Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ηλεία: Ψυχρή εισβολή με ισχυρό παγετό τη νέα εβδομάδα


Ξεκίνησε η αναμενόμενη εισβολή ψυχρών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη,  την Κυριακή των Θεοφανίων, να επηρεάζει την χώρας μας.
3312_Η πρώτη έντονη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα θα κορυφωθεί την Τρίτη, με το τριήμερο Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη να επικρατεί έντονο κρύο, με παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, με ξαστεριά και νηνεμία, θα πρέπει να σημειωθεί σε ορισμένες, γνωστές στο φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, περιοχές, όπως κλειστές πεδινές, οροπέδια κ.τ.λ., τη νύχτα και νωρίς το πρωί της Τετάρτης 9/1 και νωρίς το πρωί της Πέμπτης 10/1, ισχυρός παγετός -4 με -5 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τα φαινόμενα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα πρέπει να σημειωθούν το βράδυ της Δευτέρας και τη νύχτα προς την Τρίτη ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Το τριήμερο, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και έντονο κρύο.

Αλλαγή του καιρού με νοτιάδες, βροχές και βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας από την Παρασκευή.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τον καιρό:

Την Δευτέρα 7/1, περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις σταδιακά θα πυκνώσουν και το βράδυ περιμένουμε να εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, αρχικά πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο και για λίγο τη νύχτα προς Τρίτη από τα 500 μέτρα. Πάντως, τα φαινόμενα δεν φαίνεται να είναι αξιόλογα. Η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα πεδινά +1 με +2 και τοπικά παγετός με -1 και κυρίως στα ορεινά.  Το μεσημέρι στα πεδινά 13 με 14, στα ορεινά 7 με 8 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5 έως ισχυροί 6 μποφόρ. Τη νύχτα προς την Τρίτη στα χερσαία κυρίως ανατολικά τμήματα βορειοανατολικοί έως ισχυροί 6 μποφόρ.

Την Τρίτη 8/1, λίγες νεφώσεις και ήλιος με "δόντια". Η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα πεδινά +1 με +2 και τοπικά παγετός με -1 και κυρίως στα ορεινά.  Το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσουν τα θερμόμετρα στα πεδινά τους 7 με 8, στα ορεινά 3 με 4 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο βόρειοι - βορειοανατολικοί 5 έως ισχυροί 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Την Τετάρτη 9/1, ήλιος με "δόντια". Η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα πεδινά παγετός -1 με 0 και τοπικά, για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, ισχυρός παγετός -3 με -4 και κυρίως στα ορεινά. Το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσουν τα θερμόμετρα στα πεδινά τους 8 με 9, στα ορεινά 3 με 4 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ασθενείς.

Την Πέμπτη 10/1, αρχικά λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα αυξηθούν και πιθανόν το βράδυ να βρέξει. Η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα πεδινά παγετός -1 με -2 και τοπικά ισχυρός παγετός -4 με -5 και κυρίως στα ορεινά. Το μεσημέρι θα ανέλθει στους 10 με 11 στα πεδινά και στα ορεινά 4 με 5 βαθμούς. Το βράδυ ο καιρός θα "μαλακώσει." Οι άνεμοι στο Ιόνιο ασθενείς, από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν έως μέτριοι 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, την Παρασκευή 11/1 και το Σάββατο 12/1 το κρύο υποχωρεί, με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας και βροχές.

Νεότερα στοιχεία για τον καιρό στις τακτικές προγνώσεις στο ilialive.gr. Παρακολουθήστε τον καιρό της χώρας μας, σε πραγματικό χρόνο, από 450 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα στο metar.gr.

Για το ilialive.gr πρόγνωση καιρού Θεόδωρος Κονδύλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...