Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Οι σεισμόπληκτοι εκτός προϋπολογισμού: Τι θα πράξουν οι Ηλείοι βουλευτές;


Το θέμα που από χθες μετέδωσε το ilialive.gr για την απουσία του σχετικού κωδικού για τους σεισμόπληκτους από τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2013, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο
της πρωτοφανούς οικονομικής στενότητας, είναι μείζον για τους Ηλείους σεισμόπληκτους, οι οποίοι ζητούν και θα πρέπει να λάβουν απάντηση από τους ανθρώπους που έστειλε στη βουλή ο Ηλειακός λαός, για το αν θα ψηφίσουν αύριο έναν προυπολογισμό, ο οποίος δεν έχει πρόβλεψη για την καταβολή της αρωγής και την κάλυψη της δαπάνης που απαιτείται για την ικανοποίηση αιτήσεων ανακατασκευής και επισκευής, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Τι θα πράξουν οι έξι βουλευτές του νομού; Με ποιο τρόπο προτίθενται να υπερασπιστούν από μια κυβέρνηση που «ξέχασε» να εντάξει στο κείμενο του προυπολογισμού το κόστος(75 εκατ. ευρώ) της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων; Τι θα πουν στους πολίτες που τους στήριξαν με την ψήφο τους στις εκλογές, αν τελικά δώσουν θετική ψήφο σε νόμο που αφήνει άστεγες εκατοντάδες οικογένειες στην Ηλεία; Θα αναιρέσουν με την στάση που θα κρατήσουν αύριο στην ψηφοφορία για την έγκριση του προυπολογισμού, τον ίδιο τον εαυτό τους, δεδομένου ότι πολλές φορές κατά το τελευταίο διάστημα, ακόμη και χθες, κατέθεσαν ερωτήσεις στη βουλή, ζητώντας την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό του 2008.  


Όπως ήταν επόμενο, για το θέμα, για το οποίο πρέπει να αποφασίσουν την στάση τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων των νομών Ηλείας και Αχαίας , ρωτήθηκε χθες και ο διαγραφείς από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κ. Κουτσούκος απάντησε ότι θα ερευνήσει αν υπάρχει πρόβλεψη ή όχι στον προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων και αναλόγως θα πράξει.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι έχει ζητήσει γραπτώς στοιχεία για το πόσοι φάκελοι σεισμοπλήκτων παραμένουν σε εκκρεμότητα, πόσοι έχουν ολοκληρωθεί και για πόσους από αυτούς που έχουν ολοκληρωθεί οφείλονται στους ιδιοκτήτες τα χρήματα που έπρεπε να τους έχουν καταβληθεί.

Όπως είναι γνωστό, έχει σταματήσει εδώ και μήνες, με την εξάντληση του προϋπολογισμού από τους δύο ΤΑΣ ( Πατρών – Πύργου ) οποιαδήποτε κρατική αρωγή προς τους σεισμόπληκτους των δυο νομών.

Από τα έγγραφα που έχουν στείλει τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, όσο και ο γγ της Π. Δ. Ε στο αρμόδιο υπουργείο, προκύπτει ότι απαιτούνται περίπου 75 ακόμα εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης των σεισμόπληκτων του Ιουνίου του 2008 στους δυο νομούς.

Κοντογιάννης: Να καταβληθούν οι δόσεις της Κρατικής Αρωγής προς τους σεισμόπληκτους

Να καταβληθούν οι υπολειπόμενες δόσεις της Κρατικής Αρωγής προς τους σεισμοπαθείς του 2008, ζητεί για άλλη μια φορά ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης με Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης στην Αναφορά του διαβίβασε την επιστολή του Τμήματος Δυτικής Ελλάδος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην οποία καταγράφεται το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο από τα πολύ χαμηλά επίπεδα απορρόφησης του προγράμματος αποκατάστασης, όσο και από την εσωτερική οδηγία της Υ.Α.Σ, με την οποία ουσιαστικά διακόπτεται η έγκριση οικοδομικών αδειών.

Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης ζήτησε να εξετάσει η Κυβέρνηση τις προτάσεις του Επιμελητηρίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δικαιούχοι στην Ηλεία, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος.

Είναι η πολλοστή φορά που επανέρχεται ο Βουλευτής Ηλείας στο ζήτημα αυτό με παρεμβάσεις του στη Βουλή (Ερωτήσεις-Αναφορές) ενώ πρόσφατα είχε καταθέσει Ερώτηση και για το θέμα την διακοπής της έγκρισης οικοδομικών αδειών από το ΤΑΠ Πύργου μετά από απόφαση της Γ.Γ. Δημ. Έργων, στην οποία έλαβε την εξής απάντηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρο Καλογιάννη:

«Λόγω του γεγονότος ότι εκκρεμεί μεγάλος αριθμός πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών σε πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) σε διάφορες περιοχές της χώρας και ως ότου εγκριθεί η επαναχρηματοδότηση του έργου, το Υπουργείο με το υπ’ αρ. οικ/Φ.Δ20.5.7/11.04.2011 έγγραφο είχε αποφασίσει την αναστολή της έκδοσης Διοικητικών Πράξεων, πέραν των ορίων των εγκεκριμένων προϋπολογισμών και πιστώσεων κάθε έργου που διαχειρίζονται.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις σεισμοπλήκτων που επιθυμούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση – ανοικοδόμηση των πληγέντων κτισμάτων τους με δικές τους δαπάνες και χωρίς τη χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής, μπορούν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία».

Βλαγκούλης: Να συνεχιστεί το πρόγραμμα για τους σεισμόπληκτους

Να συνεχιστεί το πρόγραμμα χρηματικής αρωγής για τους σεισμόπληκτους που ως γνωστό επλήγησαν από το καταστρεπτικό σεισμό του 2008 που σημειώθηκε στην Ηλεία ζητά με επιστολή του που διαβίβασε χθες ο πολιτευτής κος Θόδωρος Βλαγκούλης προς τον υπουργό Οικονομικών κο Στουρνάρα.

Στην επιστολή του ο κος Βλαγκούλης μεταξύ άλλων επισημαίνει την ανάγκη της ολοκλήρωσης του προγράμματος των σεισμόπληκτων γι’ αυτό και θα πράττει εν όψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού την Κυριακή από τους βουλευτές να συμπεριληφθεί και το απαιτούμενο κονδύλιο των 75.000 εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ ,αφού σε κανένα κωδικό του κατατεθέντος προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνεται κονδύλιο για τους σεισμόπληκτους, καταλήγοντας ο κος Βλαγκούλης.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...