Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Έβαλαν ξανά "λουκέτο" στη Γραμματεία του ΤΕΙ στον Πύργο οι απλήρωτοι για μήνες υπάλληλοι


teiΚραυγή απόγνωσης από γονείς που δεν  μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό για το στεγαστικό επίδομα των παιδιών τους - Οργή και αγανάκτηση από τις δυο υπαλλήλους και την Προϊσταμένη του νεοσύστατου τμήματος - Απαιτείται μόνιμη και οριστική λύση, λέει ο Σύλλογος Σπουδαστών

Σε σίριαλ για γερά νεύρα, με πολλά… επεισόδια, εξελίσσεται το θέμα με τις απλήρωτες Διοικητικές Υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί μέσω Δήμου Πύργου και εκτελούν χρέη Γραμματέων στο νεοσύστατο τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων στο ΤΕΙ της πόλης.

Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, ότι θα εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος των δεδουλευμένων τους, το τελευταίο τετράμηνο δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ γεγονός που τις ανάγκασε, μετά τις σχετικές –εκ νέου- διαμαρτυρίες τους στο Δήμο, να «κλειδώσουν» τη Γραμματεία, μέχρις ότου δοθεί λύση στο πρόβλημα τους. Κίνηση όμως, που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των φοιτητών, που αναζητούν αναγκαία πιστοποιητικά από το τμήμα τους για την διεκπεραίωση διάφορων υποθέσεων τους (πχ. στεγαστικό επίδομα) και δεν μπορούν να τα παραλάβουν.

Από τη μια μεριά λοιπόν, είναι οι φοιτητές και οι γονείς τους που δικαίως διαμαρτύρονται, από την άλλη, οι δυο Διοικητικοί Υπάλληλοι της Γραμματείας που διεκδικούν διαρκώς τα δεδουλευμένα τους, τα οποία ξεπερνούν τις 19.000 ευρώ (έκαστος) και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και από την άλλη, η Προϊσταμένη του νέου τμήματος κ. Αναστασία Ζαφειροπούλου, η οποία όσο και να προσπαθεί να δώσει λύση μέσω του Δήμου Πύργου για την αποπληρωμή των υπαλλήλων και την λήξη του θέματος, δεν βρίσκει την απαιτούμενη στήριξη.
 
«Έχουμε απηυδήσει!»
Όπως εξηγεί, η κ. Γιάννα Τσουκαλά, μια εκ των δυο Διοικητικών Υπαλλήλων της Γραμματείας του νέου τμήματος του ΤΕΙ στον Πύργο, στα τρία χρόνια που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν έχουν λάβει, ούτε τους μισούς μισθούς! «Ενώ πριν μερικούς μήνες, μετά από αντίστοιχη κινητοποίηση μας, ο Δήμος είχε δεσμευθεί ότι κάθε μήνα θα λαμβάναμε μέρος των δεδουλευμένων μας, εδώ και 4 μήνες δεν έχουμε πάρει τίποτα. Μας χρωστούσαν που μας χρωστούσαν, δε μας δίνουν τώρα ούτε αυτά που συμφωνήσαμε! Σκεφτείτε ότι ήδη χρωστάνε στην κάθε μια μας, περίπου 19-20.000 ευρώ!».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η κ. Τσουκαλά, πριν μερικές ημέρες, πραγματοποίησαν συνοδευόμενες από την Προϊσταμένη του τμήματος, παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην αποπληρωμή μέρους των δεδουλευμένων τους. Αυτό όμως δεν έγινε και σε νέα συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ενημερώθηκαν ότι «χρήματα δεν υπάρχουν».

«Τον προειδοποιήσαμε ότι αν δεν πληρωθούμε θα σταματήσουμε να δουλεύουμε γιατί η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, έχουμε οικογένεια και χίλιες δυο υποχρεώσεις απλήρωτες. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε καλύτερη αντιμετώπιση… Προσωπικά, έχω ανεχτεί να μην πληρώνομαι, να είμαι ανασφάλιστη, να χρωστώ στην εφορεία, αλλά την προσβολή δεν τη δέχομαι από κανέναν! Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να διακόψουμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας την δουλειά μας. Δεν είμαστε ζητιάνοι, εξυπηρετούμε πάντα τους φοιτητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει αλλά έχουμε και μια αξιοπρέπεια. Ως εδώ και μη παρέκει».

