Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η απόλυτη μοναξιά στο Γηροκομείο Πύργου - Νέα επίσκεψη της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης


girokomeio1Με θλιμμένα μάτια και ένα αμυδρό χαμόγελο στα χείλη, υποδέχτηκαν, οι γέροντες και οι γερόντισσες  που φιλοξενούνται στο παράρτημα του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων
girokomeio2Λεχαινών στον Πύργο, το γνωστό σε όλους πρώην Γηροκομείο «Άγιος Χαράλαμπος», τα μέλη της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης που για ακόμα μια φορά σε διάστημα δυο εβδομάδων τους επισκέφθηκαν. 

Η μοναξιά, έχει φωλιάσει στην κουρασμένη τους καρδιά και ελάχιστοι ήταν αυτοί, που αφέθηκαν ελεύθεροι στη συζήτηση που είχαν με την Κοινωνική Λειτουργό της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης Κατερίνα Λάμε. Μια συζήτηση που είχε ως στόχο την εμψύχωση τους, όχι μόνο τις γιορτινές αυτές μέρες που πλησιάζουν και αυτοί οι άνθρωποι θα τις περάσουν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά για να τους στηρίξουν και να τους ανεβάσουν την ψυχολογία για την παραμονή τους στο γηροκομείο.

Σε ένα γηροκομείο, που φιλοξενεί είκοσι ηλικιωμένους, απόμαχους της ζωής, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο και ζεστασιά απ’ όλους τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα και οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η διοίκηση για τη λειτουργία του εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς προσωπικού και κονδυλίων, είναι τεράστια.

«Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε ξανά το γηροκομείο, καθώς είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα της τρίτης ηλικίας και επειδή γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται εδώ» ανέφερε η Κοινωνική Λειτουργός κ. Λάμε, προσθέτοντας ότι η στήριξη της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης στους ανθρώπους αυτούς θα είναι διαρκής και σε όλα τα επίπεδα.

«Ήρθαμε μαζί με δυο νοσηλεύτριες και μια κυρία γενικών καθηκόντων για να βοηθήσουμε σε ότι μας ζητηθεί δεδομένου ότι το γηροκομείο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Θα ξαναέρθουμε και μετά τις γιορτές και θα είμαστε πάντα δίπλα τους».

«Ο καθένας κουβαλά την ιστορία του»

Η κ. Λάμε, επισήμανε ότι η συνομιλία μαζί τους, δεν ήταν εύκολη καθώς ανοίγονται πολύ δύσκολα. «Δύσκολα μας μιλούν και μας ανοίγονται, ο καθένας κουβαλά την ιστορία του, αυτό είναι γεγονός. Φοβούνται, είναι και το ταμπού τι θα πει ο κόσμος, πολλά προβλήματα οικογενειακά που τους έχουν φέρει σε αυτό το σημείο να έρθουν στο γηροκομείο.

Συνήθως ανοίγονται πολύ δύσκολα και πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα ανοίξουν πραγματικά την καρδιά τους και θα μιλήσουν. Έχουν πολύ ανάγκη ωστόσο για κουβέντα για αυτό βρισκόμαστε και εδώ για να τους βοηθήσουμε. Και ένα χέρι να τους χτυπήσει την πλάτη είναι κάτι για αυτούς, ακόμα και ένα χαμόγελο είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους που είναι εδώ μόνοι τους και δεν έχουν κανέναν άλλο άνθρωπο δικό τους».

Ζητάμε τη στήριξη όλων

Ο Υποδιοικητής του παραρτήματος Βαγγέλης Φωτεινόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα μέλη της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης και τον πρόεδρο Γιώργο Λαγκαδινό για τις επισκέψεις αγάπης που πραγματοποιούν στο θεραπευτήριο τονίζοντας ότι έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης. «Θέλουμε τη βοήθεια τους και τη βοήθεια όλων καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.

Πέραν αυτού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παραμένουν, δεν θεραπεύτηκαν... Χρειαζόμαστε έναν καλλωπισμό των χώρων, ένα φρεσκάρισμα- βάψιμο για να αλλάξει και ψυχολογία των τροφίμων. Μια ανακαίνιση σίγουρα θα βοηθούσε. Ζητάμε τη βοήθεια όλων».
Στη θεραπευτήριο όπως είπε, φιλοξενούνται 20 ηλικιωμένοι και τους εξυπηρετούν 6 άτομα.

«Με το προσωπικό αυτό αδυνατούν να βγουν οι τρεις ημερήσιες βάρδιες. Έχουμε μόνον μια νοσηλεύτρια και αναγκαζόμαστε να βάζουμε απογευματινή βάρδια την καθαρίστρια ή οποιοδήποτε άλλο εργαζόμενο που έχει άλλα καθήκοντα… Τις μέρες αυτές ενισχυθήκαμε και με ακόμα ένα άτομο, αντιρρησία συνείδησης ο οποίος θα προσφέρει κοινωνικό έργο για κάποιο διάστημα και όπως αντιλαμβάνεστε προσπαθούμε να «μπαλώσουμε» τα «αμπάλωτα». Σε όλα αυτά, θα συνταξιοδοτηθεί και η μαγείρισσα στις 31 Δεκέμβρη και έτσι εκ των ενόντων θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση».
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...