Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σαράντα πρόβατα κατασπαράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή Λεχαινών!


provataΣε αναστάτωση βρίσκονται κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών, από την κατασπάραξη δεκάδων προβάτων τους, πιθανότατα από άγρια σκυλιά!
Σύμφωνα με όσα ανάφεραν  κτηνοτρόφοι της περιοχής στα“kinigetikanea.gr”, ο αριθμός των προβάτων που βρέθηκαν κατασπαραγμένα ανέρχεται σε 40 (!), γεγονός που τους προκαλεί έντονη ανησυχία και για τα υπόλοιπα ζώα τους , από τα οποία συντηρούν τις οικογένειές τους.

Τις μεγαλύτερες ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο έχουν υποστεί οι Γιώργος και Γιάννης Μαγγίνας στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου με 19 πρόβατα, οι Χαράλαμπος και Δημήτριος Κότσαλης στην περιοχή Τραγανού με 13 συνολικά ζώα , ο Γεώργιος Ταρνάρας στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων με 4 κατασπαραγμένα πρόβατα, καθώς και ο Γεώργιος Μητρακόπουλος επίσης στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Λεχαινών.

Τον αφανισμό  των προβάτων τους οι κτηνοτρόφοι αποδίδουν σε αδέσποτα άγρια σκυλιά, τα οποία απελευθερώνουν ασυνήδειτοι και στη συνέχεια αγριεύουν  και επιτίθενται  σε οικόσιτα ζώα, στην προσπάθειά τους για εξεύρεση τροφής.

Από αγρίμια;

Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κατασπάραξη των προβάτων να έχει γίνει από αγρίμια (τσακάλια) ή άλλα επιβλαβή, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σημαντικά και σε περιοχές της Ηλείας.

Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν εντοπιστεί αρκετά αδέσποτα σκυλιά, που περιφέρονται κατά μικρές ομάδες στην παραπάνω περιοχή.

«Η παρουσία των αδέσποτων σκύλων οφείλεται στο γεγονός πως κάποιοι δε τα θέλουν και τα αφήνουν, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να πεινούν και να γυρνούν σε αγέλες προκαλώντας ζημιές στα ζώα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και τα αγρίμια που πολλαπλασιάζονται και κάνουν επιθέσεις προκειμένου να επιβιώσουν. Από τότε που σταμάτησε η ελεγχόμενη τοποθέτηση δολωμάτων έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα επιβλαβή, που επίσης προκαλούν καταστροφές στην οικιακή οικονομία» δήλωσε  στα“kinigetikanea.gr” ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών κ. Γιάν. Μαγγίνας.

Να σημειωθεί πως τα τσακάλια είναι προστατεύομενο είδος και εφόσον προκαλούν ζημιές  οι κτηνοτρόφοι μπορούν να κάνουν δηλώσεις για αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ, χωρίς ωστόσο να μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι καταστροφές στο ζωικό τους κεφάλαιο.
Κώστας Αντωνόπουλος
kinigetikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...