Παράλληλα, τόνισε, ότι παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή εργάστηκαν καθώς γνώριζαν ότι θα έπρεπε να στείλουν τις αναθέσεις εκπαιδευτικών και το πρόγραμμα στην Πάτρα, για να μην χαθεί το εξάμηνο. «Δυστυχώς όμως, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι. Και φυσικά, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας, άλλωστε έχουμε και εμείς παιδιά. Προσωρινά όμως, το θέμα των δικαιολογητικών και των πιστοποιητικών έχει επιλυθεί με τη βοήθεια συναδέλφου, μόνον και μόνον για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα παιδιά, τα οποία ποτέ δεν τα αφήσαμε μόνα τους! Έχουμε όμως πλέον απηυδήσει!».
 
«Δεν μας στηρίζει κανείς!»
Φανερά εξοργισμένη, με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νέο τμήμα, εμφανίστηκε και η Προϊσταμένη κ. Αναστασία Ζαφειροπούλου η οποία τόνισε ότι παλεύει νυχθημερόν για τη σωστή λειτουργία αυτού του τμήματος και κανείς δεν ενδιαφέρεται. «Τα παιδιά έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, το ίδιο και οι υπάλληλοι της Γραμματείας. Έχουν δίκιο! Τι μπορώ όμως να κάνω; Ο Δήμος δεν μας στηρίζει και παρότι είχε βρεθεί τρόπος για την πληρωμή των υπαλλήλων, πάλι απλήρωτες είναι. Πώς να δουλέψουν κάτω από αυτές τις συνθήκες; Όλοι μας σκιζόμαστε για αυτά τα παιδιά, για να τα εξυπηρετήσουμε και οι υπάλληλοι της γραμματείας και εγώ προσωπικά αλλά χρειαζόμαστε και στήριξη». Όσον αφορά τις βεβαιώσεις και κάποια έγγραφα, επισήμανε ότι έχουν δοθεί στον υπάλληλου του άλλου τμήματος προκειμένου να εξυπηρετούνται οι φοιτητές ενώ τόνισε ότι σήμερα θα βρίσκεται στον Πύργο, επιδιώκοντας για ακόμα μια φορά να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Μάκης Παρασκευόπουλος, Δήμαρχος Πύργου: «Ξεπερνάμε την γραφειοκρατική εμπλοκή και πληρώνονται»
«Σε επαφή μου με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, ζήτησα άμεσα την πλήρωση των κενών της Γραμματείας στα δυο τμήματα που λειτουργούν στο ΤΕΙ του Πύργου με μόνιμο προσωπικό καθώς και την πλήρωση των οργανικών θέσεων που προβλέπονται από το οργανόγραμμα του σχεδίου «Αθηνά» σε επιστημονικό διδακτικό προσωπικό. Ο Δήμο Πύργου έχει αναλάβει εδώ και τρία χρόνια, μεταξύ άλλων, και την κάλυψη της δαπάνης για τη μισθοδοσία της Γραμματείας του ΤΕΙ. Γραφειοκρατικά προβλήματα έχουν οδηγήσει πάλι σε μια μικρή εμπλοκή, η οποία όμως θα ξεπεραστεί άμεσα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι αδιανόητο να λειτουργεί ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα χωρίς μόνιμο προσωπικό. Είναι προφανές ότι οι δυσλειτουργίες αυτές, δηλαδή η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, εκπαιδευτικού και γραμματειακού, ευνοούν τα σχέδια κάποιων εχθρών του Δήμου Πύργου που και στο παρελθόν σχεδίαζαν την μεταφορά του ΤΕΙ. Έλαβα διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Παιδείας ότι σύντομα θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και το ΤΕΙ του Πύργου θα διασφαλιστεί και θα κατοχυρωθεί στον εκπαιδευτικό χάρτη».
 
