Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Αρχ. Ολυμπία: Η επιστροφή των κλοπιμαίων στο "σπίτι" τους (photos & video)


olympia1a.JPG«Σήμερα αποκαθίσταται η βαθιά ρωγμή που άφησε στον πολιτισμό η ιεροσυλία του περασμένου Φεβρουαρίου» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα
Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας στη λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, με την ευκαιρία της απόδοσης στο κοινό συμπληρωμένης της έκθεσης με τα ανακτηθέντα κινητά μνημεία που είχαν κλαπεί από το Μουσείο στις αρχές του χρόνου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της Γ.Γ Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, του Γενικού Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης Ιωάννη Παναγιωτόπουλου και των Αστυνομικών που συνέβαλλαν στην εξιχνίαση της κλοπής.

Ο Υπουργός απένειμε εύφημο μνεία στους Αστυνομικούς ευχαριστώντας τους για τη σπουδαία υπηρεσία που προσέφεραν και επεσήμανε ότι «έκαναν πράξη την υποχρέωση που έχει στα βάθη της κάθε ελληνική ψυχή να αγωνίζεται για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στην ομιλία του ανέφερε ότι στην Αρχαία Ολυμπία γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε και μεταδίδεται ο πιο ισχυρός πολιτιστικός συμβολισμός, αυτός που θέλει όλους τους ανθρώπους να αγωνίζονται και να συνεργάζονται μέσα από ευγενή άμιλλα για μία καλύτερη ζωή» και πρόσθεσε πως «η σημερινή ημέρα στέλνει στους συμπολίτες μας το ισχυρό μήνυμα ότι στην Ελλάδα της κρίσης το κράτος διέπεται από τις ίδιες αρχές, που γέννησαν οι πρόγονοί μας σε αυτόν τον τόπο».

Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι «τα μνημεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», υπογραμμίζοντας ότι φύλακες, αρχαιολόγοι και συντηρητές καθημερινά μοχθούν για να μην υπάρχουν ρωγμές στα συστήματα ασφαλείας. «Ματαιοπονούν οι επίδοξοι που στις μέρες της κρίσης προσανατολίζονται στις αρπαγές των Μνημείων», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Η κα Μενδώνη τόνισε ότι την 24η Νοεμβρίου επήλθε κάθαρση στην τραγωδία του Φεβρουαρίου και επεσήμανε πως «όταν η πληγή είναι βαθιά, η επούλωση έρχεται μόνο όταν τα πράγματα αποκαθίστανται». «Σήμερα αποκαθίσταται η ιστορική και πολιτιστική μνήμη σε αυτόν τον μοναδικό χώρο» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για τις υπηρεσίες της.

Η Προϊσταμένη της Ζ ΕΠΚΑ κα Γεωργία Χατζή χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «αναστάσιμη» και προσέφερε στους Αστυνομικούς, ως συμβολικό δώρο, από μία επανεκτύπωση της έκδοσης «OLYMPIA» του 1824 στην οποία αποτυπώνεται η τοπογραφία της κοιλάδας της Ολυμπίας και του Ιερού πριν από τις γερμανικές ανασκαφές.

Τέλος επαναλειτούργησε η ψηφιακή έκθεση με πολυμεσικές εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας η οποία παρουσιάζει τη φυσιογνωμία, τις ιδέες, αλλά και τα ιστορικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν και αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του χώρου της Ολυμπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...