Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αρχ. Ολυμπία: Και άλλοι εμπλεκόμενοι στη ληστεία - Έρευνες για τοπικό "σύνδεσμο" - Το γύρο του κόσμου κάνει η εξιχνίαση - Τι έγραφε για τους ληστές το ilialive.gr

Δεκάδες πτυχές τις υπόθεσης ληστείας του μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, ερευνούν οι Αρχές, μετά τον εντοπισμό του συνόλου των κλεμμένων
news3
news5
news4αντικειμένων και τον σύλληψη του ανθρώπου που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της σπείρας.


Τεράστια η επιτυχία της Αστυνομίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr η εμπλοκή των άλλων δύο συλληφθέντων στην επιχείρηση της Ασφάλειας Πατρών σε γνωστό ξενοδοχείο της Αχαΐκή πρωτεύουσας, ενδέχεται να είναι πολύ μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να μειώσει την επιτυχία των αστυνομικών, αφού για την ΕΛ.ΑΣ. η εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης ήταν ζήτημα της τιμής και ουσιαστικά με την εξιχνίαση αυτή «ξεπλένεται» η ντροπή για την Ολυμπία. Μια θλιβερή ιστορία που έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις και πλέον αποκαθίσταται καθώς παγκόσμια προβολή έχει και η σύλληψη των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Εμπλέκονται και αλλοδαποί

Στη συνέχεια των ερευνών πάντα σύμφωνα με πηγές του ilialive.gr οι Αρχές αναζητούν τουλάχιστον πέντε άτομα ακόμα, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με διαφορετικούς ρόλους ο κάθε ένας. Οι δύο είναι οι Έλληνες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και κατοικούν στην Πάτρα, ένας συνταξιούχος και ένας πρώην υπάλληλος φαρμακείου. Οι άλλοι τρεις είναι αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας με τον ένα σύμφωνα με πληροφορίες ίσως να βρίσκεται ήδη στα χέρια των Αρχών. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βρέθηκαν στο σπίτι του στην Πάτρα, αντικείμενα (όπλα, κουκούλες, γάντια) που παραπέμπουν στη ληστεία της Ολυμπίας και που φέρεται να του τα είχε δώσει ο 41χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας.

Ταυτοποίηση μέσω DNA

Αν και έως τώρα τα στόματα των συλληφθέντων παραμένουν σφραγισμένα ή αναφέρουν ελάχιστα πράγματα για την υπόθεση, η ταυτοποίηση με τους ανθρώπους που ήταν οι φυσικοί αυτουργοί στη ληστεία και αυτοί που εισέβαλαν στο μουσείο θα ταυτοποιηθούν βάση του γενετικού υλικού με εξέταση DNA, αφού όπως είχε γίνει γνωστό από την διερεύνηση της υπόθεσης τα πρώτα 24ωρα, είχε εντοπιστεί αντίστοιχο υλικό, πάνω στην ταινία που είχαν φιμώσει την φύλακα του μουσείου.

Από την άλλη πλευρά, το θάψιμο των υπόλοιπων πλην του χρυσού σφραγιστικού δαχτυλιδιού, αρχαίων αντικειμένων στην περιοχή του Κοσκινά, οδηγεί την αστυνομική έρευνα και σε άλλα μονοπάτια. Πως οδηγήθηκαν σε αυτή την περιοχή τόσοι άνθρωποι που μένουν μόνιμα στην Πάτρα και την Αθήνα και πως θυμόταν σχεδόν εννέα μήνες μετά τη ληστεία ο εγκέφαλος το σημείο που είχαν κρύψει τα κλοπιμαία. Ερευνάται ο τρόπος δράσης των ληστών, η πιθανή επιστροφή στους στην περιοχή 24ωρα μετά τη ληστεία, αλλά και η εμπλοκή ατόμων από την περιοχή στο ρόλο του πληροφοριοδότη.

Ο τοπικός «σύνδεσμος»

Πολλά ερωτήματα απομένουν για να απαντηθούν μετά την εξιχνίαση της ληστείας στην Αρχαία Ολυμπία. Οι δράστες όπως φαίνεται δεν είχαν «έτοιμο» πελάτη για να πουλήσουν τα κλοπιμαία, για μήνες έψαχναν ακόμα και για το καλύτερο «κομμάτι» το δαχτυλίδι. Επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση πως δεν είχαν φύγει τα κλοπιμαία στο εξωτερικό.

Ακόμα φαίνεται πως υπάρχει διασύνδεση με άνθρωπο στην περιοχή, από τη στιγμή που τα κλαπέντα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν ουσιαστικά δίπλα στο μουσείο. Και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πως οι δράστες έμειναν στην περιοχή, με τόση Αστυνομία εκεί μετά τη ληστεία για να κρύψουν τα «χάλκινα»…

Άλλωστε και ο στόχος που χτύπησαν οι ληστές φαίνεται να επελέγη στα «τυφλά» χωρίς άμεση γνώση των αντικειμένων κυρίως, ίσως από πληροφορίες ή καθοδήγηση άλλου προσώπου.

Διαβάστε τι γράφαμε στο ilialive.gr μέσα από το ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες από την ληστεία, για τις εκτιμήσεις των Αρχών και την εικόνα που έδιναν μέσα από το χτύπημα στο μουσείο οι δράστες ΕΔΩ . Καθόλου επαγγελματίες του χώρου, ατζαμήδες που έκαναν πολλά λάθη.

Και ένα ακόμα το τελευταίο ίσως και το πιο σημαντικό λάθος. Ο άνθρωπος που συνελήφθη με το κλεμμένο χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, πήγε στην Πάτρα για αγοραπωλησία, την ώρα που οι Αρχές στην περιοχή, όχι μόνο «ξεσκόνιζαν» κάθε περίπτωση αρχαιοκαπηλίας, αλλά σημείωναν επιτυχίες στις έρευνές τους. Έτσι οδηγήθηκαν και στον βασικό κατηγορούμενο.

Το κατηγορητήριο για τον 41χρονο είναι αρκετά βαρύ, αφού πέρα από όλα τα ζητήματα και άρθρα της νομοθεσίας περί αρχαιοκαπηλίας, βαρύνεται και με την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος αστυνομικού.

Το γύρο του κόσμου η εξιχνίαση

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες και τα βίντεο, η είδηση της εξιχνίασης της υπόθεσης και κυρίως ο εντοπισμός του συνόλου των κλοπιμαίων κάνει το γύρο του κόσμου και δημιουργεί σε άσχημες εποχές, έναν θετικό αντίκτυπο για τη χώρα, που στις 17 Φεβρουαρίου είχε κατηγορηθεί και λοιδορηθεί , για το επίπεδο προστασίας του πολιτισμού της.


ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...