Ηλεία: Ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης συστήνει μέτωπο για τα "Σαμαρείκα"


samareika1.JPGΗ δημιουργία επιτροπής - μετώπου προκειμένου από κοινού να πιέσουν τις κρατικές υπηρεσίες να τελεσιδικίσουν το θέμα που επί πολλά χρόνια ταλανίζει τους κατοίκους του οικισμού
samareika2.JPGτων Σαμαρεικών, αποφασίστηκε στην χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Βάρδα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ανδραβίδας - Κυλλήνης Δημήτριου Αρβανίτη.

Ο κ. Αρβανίτης παρουσία των κατοίκων αλλά και των Βουλευτών του Νομού Ηλείας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου (ΝΔ) και Έφης Γεωργοπούλου - Σαλτάρη (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίες και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο θέμα των Σαμαρείκων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στον Πύργο παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων Μανώλη Αγγελάκα. Κατά την διάρκεια της κλειστής σύσκεψης ο κ. Αγγελάκας φέρεται να προκρίνει την Ηλεία αναφορικά με την διεκδίκηση των Σαμαρείκων.

Ο  Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης μεταξύ άλλων ανέφερε πως "Σε ότι αφορά στα όρια, δεν τίθεται θέμα τι προκρίνει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, αλλά τι υποχρεώνεται να πράξει. Έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει τα όρια του 1926 και όχι να χαράξει νέα, δεν προκύπτει από κάπου αυτό. Δηλαδή, δεν υπάρχει μία διένεξη για να χαραχθούν νέα όρια στην περιοχή, αλλά η υλοποίηση των ορίων του 1926".

Την απόφαση του 1926 ουδεμία πλευρά και ουδείς αμφισβητεί. “Ούτε ο γειτονικός Δήμος της Δυτικής Αχαΐας την αμφισβητεί διότι και με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν αμφισβητούνται τα όρια που έχουν χαραχθεί από το 1926”, είπε ο κ. Αρβανίτης.

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, οι φορείς της Ηλείας έχοντας τις επίσημες αποφάσεις στα χέρια τους (απόφαση 1926) πορεύονται ούτως ώστε να λυθεί και να μπει «φρένο» στη μη λογική παρέμβαση της δασικής υπηρεσίας Αχαΐας στα Σαμαρέικα, προκειμένου να αποκατασταθεί η αρχή της ενιαίας διοίκησης του κράτους.

«Κακώς προσπαθούν ορισμένοι μέσω μιας υπηρεσίας και συγκεκριμένα της Δασικής, η οποία υποτίθεται ότι ευαισθητοποιείται ιδιαιτέρως, να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης ορίων. Αυτό που γίνεται είναι ένα λάθος  και τονίσθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι», ανέφερε ο κ. Αρβανίτης για να προσθέσει πως «προσπαθούν με αυτό  τον τρόπο να διασπάσουν την αρχή της ενιαίας δράσης της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών της, που επί σειρά ετών έχουν πάγια και ομοιόμορφη τακτική (όπως απογραφές, ληξιαρχεία, δημοτολόγια, ανάρτηση χαρτών, πολεοδομία κ.α.) με μια μεμονωμένη δράση μιας μόνον υπηρεσίας. Είναι απόλυτο λάθος".

Μάλιστα κατά την διάρκεια πρόσφατης ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΙ Πάτρας 89,4 ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης είχε δηλώσει σχετικά με το θέμα «εγώ γνωρίζω ότι σε όλη την επικράτεια οι νόμοι ισχύουν για όλους, είναι σεβαστοί και εφαρμόζονται απ’ όλους. Δεν υπάρχει άλλη νομοθεσία για το Δασαρχείο Πατρών και άλλη για το Δασαρχείο Πύργου»

Στο πλαίσιο πλέον της οργανωμένης κινητοποίησης των φορέων του γειτονικού νομού που αφορά στην οριοθέτηση των Σαμαρείκων, αναμένεται εντός Μαρτίου με πρωτοβουλία της Βουλευτού της Ν.Δ Κατερίνας Αυγερινοπούλου να υπάρξουν επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα.

Και ενώ το θέμα για τον Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης για την χωροθέτηση των Σαμαρεικών στην Ηλεία είναι τυπικό καθώς αυτό που απομένει είναι η υπογραφή του κ. Αγγελάκα στο πόρισμα μελέτης της Επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα και κατέληξε πως τα Σαμαρείκα ανήκουν στην Ηλεία, την ίδια ώρα οι κάτοικοι του οικισμού βρίσκονται στον «αέρα». Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η τοποθέτηση ενός 93χρονου που παραβρέθηκε στην συνάντηση και  απευθυνόμενος στους εμπλεκόμενους φορείς δήλωσε λακωνικά "εγώ εδώ γεννήθηκα και εδώ θέλω να με ενταφιάσουν"!

Στην ενημερωτική συνάντηση είχαν  προσκληθεί οι βουλευτές της Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων Μανώλης Αγγελάκας, καθώς επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