Συνολικά 862 Ηλείοι μαθητές πέρασαν τις πόρτες των ΑΕΙ και ΤΕΙ


panellinies

776 οι μαθητές του 90% και 86 με το 10% σε όλο το νομό - Την έκπληξη έκαναν τα περιφερειακά σχολεία που έδωσαν τους περισσότερους επιτυχόντες

Μέρα ευτυχίας και χαράς η χθεσινή για 862 συνολικά Ηλείους μαθητές από  τους 1134 που έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις και που έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για πολλούς από τους επιτυχόντες, η χαρά ήταν διπλή γιατί η επιτυχία συνδυάστηκε με την πρώτη τους επιλογή, ενώ για κάποια άλλα παιδιά, ο στόχος επετεύχθη μεν, αλλά βρέθηκαν σε άλλη σχολή από αυτή που επιθυμούσαν.

Ειδικότερα, από τα Γενικά Λύκεια της Ηλείας τις πόρτες των ΑΕΙ και ΤΕΙ πέρασαν 696 μαθητές και 80 από τα ΕΠΑΛ, σύνολο δηλαδή 776 μαθητών, ενώ με το 10% από προηγούμενες χρονιές πέρασαν ακόμα 56 υποψήφιοι σε ΑΕΙ και άλλοι 30 σε ΤΕΙ. Ωστόσο δεν ήταν και λίγοι οι υποψήφιοι που δήλωσαν σχολές στον τόπο τους, δηλαδή στα ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας, είτε με κριτήριο την εντοπιότητα, είτε γιατί τους ενδιέφερε το γνωστικό αντικείμενο. Σε αυτήν την κατηγορία έχουμε 16 Ηλείους φοιτητές στο ΤΕΙ Πύργου και 18 στο ΤΕΙ Αμαλιάδας, στο νέο τμήμα Γεωπονίας.

Βέβαια, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, οι επιτυχόντες ήταν λιγότεροι, αφού το 2012 είχαμε συνολικά 1039 νέους Ηλείους φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Προφανώς η δυσκολία των θεμάτων σε πολλά μαθήματα, οδήγησε κάποιους μαθητές σε χαμηλές βαθμολογίες που δεν τους επέτρεψαν να εισαχθούν στο Παν/μιο, ενώ φέτος είναι και λιγότερες οι σχολές και τα τμήματα που προέκυψαν από την συγχώνευση λόγω του σχεδίου Αθηνά.

Οι βάσεις εισαγωγής αλλά και οι ονομαστικές καταστάσεις, ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας και μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου λίγο μετά τις 10 το πρωί, ενώ από την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας εστάλησαν ηλεκτρονικά στα Λύκεια του νομού και αναρτήθηκαν σε εμφανές σημείο όπως ακριβώς έλεγε η εγκύκλιος.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, ωστόσο ελάχιστοι ήταν όπως άλλωστε τα τελευταία 2-3 χρόνια, οι μαθητές που πήγαν αυτοπροσώπως στα σχολεία για να δουν τις καταστάσεις. Ο ηλεκτρονικός πλέον τρόπος ανακοίνωσής τους, εξυπηρέτησε τους μαθητές και έτσι από την πρώτη στιγμή, χωρίς να φύγουν από το χώρο στον οποίον βρίσκονταν ήξεραν τα αποτελέσματα. 

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε, ότι την έκπληξη έκαναν τα περιφερειακά Λύκεια της Ηλείας, τα οποία παρά τις αντίξοοες συνθήκες, έδωσαν και τους περισσότερους επιτυχόντες με πρώτο στη λίστα το Λύκειο Λεχαινών. Στον Πύργο, τα πρωτεία σημείωσε το 4ο Λύκειο Πύργου που είχε τους περισσότερους επιτυχόντες.
 
Ευχές από την αναπληρώτρια Β/θμιας
Εν τω μεταξύ, ευχές στους αυριανούς φοιτητές  και τους γονείς τους για υγεία και δύναμη πάνω από όλα και καλή σταδιοδρομία, απεύθυνε χθες η αναπληρώτρια  διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ελένη Σκάντζα, με την ευκαιρία  της ανακοίνωσης των βάσεων των σχολών  των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε σε όσους δεν κατάφεραν να …αλώσουν φέτος τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πως «μια μάχη χάθηκε και όχι ο πόλεμος», οπότε θα πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια την επόμενη χρονιά.

Η κ. Σκάντζα απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα φέτος άργησαν να εκδοθούν παρά το γεγονός ότι τα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατατέθηκαν νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εισακτέων από την Ηλεία, από τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν φέτος, από τα στοιχεία προκύπτει ότι εισάγονται: Από τα Γενικά Λύκεια και τα Εσπερινά Πύργου και Αμαλιάδας 696  από τους 935 που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και από τα ΕΠΑΛ 80 από τους 204.

«Άριστα» στα περιφερειακά Λύκεια!
Πέραν των άλλων στοιχείων και των συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για  τους Ηλείους υποψηφίους, αξίζει να σημειώσουμε τα  ρεκόρ των «περιφερειακών»  Λυκείων και των Λυκειακών τάξεων, όπως για παράδειγμα   του Λυκείου των Λεχαινών, από το οποίο εισάγονται οι 40 στους 45 υποψηφίους!

Ακόμα, από το Λύκειο της Γαστούνης οι 34 στους 41, από το Λύκειο  της Ανδρίτσαινας εισάγονται οι πέντε στους έξι και την Καλλιθέα οι  4 στους 4 !   Από το Εσπερινό του Πύργου εισάγονται οι 4 στους 7 και από τις Αμαλιάδας ένας στους τρεις που συμμετείχαν στις εξετάσεις.

Από τα Γενικά Λύκεια του Πύργου, το υψηλότερο ποσοστό εισαγωγής κατέχει για φέτος το 4ο Λύκειο με 80 εισακτέους στους 91 υποψηφίους.
εφημερίδα Πρωινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