Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Υπερψηφίστηκε με 153 “ναι” ο προϋπολογισμός – Σκληρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: “Έγκλημα να λέτε ότι θα γίνει κούρεμα καταθέσεων”

Με 153 θετικές και 142 αρνητικές ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή
- Σαμάρας μετά την ψηφοφορία: "Είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας"
- Αδικαιολόγητη η απουσία του Άρη Σπηλιωτόπουλου από την ψηφοφορία
- Επίθεση του πρωθυπουργού στον Τσίπρα: "Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, παρότι κάνατε ό,τι μπορούσατε γι' αυτό"
- Στουρνάρας: "Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας"
- Αιχμές Βενιζέλου σε Τσίπρα και υπονοούμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα τραπεζιτών
- Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια

Με 153 θετικές και 142 αρνητικές ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή. Συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Κασαπίδης, δήλωσε παρών, ενώ τέσσερις ήταν οι απόντες.

Μεταξύ αυτών, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έστειλε επιστολή, με την οποία δήλωνε ότι θα ψήφιζε υπέρ, ωστόσο αυτή η επιστολή δεν αποτελούσε επιστολική ψήφο, διότι καθυστέρησε αδικαιολόγητα να επιστρέψει από την αποστολή που βρισκόταν στο ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά την ψηφορορία, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι: "Είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας", ενώ όταν ρωτήθηκε για την καθυστέρηση της άφιξης της Τρόικας, είπε ότι δεν αποστελεί ένδειξη δυσφορίας και όλα θα γίνουν εγκαίρως.





Ο προϋπολογισμός


Όσον αφορά στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, προβλέπει το νέο έτος ένα πακέτο μέτρων συνολικής απόδοσης 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από: αύξηση εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ. Βασίζεται σε διπλάσιο Πρωτογενές Πλεόνασμα φέτος (812 εκατ. ευρώ αντί για 344 στο προσχέδιο) και 2,95 δισ. ευρώ το 2014.

Καταγράφει κοινωνικό μέρισμα 568 εκατ. ευρώ από επιπλέον πλεόνασμα το οποίο τον Απρίλιο όταν και αν επικυρωθούν τα στοιχεία θα διατεθεί σε προσωρινά μέτρα στήριξης αδυνάτων. Αναφέρει ότι θα πληρωθούν το 2014 1,5 δισ. ευρώ χρέη κράτους προς ιδιώτες από τον λογαριασμό των 8 δισ. ευρώ που φέτος δεν θα καταφέρουν να δοθούν. Ο στόχος του 2013 αναπροσαρμόζεται σε 6,59 δισ. ευρώ μαζί με επιστροφές φόρων.




Σφοδρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα


Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για μεγάλες ανατροπές από την ψήφιση του προϋπολογισμού το 2013 και για μεγαλύτερες ανατροπές που θα έρθουν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014.

"Η χώρα μας δε θα χρειαστεί δανεικά για να βγάλει τις ανάγκες της μετά από πολλά χρόνια", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε επίσης για τον νέο Προϋπολογισμό και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ότι «όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία. Όχι με δανεικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας λέγοντας ότι «αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε απόψε ο κ. Τσίπρας».

«Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτές τις επαναστάσεις. Αντίθετα όμως με άλλες ψευδεπίγραφες επαναστάσεις, οι δικές μας πιάνουν τόπο και βάζουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξάλειψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας από την ερχόμενη χρονιά.

"Η Ελλάδα δε χρεοκόπησε παρότι εσείς κάνατε ότι μπορούσατε γι' αυτό" είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα επίσης δεν χρεοκόπησαν συμπλήρωσε.

Συνέχισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο τόνο: Οταν ψηφίζαμε πέρυσι τον προϋπολογισμό αμφισβητούσατε ότι θα πάρουμε τη δόση και την πήραμε... Λέγατε ότι δε θα ανακεφαλαιοποιήθούν οι τράπεζες... ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη... Φέτος ήρθατε και μας είπατε τα ίδια! Είστε πολύ προβλέψιμοι γιατί δεν έχετε πολιτική, είστε ιδεοληψίες".

