Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Κοσμοπλημμύρα στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα – Εκατοντάδες περπάτησαν μέχρι το Μοναστήρι – Πολλοί οι νέοι άνθρωποι


spata2
Χιλιάδες κόσμου συνέρευσε και φέτος στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα για να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου και να παρακολουθήσει την μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη που πραγματοποιείται στην Ι.Μ.. Ακολουθώντας την παράδοση η μεγάλη πλειοψηφία των πιστών έφθασε, από την Πάτρα την Ηλεία και άλλες περιοχές, στον Άγιο Νικόλαο με τα πόδια.
Όπως αναφέρουν συμπολίτες στο thebest.gr, θετική εντύπωση τους προκάλεσε η μαζική προσέλευση των νέων ανθρώπων που ακολούθησαν το τάμα τους να φθάσουν περπατώντας.
Το εκεί μοναστήρι είναι ιστορικό, ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και σήμερα έχει μεταβληθεί σε μια μοναστική κοινότητα με πολλαπλή φιλανθρωπική δράση, κέντρο λατρείας για Αχαιούς και Ηλείους. Στους χώρους του μάλιστα λειτουργεί και ορφανοτροφείο.
Στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός.
Να σημειώσουμε ότι ο Αγ. Νικόλαος Σπάτα βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό του πρώην Δήμου Λαρισσού αλλά υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας. Με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας, που η παράδοση την τοποθετεί στα χρόνια της εικονομαχίας, χτίστηκε εκκλησάκι για τους προσκυνητές στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα (1875) άλλο μεγαλύτερο στη θέση του.
Κατά την παράδοση και σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές, το 1087 το ιερό λείψανο είχε μετακομιστεί από τα Μύρα της Λυκίας (σημερινή Τουρκία) στο Μπάρι της Ιταλίας όπου εναποτέθηκε στις 20 Μαΐου. Η νοτιοδυτική Ελλάδα γιορτάζει το πέρασμα του λειψάνου στις 10 Μαΐου.

Πηγή

thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...