Βασίλης Σφήνας, πρόεδρος Συλλόγου Σπουδαστών:«Απαιτείται μόνιμη λύση και όχι λύση «μπάλωμα»

«Όποιος έχει αναλάβει έναντι του ΤΕΙ μια δέσμευση, είτε λέγεται δήμος, είτε λέγεται Περιφέρεια, είτε λέγεται κεντρική πολιτεία, θα πρέπει να είναι εντάξει, απέναντι στις υποχρεώσεις του για να λειτουργεί το ΤΕΙ σωστά. Όποιος δεν είναι εντάξει, απέναντι στις υποχρεώσεις, να το πει ώστε να δει και το ΤΕΙ τι πρέπει να κάνει και τι λύσεις θα βρει πάνω στο ζήτημα. Η χρηματοδότηση από το δήμο, δεν είναι λύση. Είναι «μπάλωμα». Θα πρέπει να βρεθεί λοιπόν, στο θέμα στελέχωσης της γραμματείας, μόνιμη λύση, με προσωπικό από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, μόνιμο. Γιατί και αυτό που γίνεται τώρα είναι μια «πατέντα». Ναι μεν είναι κάτι που λειτουργεί πιλοτικά για να λειτουργούμε και εμείς αλλά θα πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση. Από την άλλη για να μην φέρνουμε την καταστροφή, το ΤΕΙ δουλεύει και το εαρινό εξάμηνο έχει ξεκινήσει. Έχουν γίνει αναθέσεις και υπάρχουν καθηγητές και από την άλλη εβδομάδα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Προβλήματα σαφώς υπάρχουν, όπως σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Το θέμα όμως για εμάς είναι ο Σεπτέμβρης και κάθε Σεπτέμβρης. Η έναρξη της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς που στον Πύργο, ξεκινά πάντα από το σημείο μηδέν.  Θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή, να έχουμε μια σταθερή βάση και για αυτό θα πρέπει να το λύσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με το θέμα ώστε να παραμείνει και το ΤΕΙ στην πόλη».


Κραυγή απόγνωσης από πατέρα φοιτητή: «Αν συνεχίσουν έτσι, θα πάρουμε το παιδί μας από τον Πύργο»

Έντονη όμως είναι και η αγανάκτηση, δεκάδων γονέων φοιτητών, οι οποίοι βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τα παιδιά τους και παλεύουν με χίλιες δυο στερήσεις να τα σπουδάσουν. Όπως κατήγγειλε τηλεφωνικά στην «Πρωινή» πατέρας φοιτητή από την Θεσσαλονίκη, προσπαθεί από την περασμένη εβδομάδα να επικοινωνήσει με την Γραμματεία του νέου τμήματος χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Βρίσκομαι σε απόγνωση, το ίδιο και το παιδί μου. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα πιστοποιητικό από το ΤΕΙ για να μπορέσουμε να υποβάλουμε δικαιολογητικά για το στεγαστικό επίδομα αλλά η Γραμματεία είναι κλειστή. Τι θα γίνει αν η προθεσμία λήξει; Δεν είναι άδικο, να χάσουμε αυτή τη βοήθεια του επιδόματος επειδή, οι Γραμματείς είναι απλήρωτες; Εμείς και τα παιδιά μας τι φταίνε; Και γιατί τα προβλήματα του δήμου και των υπαλλήλων πρέπει να τα πληρώνουμε εμείς; Εμείς που με στερήσεις κάθε μήνα, στέλνουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν και που αναγκαζόμαστε να τρώμε κάθε μέρα … μακαρόνια! Αν είναι έτσι, να το πάρω το παιδί μου από τον Πύργο, πιο λίγα θα μου κοστίσει μια ιδιωτική σχολή στη Θεσσαλονίκη και θα το χω και κοντά μου… Μα δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος; Όταν αυτά τα παραρτήματα ΤΕΙ δεν τα στηρίζει η ίδια η πολιτεία με μόνιμο προσωπικό και καθηγητές, τι περιμένουν; Να μαραζώσουν και να κλείσουν; Και στο κάτω- κάτω, αν δεν θέλουν τα παιδιά μας εκεί, να τα μαζέψουμε και να φύγουμε!».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...