Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ηλεία: Ακίνητα όσο όσο στην Αμαλιάδα…




Κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις οικοπέδων, αγροτεμαχίων, διαμερισμάτων και λοιπών κατοικιών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Αμαλιάδα, ελέω οικονομικής κρίσης.

Οι ταμπέλες «πωλείται» κάνουν πλέον την εμφάνισή τους καθημερινά, αφού οι υψηλοί φόροι, τα χαράτσια και τα ανεξόφλητα δάνεια έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες οι οποίοι ψάχνουν τρόπο να ‘ξεφορτωθούν’ τις ιδιοκτησίες τους και σε πολλές περιπτώσεις όσο- όσο.

«Βραχνάς» οι ιδιοκτησίες
Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και ενώ παλαιότερα όλοι ήταν της άποψης ότι πρέπει να έχουν ένα ‘κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους’ ή ότι η γη δεν πάει χαμένη, πλέον αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών και έχουν υιοθετήσει την άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα του σήμερα η όποια ιδιοκτησία είναι ‘βραχνάς’.
Η αύξηση της φορολογίας από τη μία, τα αλλεπάλληλα χαράτσια από την άλλη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες ιδιοκτησίες έχουν αποκτηθεί με δάνεια από τις τράπεζες τα οποία σήμερα δεν μπορούν να αποπληρωθούν, έχουν δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά και οι ιδιοκτήτες ‘τρέχουν’ να πουλήσουν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα και να επιβιώσουν…
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα αγροτεμάχια, τα οποία θα φορολογούνται πλέον, οι εξοχικές κατοικίες, τα οικόπεδα και ότι προέρχεται από κληρονομία, αφού πλέον δεν θεωρείται προνόμιο να είναι κάποιος ιδιοκτήτης αλλά το αντίθετο, η ιδιοκτησία είναι πλέον μεγάλος μπελάς.

Σκληρά παζάρια
Στην δύσκολη αυτή περίοδο, έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου η διαδικασία της αγοραπωλησίας, αφού όπως υποστηρίζουν και οι κτηματομεσίτες, την τιμή δεν την διαμορφώνει πλέον αυτός που πουλά, αλλά αυτός που αγοράζει!
Όσοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για χρήματα, πουλάνε ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές, προκειμένου να γλιτώσουν από το ακίνητο και να καλύψουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή που αφορά τη ζήτηση, η οποία είναι πολύ μικρή μπροστά στην προσφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Λίγοι είναι αυτοί που διαθέτουν ακόμη ρευστό και είναι διατεθειμένοι να το αξιοποιήσουν αγοράζοντας ακίνητα και αυτοί που το κάνουν αναζητούν την ευκαιρία και τα παζάρια είναι πλέον πολύ σκληρά, αφού ο αγοραστής είναι αυτός που έχει το ‘πάνω χέρι’.
Οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι όσο περνά ο καιρός, τα πωλητήρια θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ιδιοκτησίες θα αλλάξουν τόσο εύκολα χέρια, ακόμη και εάν πρόκειται για ευκαιρίες!
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)


patrisnews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...