Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων από την θηριωδία των ναζί στο Δίστομo

 

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν πολιτικοί αρχηγοί και τοπικοί παράγοντες

Παρά τα 69 χρόνια, ζωντανές ήταν σήμερα το πρωί οι μνήμες από την «μαύρη» μέρα για το Δίστομο. Είναι μια μέρα συνδεδεμένη με το πιο αποτρόπαιο έγκλημα του Γ' Ράιχ στην κατεχόμενη Ελλάδα. Ωστόσο οι μνήμες από την θηριωδία των ναζί στο Δίστομο συνεχίζουν να εκπέμπουν μηνύματα.

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουνίου 1944 όταν τα κατοχικά στρατεύματα μπήκαν στο Δίστομο για αντίποινα. Οι εντολές τους ήταν να εκτελούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Σκότωσαν άνδρες, γυναίκες ηλικιωμένους ακόμη και βρέφη λίγων ημερών. Οι γυναίκες έζησαν το βιασμό πριν δολοφονηθούν, τα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή. Όσοι όμως δεν πρόλαβαν έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας των Ναζί.

Σήμερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικοί αρχηγοί και τοπικοί παράγοντες έμειναν βουβοί μπροστά στο Μαυσωλείο με τα 218 ονόματα των θυμάτων και προσπαθούσαν μαζί με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους να δώσουν κάποια απάντηση.

Το μήνυμα του ολοκαυτώματος στο Δίστομο στάθηκε ικανό για να βρεθούν δίπλα - δίπλα κυβέρνηση, κόμματα και φορείς της αυτοδιοίκησης: Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-EKM Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, και τοπικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Στις εκδηλώσεις ήταν επίσης παρόντες ο κ. Ιωάννης Γρίβας που είχε χρηματίσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Πατσαντάρας και αρκετοί βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χθεσινές εκδηλώσεις ήταν παρών και ο Γερμανός πρέσβης Wolfgang Dold που κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας κορυφώθηκαν χθες το πρωί με δοξολογία την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ Γεώργιος, ενώ στη συνέχεια οι πολιτικοί αρχηγοί, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και τοπικοί παράγοντες κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί για τα 218 θύματα της θηριωδίας. Από τις πλέον φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές ήταν το προσκλητήριο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Σε δηλώσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όσο και οι παριστάμενοι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να φωτίσουν το μέγεθος της θηριωδίας, το μήνυμα που εκπέμπεται μέχρι σήμερα, όπως επίσης και το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Ως την πιο «ειδεχθή και αποτρόπαια πράξη των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα», χαρακτήρισε τη σφαγή του Διστόμου ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης που παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 69 χρόνια από τη μαύρη επέτειο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Η πολιτεία και ο ελληνικός λαός οφείλει να καταδικάζει εμπράκτως όσους σήμερα είναι εκφραστές του ναζισμού, εκφραστές της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά είπε σε δηλώσεις του για να συμπληρώσει πως «οφείλει να τους θέσει οριστικά στην λήθη και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου χαρακτήρισε ως «εκπεφρασμένη την άποψη και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο», προσθέτοντας ότι «από αυτήν δεν θα απόσχουμε καθόλου».

Ένα τριπλό μήνυμα προσπάθησε να δώσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας από το Δίστομο όπου βρέθηκε για τα 69 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της σφαγής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Έκανε λόγο για «επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, για προστασία της κοινωνίας από τους νοσταλγούς των Ναζί που, όταν δεν δολοφονούν και εκβιάζουν, κηρύττουν το μίσος ξεδιάντροπα στη Βουλή, αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα», ενώ μίλησε για χρέος απέναντι στην ιστορική μνήμη την οποία προσδιόρισε ως απειλούμενη. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικό χρέος», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία.

«Έχουμε όλοι χρέος να υψώσουμε μια ασπίδα προστασίας στην ιστορική μνήμη αλλά και στη Δημοκρατία που απειλείται από τους νεόκοπους νοσταλγούς των ναζί και από τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Στις δηλώσεις του διερωτήθηκε δημόσια «πώς είναι δυνατόν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία από τους νοσταλγούς των ναζί, που, όταν δεν δολοφονούν και εκβιάζουν, κηρύττουν το μίσος ξεδιάντροπα στη Βουλή, αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα. Αύριο θα αμφισβητήσουν το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τη θυσία του λαού μας, την ίδια την Εθνική Αντίσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων το χαρακτήρισε «ιστορικά αδικαίωτο», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ως «ιστορικό χρέος» την διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων, αλλά και του κατοχικού δανείου. «Η ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε ένα άλλο Ολοκαύτωμα, το κοινωνικό» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας προσδιορίζοντας ως πρώτη προτεραιότητα «να διεκδικήσει το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος, τις αποζημιώσεις και το Κατοχικό δάνειο». Άφησε έμμεσες αιχμές κατά της κυβέρνησης τονίζοντας πως «δεν μπορεί κάποιοι να αναγνωρίζουν διεθνώς το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες στο λαό μας και να μην διεκδικούν το χρέος που τρίτοι οφείλουν στον ελληνικό λαό».

«Όσοι στη σύγχρονη Ελλάδα δεν θυμούνται την ιστορία του Διστόμου, πρέπει τη θυμηθούν και όσοι δεν την έμαθαν, πρέπει να τη διαβάσουν», υπογράμμισε σε δήλωσή του από το Δίστομο ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος προσδιόρισε πώς «αυτός εδώ ο μαρτυρικός τόπος, μας υπενθυμίζει πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν πιστέψει στις ιδέες του μίσους και της απανθρωπιάς».

Αναφερόμενος στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ το κράτησε ζωντανό και συνεχίζει να μάχεται για τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας μας».

«Ουδέποτε το Γερμανικό κράτος αναγνώρισε το έγκλημα που έκανε» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του στο Δίστομο.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που συνοδεύονταν από τον γραμματέα του κόμματος Σπ. Γαληνό και τη βουλευτή Έλ. Κουντουρά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποζημιώσεις και στο χρέος της Γερμανίας να τις καταβάλει. «Αρνείται ακόμη και σήμερα να καταβάλει τις αποζημιώσεις και να ανταποκριθεί τουλάχιστον στην ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ενώ παράλληλα απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την οποία προσδιόρισε ως συνεργαζόμενη με το «Δ' γερμανικό οικονομικό Ράιχ», είπε ότι «οι Γερμανοί φεύγοντας σκότωσαν και τους δοσίλογους που συνεργάστηκαν μαζί τους» όπως τόνισε.

Μιλώντας για φαινόμενα ναζισμού στη χώρα μας σημείωσε πως «σε αυτόν εδώ τον τόπο που έχει ποτιστεί με αίμα Ελλήνων, βρεφών, μεσήλικων, γερόντων από το ναζισμό, δεν χωράνε σβάστικες και ναζιστικοί χαιρετισμοί» και κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει όλοι μαζί να τους απομονώσουμε και να ενωθούμε, γιατί μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να νικήσουμε».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων, το τσάκισμα των νεοναζιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».

«Η ηθική δικαίωση στο Δίστομο και στους συμπατριώτες μου δεν έχει έρθει ακόμα», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς τονίζοντας παράλληλα πώς «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δει πολύ πιο σοβαρά το θέμα». Προανήγγειλε πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να έρθει και πάλι το θέμα στο προσκήνιο «για να διεκδικήσουμε αυτό που ανήκει στο μαρτυρικό Δίστομο», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, άφησε και αιχμές για τη στάση που τήρησε η Πολιτεία κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δικαστικής πορείας καθώς σημείωσε πως «δεν υπήρξε η αναγκαία συμπαράσταση». 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...