Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Μειωμένη κατά 30-35% η παραγωγή πατάτας στην Ηλεία


patata.JPGΜεγάλη απογοήτευση που φτάνει έως την παραίτηση από την καλλιέργεια της πατάτας, χαρακτηρίζει τους παραγωγούς της Ηλείας. Από τη μια το αυξημένο κόστος παραγωγής,
από την άλλη οι καιρικές συνθήκες φέτος έβαλαν εκτός καλλιέργειας αρκετούς από τους «παραδοσιακούς» παραγωγούς πατάτας στην Ηλεία.

Η χρονιά ξεκίνησε εξ αρχής άσχημα που λόγω καιρού μεγάλες ποσότητες έμειναν στο χωράφι και δεν μπόρεσαν να τις εξάγουν. Η πρώιμη καλλιέργεια «σκόνταψε» για τους ίδιους λόγους .
Με το καλλιεργητικό κόστος να αγγίζει τα 600 ευρώ το στρέμμα για την πατάτα ( 1,60λ ο πατατόσπορος για να εισπράξουμε 8-9 λεπτά το κιλό λένε οι παραγωγοί ) η μείωση της καλλιέργειας υπολογίζεται στο 30-35%

Αμφίβολο είναι αν από τα περίπου 22  χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ηλεία, φέτος θα έχουμε παραγωγή 80-90χιλ τόνων πατάτας που θα αρχίσουν να βγαίνουν στην αγορά  περί τα τέλη Απριλίου. Πολλοί δεν έχουν φυτέψει ακόμη ενώ και αυτοί που φύτεψαν δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν τις αποδόσεις των προηγούμενων χρόνων.

Αυτή τη στιγμή πάντως οι ελληνικές  πατάτες είναι δυσεύρετες, όσες διατίθενται στην αγορά  είναι εισαγόμενες και μάλιστα ιδιαιτέρως ακριβές (από 0,80 λ το κιλό και πάνω) ενώ  σε τιμές απρόσιτες για τους καταναλωτές οι πατάτες  της Κύπρου.

Αρχές  Απριλίου αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή της πρώιμης πατάτας της Μεσσηνίας. Στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας και Μεσσήνης καλλιεργούνται  7.000  στρέμματα ανοιξιάτικης  πατάτας. Η παραγωγή  εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 25.000 τόνους περίπου. Η συγκομιδή της  θα κλιμακωθεί εντός του Απριλίου και Μαΐου, καλύπτοντας ένα  τμήμα της ζήτησης της εγχώριας αγοράς.

Θα ακολουθήσει όπως πάντα, η περιοχή της Λακόπετρας Αχαίας και εν συνεχεία θα αρχίσει η εξαγωγή από την Ηλεία.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...