Ηλεία: Χαριστική βολή στις πρώιμες καλλιέργειες από το χαλάζι


xalazi

Ελιές, καρπούζι- ντομάτα – κηπευτικά και σταφιδάμπελοι καταστρέφονται, Ιούνη μήνα ! 

Χαλάζι, σφοδροί  άνεμοι και ισχυρή βροχόπτωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα έπληξαν χθες το νομό μας  και ιδιαίτερα τον δήμο του Πύργου. Με ιδιαίτερη ένταση εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα αυτά στα χωριά του πρώην δήμου Ιάρδανου  τις απογευματινές ώρες που εκδηλώθηκε η  καταιγίδα. Για μια τουλάχιστον ώρα η  ημέρα μετατράπηκε σε νύχτα, η ορατότητα περιορίστηκε σε ελάχιστα μέτρα, οι άνεμοι σάρωσαν τα πάντα και οι καλλιέργειες  «βομβαρδίστηκαν»  από χαλάζι ικανού μεγέθους,  που το διαδέχθηκε ισχυρή βροχόπτωση !
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας, έπληξαν ακόμα και τις ελιές! Παραγωγοί από το Αλποχώρι μας ενημέρωσαν ότι όπου τα λιοστάσια ήταν καθαρά από χορτάρι, αμέσως μετά την καταιγίδα, διέκρινε κανείς  τις  ελίτσες «στρώμα», ενώ η ζημιά θα φανεί  καθαρά τις επόμενες ημέρες.
Το βέβαιο είναι πως η χθεσινή καταιγίδα έδωσε τη χαριστική βολή στους σταφιδοπαραγωγούς και τους αμπελοκαλλιεργητές !  Σε όλα τα χωριά που οι βροχές του Μαΐου, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες της εποχής, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση του περονόσπορου σε αμπέλια ( ακόμα και σε σταφίδες που είναι πιο ανθεκτικές ), οι παραγωγοί έχουν στην κυριολεξία ξεπουληθεί  σε φυτοφάρμακα με τα οποία ραντίζουν συνεχώς  για να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την ασθένεια. Οι ελπίδες τους πως κάτι μπορούσαν να περισώσουν, από τη φετινή παραγωγή εξανεμίστηκαν χθες ! Όποια τσαμπιά είχαν γλυτώσει από την προσβολή, βρέθηκαν σπασμένα από το χαλάζι και τον αέρα, πεσμένα κάτω από τα κλήματα!
Επιπτώσεις από την χθεσινή κακοκαιρία είχαμε και στα πρώιμα καρπούζια που βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ωρίμανσης και η εξαγωγή τους είχε ήδη καθυστερήσει, λόγω του καιρού. Οι παραγωγοί αγωνιούσαν ότι «πήγε πίσω» η παραγωγή του καρπουζιού και ότι θα έβγαιναν όλα μαζί με αποτέλεσμα να μην  εξασφαλίσουν τις τιμές που υπολόγιζαν καθώς θα «έπεφταν» όλα μαζί στην αγορά. Μια αγορά που εξαρτάται από τη ζήτηση στα κράτη της κεντρικής Ευρώπης και της ανατολικής η οποία επίσης επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Κοντά σ’ αυτά τα προβλήματα ήρθε να προστεθεί τώρα το χθεσινό χτύπημα του καιρού, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη !
Παράλληλα, η σφοδρή καταιγίδα έπληξε τις καλλιέργειες ντομάτας που αναπτύσσονται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή του Καλλικρατικού δήμου Πύργου αλλά και των υπαίθριων κηπευτικών : μελιτζάνες, κολοκυθάκια, αγγούρια, ντομάτες βρέθηκαν στο έλεος του καιρού. Αλλά και άλλες καλλιέργειες όπως το τριφύλλι και το καλαμπόκι η ανάπτυξη των οποίων έχει καθυστερήσει λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο νομό μας.
Και το τραγικό είναι ότι οι προβλέψεις για τη σημερινή ημέρα, σε ο,τι αφορά τον καιρό δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία. Ίδιες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και  σήμερα και αύριο Τρίτη στο νομό μας, προκαλώντας νέα προβλήματα στους ήδη εξαθλιωμένους οικονομικά αγρότες, που είχαν στηρίξει πολλές ελπίδες τόσο στις πρώιμες καλλιέργειες καρπουζιού, ντομάτας και λοιπών κηπευτικών, όσο και στην απόδοση των σταφιδαμπέλων!

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