Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Hλεία: Καταστρέφεται το αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών!

 
Στοίχισε 2,8 εκατομμύρια ευρώ και παραδόθηκε ολοκληρωμένο, «στολίδι» για ολόκληρη την περιοχή της πεδινής Ηλείας πριν από τρία μόλις χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εκτελεστεί καμία εργασία για τη συντήρησή του, ενώ ο «καιρός» που το μαστιγώνει αλύπητα αλλά και η απουσία Φορέα Διαχείρισης, έχουν σαν αποτέλεσμα τον μαρασμό του. Σήμερα, το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Παντελεήμονα Λεχαινών δεν θυμίζει σε τίποτα το έργο που παραδόθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια στους κατοίκους και τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής!

Η δυσοσμία, από τα σάπια φύκια που έχουν «φράξει» το αλιευτικό καταφύγιο, είναι το πρώτο πράγμα που «υποδέχεται» τους επισκέπτες! Σε πολλά σημεία το βάθος του λιμανιού δεν ξεπερνά το… μισό μέτρο, ενώ σε κάποια άλλα, τα φύκια έχουν βγει… στην επιφάνεια!
Τα μεγάλα σκάφη είναι «εγκλωβισμένα», αφού το βύθισμά τους δεν τους επιτρέπει να βγουν από το «φρακαρισμένο» καταφύγιο, ενώ σε λίγες μέρες το «απαγορευτικό» θα ισχύει και για τις ψαρόβαρκες, αφού κάθε μέρα που περνά ο δίαυλος του καταφυγίου «κλείνει» όλο και πιο πολύ!
Η αλμύρα έχει καταστρέψει πολλές από τις εγκαταστάσεις του αλιευτικού καταφυγίου, ενώ ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Το Αγκίστρι»  που δραστηριοποιείται στην περιοχή, έχει ξεκινήσει «αλληλογραφία» με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες από… το 2010. Ο μοναδικός φορέας ωστόσο που έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στα έγραφα του Συλλόγου, είναι το Λιμεναρχείο της Κυλλήνης!

«Θέλουμε ένα έργο ζωντανό!»

«Αυτό το έργο πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας και όχι ένα παθητικό έργο» είπε στο patrisnews.com ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ένας  Φορέας Διαχείρισης για να καταγράψει και να επιλύσει τα προβλήματα του έργου ενώ ο δήμος, δεν έχει προχωρήσει σε καμία εργασία για την αποκατάστασή τους. Ένα έργο που παραδόθηκε ολοκληρωμένο πριν από τρία χρόνια και στοίχισε 2,8 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορεί να αφεθεί σε αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται να συσταθεί άμεσα Φορέας Διαχείρισης».
Προβλήματα και ελλείψεις
Από το 2010 ξεκίνησε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Το Αγκίστρι», που δραστηριοποιείται στο αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών, την «αλληλογραφία» με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, από τότε μέχρι σήμερα ο Σύλλογος έχει επισημαίνει τα προβλήματα και τις ελλείψεις του λιμανιού στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στο Λιμεναρχείο Κυλλήνης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην πρώην Νομαρχία Ηλείας, κ.α.
Αναφέροντας τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις του Συλλόγου στo patrisnews.com, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: Επικίνδυνη κλίση γλύστρας με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές κατά την καθέλκυση και ανέλκυση των σκαφών. Κάθετη θραύση του οδοστρώματος στον νοτιοδυτικό βραχίονα του λιμένα και σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από της αρχής αυτού, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση λόγω πτώσεων ογκόλιθων.
Δεν υπάρχουν σωλήνες και αυλοί εντός των πυροσβεστικών φωλέων του λιμένος. Οι πυροσβεστικές φωλιές έχουν ήδη διαβρωθεί και χρειάζονται αντικατάσταση.
Το βάθος του λιμένος στο στόμιο εισόδου και εξόδου των σκαφών από 2 μέτρα που ήταν είναι 1,30 μέτρα με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για σκάφη μικρού και μεσαίου εκτοπίσματος. Τα σκαλοπάτια διάσωσης στο εσωτερικό του λιμένος δεν είναι εργονομικά.
Τοποθέτηση μεταλλικών απαγορευτικών (μπάρες) διέλευσης τροχοφόρων οχημάτων στους δύο βραχίονες του λιμένος προς αποφυγή ατυχημάτων. Τοποθέτηση κατάλληλων απαγορευτικών για τροχοφόρα οχήματα μπροστά από τις διαβάσεις διέλευσης αναπήρων στους δύο βραχίονες του λιμένος».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...