Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΜΕ Ηλείας: Απεργία διαρκείας με τον . . . αγιασμό στα σχολεία


elme_1.

"Όχι άλλες . . . "Ιφιγένειες" στο βωμό της διαθεσιμότητας" - Κάλεσμα εκπαιδευτικών για ξεσηκωμό της κοινωνίας

Απεργία διαρκείας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της Ηλείας στη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ, πρόταση που θα κατατεθεί την Δευτέρα στη συνέλευση των προέδρων των Ενώσεων της χώρας όπου και θα συναποφασιστεί η τελική μορφή του αγώνα τους.

Στην κατάμεστη αίθουσα του 4ου Λυκείου Πύργου, κατατέθηκαν δυο προτάσεις. Αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηλείας που πλειοψήφησε και αφορούσε την πραγματοποίηση πενθήμερων απεργιών διαρκείας από τις 16 Σεπτέμβρη και γενικών συνελεύσεων των Ενώσεων και των προέδρων κάθε εβδομάδα και κατά δεύτερον η πρόταση του ΠΑΜΕ η οποία ουσιαστικά υιοθετούσε την ομόφωνη απόφαση της ΑΔΕΔΥ για πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και συνέχιση ανάλογα με τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων η οποία και μειοψήφησε.

Στο προεδρείο της συνέλευσης κατατέθηκαν και ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τα ΕΠΑΛ, υπογεγραμμένα από τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της Ηλείας ενώ το ΠΑΜΕ κατέθεσε και ψήφισμα ενάντια στον σχεδιαζόμενο πόλεμο στη Συρία.

Οι προτάσεις που ψήφισε επιπλέον η γενική συνέλευση είναι: 1) Εξουσιοδοτείτε ο πρόεδρος ή ο αντιπρόσωπος της ΕΛΜΕ, να υποστηρίξει επιπλέον και κάθε άλλη αγωνιστική απεργιακή πρόταση που θα δίνει διέξοδο, σε περίπτωση αδυναμίας να συγκεντρώσει η αρχική πρόταση το 66% των συνολικών ψήφων και σε  συνεννόηση με το Δ.Σ., 2) Καλεί το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να καταθέσει ομαδική προσφυγή ενάντια στις διαθεσιμότητες καλύπτοντας όλους τους συναδέλφους και να δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τη νομική διαχείριση, 3)Να ικανοποιηθούν άμεσα οι αιτήσεις αποσπάσεων των εκπαιδευτικών από το υπουργείο παιδείας για να σταματήσει η ομηρία χιλιάδων οικογενειών, 4) Την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου να οργανωθούν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και την ημέρα του αγιασμού να γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί σε όλα τα σχολεία και καμπάνια ενημέρωσης γονιών μαθητών.

«Όλοι περισσεύουμε!»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος επισήμανε σε όλους τους τόνους, ότι από τα μέτρα της κυβέρνησης όλοι περισσεύουν σε αυτή τη χώρα και πως ήρθε η ώρα όλοι μαζί να διασφαλίσουν το δημόσιο σχολείο. Όπως είπε, η έναρξη απεργιών διαρκείας είναι μονόδρομος καλώντας ταυτόχρονα όλους τους εκπαιδευτικούς σε αγώνα. «Επιλέγουμε μορφές πάλης αντίστοιχες της έντασης της επίθεσης που δεχόμαστε και της δυναμικής που αναπτύχθηκε από τις γενικές συνελεύσεις του Μάη, το Συνέδριο και τις δράσεις του καλοκαιριού.

Προτείνουμε απεργία διαρκείας, εκλογή απεργιακών επιτροπών για την οργάνωση της υλοποίησης των αποφάσεων των Γ.Σ., σε δημιουργία απεργιακού ταμείου αλληλεγγύης και σε συντονισμό του αγώνα μας με μαθητές, γονείς, εργαζομένους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σχεδιασμό της κοινής δράσης με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις κτλ. Οφείλουμε να δώσουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εκπαιδευτικοί συστρατευονται αντιδρώντας στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα».

«Σηκώστε το κεφάλι ψηλά!»
Το λόγο στην γενική συνέλευση έλαβαν περισσότεροι από δέκα εκπαιδευτικοί, η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της απεργίας διαρκείας εξηγώντας ο καθένας με γλαφυρό τρόπο τους λόγους που θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να ανάψουν την σπίθα του αγώνα σε ολόκληρη την κοινωνία. Ο Αλέκος Αρβανιτίδης και η Άβα Βαγγελάτου, υποστήριξαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 18 και 19 Σεπτέμβρη όπως πρότεινε και ομόφωνα η ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν ένα όπλο στα χέρια τους και ήρθε η ώρα να το αξιοποιήσουν όλοι μαζί ενωμένοι.

Ο Λάζαρος Ασμής επισήμανε ότι οι 24ωρες και οι 48ωρες απεργίες ως μορφές πάλης έχουν πλέον απαξιωθεί και διερωτήθηκε τι άλλο περιμένουν να συμβεί για να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας. «Θα πρέπει από την αρχή να πιστέψουμε στον αγώνα διαρκείας και πως μόνο έτσι μπορούμε να τους διαλύσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πιστέψει τι δύναμη έχουμε και τι μπορούμε να καταφέρουμε. Εάν δεν αγωνιστούμε τώρα, τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Χρειάζεται αγώνας ρήξης, όχι γιατί είμαστε καλοί απέναντι στους συναδέλφους μας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αλλά γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας».

Η Αλεξία Λιάγκουρα, μέλος του ΠΥΣΔΕ, αναφέρθηκε στις υπηρεσιακές μεταβολές του τελευταίου χρόνου οι οποίες όπως είπε χαρακτηρίζονται κυρίως από αδιαφανείς διαδικασίες και αποφάσεις ρουσφετολογικές από το γραφείο του Υπουργού παρακάμπτοντας ακόμα και τις αρμόδιες διευθύνσεις και τόνισε πως συντάσσεται με την πρόταση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για απεργία διαρκείας σχολιάζοντας με νόημα «ας μην μας δώσει ο Θεός ή ο Δίας αυτά που μπορούμε να αντέξουμε! Σηκώστε το κεφάλι ψηλά».

«Η κοινωνία περιμένει τη σπίθα…»
Απεργία διαρκείας πρότεινε και ο εκπαιδευτικός Σάββας Παναγιωτόπουλος ο οποίος διερωτήθηκε τι άλλο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να ξεσηκωθεί ο κόσμος. «Έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας. Δεν υπάρχει πλέον σεβασμός στο επάγγελμα μας. Ήρθε η ώρα, ως κλάδος να πάμε ενωτικά γιατί η κοινωνία από εμάς περιμένει τη σπίθα για να ανάψει. Προτείνω απεργία διαρκείας και μόνο διαρκείας, δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στην κοινωνία ότι όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Εμάς περιμένουν, εμείς πρέπει να ξεσηκωθούμε!».

«Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας» τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπάκης προτείνοντας ταυτόχρονα να προετοιμάσουν ενημερωτική επιστολή η οποία θα διαβαστεί σε όλα τα σχολεία στη διάρκεια του αγιασμού προκειμένου να ενημερωθούν μαθητές και γονείς για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Στη συνέλευση, μίλησαν ακόμα, καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε αγώνα, η Μαρία Κουτσούκου, ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος, ο Ηλίας Παπαχατζής, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Θανάσης Ψευδός καθώς και η μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου Σοφία Χρονοπούλου η οποία και δήλωσε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν για τη διατήρηση των ειδικοτήτων στο σχολείο τους.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...