Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ηλεία: Τιμητική διάκριση και έκτη θέση για το 3ο Δημ. Σχολείο Γαστούνης σε φιλανθρωπικό διαγωνισμό


 
Με μια τιμητική διάκριση και με την έκτη θέση στο… τσεπάκι, επέστρεψαν από το Μουσείο Μπενάκη, όπου το μεσημέρι της Δευτέρας  πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό», οι μαθητές και οι δάσκαλοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης. Ο διαγωνισμός που έγινε για πρώτη φορά στην χώρα μας, ωστόσο κέντρισε το ενδιαφέρον των σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα», το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο διοργάνωσαν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), την τελετή απονομής των βραβείων του πανελλήνιου σχολικού διαγωνισμού «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό».
Δύο ολόκληρους μήνες οι μαθητές δημοτικών αλλά και γυμνασίων από σχολεία όλης της Ελλάδας ερεύνησαν, ανέλυσαν, κατέγραψαν και τελικά μετέτρεψαν σε «ταινίες» μοναδικής αισθητικής αξίας όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν σχετικά με τις παρενέργειες μιας από τις σοβαρότερες «ασθένειες» της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας: του σχολικού εκφοβισμού και της άσκησης βίας μεταξύ μαθητών στο χώρο των σχολείων (bullying).
Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα από τις 8 Οκτωβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου και στη διάρκειά του συγκεντρώθηκαν δεκάδες εντυπωσιακά μαθητικά βίντεο. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές της Ε' και Στ' Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου (10-15 ετών) σε όλα τα σχολεία εντός Ελλάδας, ενώ τα μηνύματα που πέρασαν οι δημιουργοί των βίντεο του διαγωνισμού, ήταν πως θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, ώστε να μπει ένα τέλος στην εν λόγω μορφή κακοποίησης.
Τους μαθητές που δημιούργησαν τις καλύτερες πρωτότυπες παρουσιάσεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις αξίες της διαφορετικότητας, της ισότητας των ευκαιριών, της κοινωνικής ένταξης, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, βράβευσαν τόσο ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όσο ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης, η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και πρώην υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου, Tony Buckby, με τη συμμετοχή  της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, παιδιών από τα παιδικά χωριά SOS Βάρης, και της χορευτικής ομάδας hip hop Beat International. Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης.
Στην εν λόγω τελετή, έλαβαν μέρος 161 σχολεία από 78 πόλεις της Ελλάδας με πάνω από 480 συμμετοχές, 1.648 μαθητές και 270 δάσκαλοι και καθηγητές.
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης του νομού Ηλείας και συγκεκριμένα οι μαθητές της Ε' & ΣΤ΄ τάξης με τις εκπαιδευτικούς Ελένη Δαββέτα και Αιμιλία Κυριαζή, καθώς και το διευθυντή κ. Ιωάννη Μούγιο, έλαβαν Τιμητική Διάκριση για την πιο Θεατρική Συμμετοχή με τίτλο "Άφησε τη βία Πιάσε τη Φιλία" και την 6η θέση στον διαγωνισμό!
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης έλαβε το πρώτο βραβείο στον μεγάλο πανελλαδικό διαγωνισμό!
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες που έκαναν το έργο της Κριτικής Επιτροπής πολύ δύσκολο!!!
Όλα τα βίντεο που βραβεύτηκαν αλλά και οι πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (http://respect-diversity.org).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...