Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ηλεία: Στην "κατάψυξη" τις πρωινές ώρες το επόμενο 48ωρο - Αλλάζει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης


Ευνοϊκές συνθήκες για, κατά τόπους, ισχυρό παγετό ακτινοβολίας (-4oC με -5oC), περιμένουμε τις νυχτερινές και πρωινές ώρες το επόμενο 48ωρο.
Δύο λόγια για τους παγετούς ακτινοβολίας: Αυτού του τύπου οι παγετοί σημειώνονται μετά το πέρας ψυχρών εισβολών. Συμβαίνουν όταν συνυπάρχουν ξαστεριά και νηνεμία, οπότε το έδαφος ακτινοβολεί θερμότητα προς την ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα ψύχεται. Οι παγετοί αυτοί είναι οι πλέον συνηθισμένοι και πιο ισχυροί στα χαμηλότερα εδαφικά σημεία μιας περιοχής, κλειστές πεδινές περιοχές, οροπέδια, πλησίον ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων, κλπ. Οι ορεινές περιοχές, πλαγιές κτλ, σημειώνονται θερμοκρασίες έως και πέντε βαθμούς υψηλότερες από τις πιο χαμηλές υψομετρικά ή πεδινές!

Ιδιαίτερη προσοχή λόγω του ισχυρού παγετού θα πρέπει να δοθεί το επόμενο 48ωρο:
1.από τους οδηγούς, που θα κινηθούν κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο,
2.από τους αγρότες για την προστασία της παραγωγής τους, κυρίως αυτή την εποχή σε εσπεριδοειδή. Βεβαία, οι παραγωγοί για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους.

Υποχωρεί σημαντικά το κρύο από το βράδυ της Πέμπτης και κυρίως την Παρασκευή. Βροχερός ο καιρός το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο. Για χιόνια ούτε λόγος, η θερμοκρασία θα ανέβει σημαντικά και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα πολύ ορεινά των γειτονικών νομών άνω των 1.500 - 1.600 μέτρων.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τον καιρό:

Την Τετάρτη 9/1, ηλιοφάνεια, με ισχυρό, κατά τόπους, παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα πεδινά παγετός -1 με -2 και τοπικά στις κλειστές πεδινές, οροπέδια κ.τ.λ., ισχυρός -4 με -5. Στα ορεινά οι ελάχιστες τιμές θα είναι περίπου δύο βαθμούς υψηλότερες. Το μεσημέρι σε μικρή άνοδο στα πεδινά 10 με 11, στα ορεινά 5 με 6 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ασθενείς.

Την Πέμπτη 10/1, αρχικά ηλιοφάνεια, με κατά τόπους ισχυρό παγετό νωρίς το πρωί. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν και πιθανόν να βρέξει. Η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα πεδινά παγετός -1 με -2 και τοπικά ισχυρός -3 με -4. Στα ορεινά οι ελάχιστες τιμές θα είναι περίπου δύο βαθμούς υψηλότερες. Το μεσημέρι σε άνοδο θα ανέλθει στους 11 με 12 στα πεδινά και στα ορεινά 7 με 8. Το βράδυ ο καιρός θα "μαλακώσει". Οι άνεμοι στο Ιόνιο ασθενείς, από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν έως μέτριοι 5 μποφόρ.

Την Παρασκευή 11/1 και το Σάββατο 12/1, περιμένουμε νεφώσεις με κατά διαστήματα βροχές. Η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο, νωρίς το πρωί 9 με 10 στα πεδινά και 6 με 7 στα ορεινά, το μεσημέρι στους 14 με 15 στα πεδινά, 8 με 9 στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί μέτριοι 5 έως ισχυροί 6 μποφόρ.

Την Κυριακή 13/1 και την Δευτέρα 14/1, φαίνεται βελτιωμένος καιρός. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.

Νεότερα στοιχεία για τον καιρό στις τακτικές προγνώσεις στο ilialive.gr. Παρακολουθήστε τον καιρό της χώρας μας, σε πραγματικό χρόνο, από 450 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα στο metar.gr.

Για το ilialive.gr πρόγνωση καιρού Θεόδωρος Κονδύλης
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...