Και συνέχισε "Σας ενόχλησε πολύ που σημειώνονται επιτυχίες, ακούτε τη λέξη επιτυχία και κάτι παθαίνετε"

"Για επιτυχίες δε μίλησαμε εμείς πρώτοι αλλά ο διεθνής τύπος, που μας αμφισβητούσε. Εκείνοι μίλησαν για Grexit... Δε σας ενοχλούσε όταν μας είχαν για τελειωμένους, σαν ενοχλεί όμως τώρα που γυρίσαμε το καράβι".



Πλειστηριασμοί και ακίνητα


Για το θέμα των άρσης των πλειστηριασμών ο πρωθυπουργος τόνισε ότι οι αδύναμοι και οι άνεργοι δεν κινδυνεύουν. "Οι κατοικίες τους θα συνεχίσουν να προστατεύονται".

Για τους φορολογία των ακινήτων είπε "Η συνολική επιβάρυνση των ακινήτων δεν θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή, με επιμέρους βελτιώσεις... Θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα υπάρχει ένας ενιαίος φόρος, δεν θα λαμβάνεται μέσω της ΔΕΗ".

"Είπατε θα κινδυνεύσουν καταθέσεις. Ο κ. Βενιζέλος είπε σωστά, είναι έγκλημα που το είπατε… Εμείς κεφαλαιοποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα και είναι θωρακισμένο. Κάθε μέρα ακούμε ιστορίες τρόμου που στη συνέχεια διαψεύδονται… πάση φύσεως λαϊκιστές από την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο".

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης "Λένε ότι θα δώσουν περισσότερα κονδύλια στην Υγεία, αλλά καταψηφίζουν το νόμο που φθηναίνει τα φάρμακα" και συμπλήρωσε "Νομίζετε ότι σας ακούνε; 30-40 ήταν απ' έξω σήμερα" αναφερόμενος στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.



Για την Παιδεία


"Κάποιοι δεν θέλουν η Ελλάδα να πάει καλύτερα. Ασχολούνται για το αν θα μπουν οι πανεπιστημιακοί υπάλληλοι στην διαθεσιμότητα. Όλα τα ιδρύματα συμμορφώθηκαν εκτός από δυο. Το ένα συμμορφώθηκε πριν χάσει το εξάμηνο...
Πολλοί μάλιστα είναι συνεπώνυμοι και μη γελάτε γι’ αυτό. Πολλά από αυτά θα επρεπε να τα βγάλουμε στη φόρα.. Ακούμε κάθε μέρα αν κάποιοι υπάλληλοι πανεπιστημίων θα μπουν σε διαθεσιμότητα… Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και ασχολούμαστε με 100 άτομα! Τα θέλετε κλειστά τα πανεπιστήμια" είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
"Την επόμενη χρονιά θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους" τόνισε.

"Η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές και θα επιταχυνθεί και η εξομάλυνση της ρευστότητας και η ανάκαμψη της χώρας" είπε.

"Μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί στην κοινωνία. Θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε ένστολους για παράδειγμα... Θα είναι η πρωτη σημαντική ανακούφιση για τους συμπολίτες μας και υποφέρουν" σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.



Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές


"Εξακολουθούμε να κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με Τρόικα. Είμαστε στον πιο δύσκολο κόμβο αλλά θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε ήδη επιτυχίες να δείξουμε… Κι ας έχουμε απέναντι μι αντιπολίτευση που δεν το εύχεται…"

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: "Σε ένα μόνο συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Υπάρχει η Ελλάδα του χτες και η Ελλάδα του αύριο. Όσο ο ίδιος θα χτίζει το χτες εμείς θα χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο" και έκλεισε λέγοντας "Σας καλώ να πάμε πέρα από επανάσταση, να πετύχουμε αληθινή ανάσταση της πατρίδας μας".



Και τώρα η Τρόικα


Μόλις λίγες ώρες μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, καθώς είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και εκκρεμεί η δόση των 4,9 δισ, ευρώ. Η Τρόικα απέκλεισε και επισήμως την πιθανότητα επιστροφής της στην Αθήνα εντός του 2013. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Επιτρόπου αρμοδίου για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα βρεθούν στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2014, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για μία συμφωνία πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Τον Ιανουάριο επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα 
Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνει το φορολογικό νομοσχέδιο των ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, αλλά τελικά αναβλήθηκε.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες αλλαγές που έχουν συμφωνήσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...