσκάφος της ελβετικής εταιρείας Swissair συντρίβεται στο Ελληνικό, με 14 νεκρούς επί συνόλου 142 επιβατών. Σώζεται το δωδεκαμελές πλήρωμα.

1982.... Το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας απαγορεύει όλα τα εργατικά συνδικάτα, ανάμεσά τους και την «Αλληλεγγύη», η οποία ιδρύθηκε το 1980 από τον Λεχ Βαλέσα.

1987.... Θεμελιώνεται επίσημα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Θα παραδοθεί σε 34 μήνες.

1994.... Ολοκληρώνεται στην Αθήνα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

1996.... Ο Απόστολος Κακλαμάνης εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

2000.... Ο Μίκαελ Σουμάχερ νικά στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στη Σουζούκα και χαρίζει στη Φεράρι τον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών από το 1979.

2001.... Αεροπορική τραγωδία με 118 νεκρούς συγκλονίζει την Ιταλία, μετά τη σύγκρουση αεροσκάφους ΜD-87 των αερογραμμών της SAS με μικρό Τσέσνα και την πτώση του πρώτου πάνω στην αποθήκη αποσκευών, στο αεροδρόμιο Λινάτε, στο Μιλάνο.

2004.... Η Βιρμανία γίνεται ξανά μέλος του ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) με το όνομα Μιανμάρ.

2005.... Ισχυρότατος σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το βόρειο Πακιστάν, με 70.000 περίπου νεκρούς.



Σαν σήμερα το 1895 γεννήθηκε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χουάν Περόν, το 1941 ο αφροαμερικανός αιδεσιμότατος, Τζέσε Τζάκσον, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μαύρων, το 1946 ο γάλλος σκηνοθέτης, Ζαν Ζακ Μπεϊνέξ, το 1949 η αμερικανίδα ηθοποιός, Σιγκούρνι Γουίβερ και το 1970 ο αμερικανός ηθοποιός, Ματ Ντέιμον.

Την ίδια μέρα το 1814 εκτελέστηκε από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη ο οσιομάρτυρας, Ιγνάτιος, το 1987 πέθανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, νομικός και ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Τσάτσος, το 1992 ο γερμανός πολιτικός, καγκελάριος, αρχιτέκτονας της «Οστ Πολιτίκ» και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Βίλι Μπραντ και το 2008 ο τελευταίος γάλλος δήμιος, Μαρσέλ Σεβαλιέ.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...