Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλεία: Στον "αέρα" καθαριότητα και σχολικοί τροχονόμοι


sxoleioΤι ειπώθηκε στην χθεσινή συνέλευση δασκάλων, Διευθυντών σχολείων και αντιδημάρχων Πύργου και Ολυμπίας
Στον «αέρα» βρίσκονται λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα σοβαρά θέματα της καθαριότητας των σχολείων καθώς και εκείνο των σχολικών τροχονόμων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις μέχρι να δοθεί οριστική λύση από τα συναρμόδια υπουργεία δεν μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Απ’ την άλλη, στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν καν ξεκινήσει τα μικροέργα συντήρησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα βαρύνει όπως φαίνεται τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. 

Την αγωνία τους για το αν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν τα σχολεία τους χωρίς σοβαρά προβλήματα, εξέφρασαν χθες το απόγευμα Διευθυντές δημοτικών σχολείων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας που παρευρέθηκαν στην συνέλευση που συγκάλεσε ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών περιφέρειας Πύργου. Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι υπεύθυνοι για θέματα Παιδείας Γιάννης Παναγόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Οι δύο αντιδήμαρχοι ενημέρωσαν τους διευθυντές ότι για το θέμα της καθαριότητας δεν έχουν πάρει ακόμα καμία εντολή για σύναψη σύμβασης εργασίας με τις καθαρίστριες που δεν είναι μόνιμες και που τα δύο τελευταία χρόνια γινόταν με την διαμεσολάβηση του Ε.Ι.Ν (Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας).

Ωστόσο έλαβαν όπως είπαν χθες από το Υπουργείο την διαβεβαίωση ότι το θέμα της καθαριότητας των σχολείων θα λυθεί με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σχετική εγκύκλιος. Επειδή όμως δεν γίνεται τα δημοτικά και νηπιαγωγεία να κάνουν αγιασμό χωρίς να έχουν καθαριστεί, τους συνέστησαν να αναθέσουν την καθαριότητα προσωρινά χωρίς σύμβαση ( με μεροκάματα), πληρώνοντας από τα ταμεία τους. 

Και ο κ. Παναγόπουλος και ο κ. Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισαν απαντώντας στις διαμαρτυρίες των διευθυντών των σχολείων που φοβούνται να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία, ότι η καθυστέρηση στην σύναψη των συμβάσεων δεν έχει γίνει με ευθύνη των δήμων τους. Στο δήμο Ολυμπίας αυτή τη στιγμή με σύμβαση έργου υπάρχουν 9-10 καθαρίστριες, ενώ ο δήμος Πύργου έχει ζητήσει 44 καθαρίστριες.

Πολλές ερωτήσεις έγιναν και για το θέμα των σχολικών τροχονόμων που είναι ακόμα απλήρωτοι για το περασμένο εξάμηνο. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος στο δήμο Πύργου ήρθαν τα χρήματα για να εξοφληθούν μέχρι και τον Ιούνιο, θα περάσει το ένταλμα από δημοτικό συμβούλιο και θα πληρωθούν.

Ωστόσο για την νέα σχολική χρονιά δεν έχουν καμία ενημέρωση και έτσι σύμβαση με τους σχολικούς τροχονόμους δεν μπορούν να κάνουν προς το παρόν. Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση Διευθυντών, οι σχολικοί τροχονόμοι μόνο εθελοντικά μπορούν να βρεθούν στις θέσεις τους.

Αναμένεται και γι αυτό το θέμα απόφαση του Υπουργείου. Αναφορικά με τα έργα συντήρησης σε σχολεία, ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας τόνισε ότι θα διατεθούν 92.000 ευρώ για το κτιριακό στην ενιαία σχολική επιτροπή και οι διευθυντές θα μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις έργου μικρής εμβέλειας, όσο τους επιτρέπει ο νόμος και έχουν ήδη δρομολογηθεί. Από το δήμο Πύργου θα διατεθούν 320.000 ευρώ, έχουν υποβληθεί και εδώ αιτήματα από σχολεία και ετοιμάζονται οι σχετικές μελέτες από τις τεχνικές υπηρεσίες.

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – νηπιαγωγών περιφέρειας Πύργου κ. Βίκυ Βασιλοπούλου αναφερόμενη μετά την συνέλευση σε όλα τα παραπάνω θέματα, τόνισε ότι το θέμα των καθαριστριών και των σχολικών τροχονόμων βρίσκεται ακόμα στον ‘αέρα’, η διαβεβαίωση για τις καθαρίστριες είναι προφορική και δεν είναι δυνατόν να καλύπτεται το κόστος της καθαριότητας από τα λειτουργικά εξοδα των σχολείων.

Όσο για τους σχολικούς τροχονόμους, δεν υπάρχει δυστυχώς καμία ενημέρωση. Επίσης ως μείζον θέμα χαρακτήρισε εκείνο των προμηθειών υλικών ( καθαριστικά, φάρμακα, πετρελαιοειδή κ.λ.π) όπου πρέπει να δοθεί λύση γιατί δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουν με κυρώσεις οι Δ/ντές για μια… χλωρίνη!

Τέλος εξέφρασε για το κτιριακό το παράπονό της σε σχέση με το δήμο Πύργου, όπου δεν έχει προχωρήσει καθόλου το θέμα της συντήρησης των σχολείων, ενώ στην Ολυμπία έχει ήδη δρομολογηθεί.
 εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...