Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ηλεία: Στρώμα οι ελιές σε Βούναργο, Μυρτιά, Αλποχώρι


elies1a

Σε απόγνωση οι παραγωγοί – Μετά την περσινή ακαρπία, φέτος ταφόπλακα ο καιρός – Καταστροφές και στις καλλιέργειες του Κάμπου

Των Γιάννη Σπυρούνη – Δήμητρας Διαμαντοπούλου
Προκαλεί θλίψη και βυθίζει στην απόγνωση του τους
ελαιοπαραγωγούς η εικόνα της ελιάς στο έδαφος, «ραβδισμένη» από το χαλάζι και τον αέρα, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε έντονα την ευρύτερη περιοχή της Μυρτιάς, του Βουνάργου και Αλποχωρίου χθες το πρωί. Λίγα λεπτά αρκούσαν για να επέλθει η καταστροφή. Μετά το πέρασμα του πυρήνα της κακοκαιρίας, οι ελιές ήταν «στρώμα» μέσα στα λιοστάσια… Η φετινή παραγωγή που περίμεναν πως και πως οι αγρότες για να «ρεφάρουν» την περσινή ακαρπία, θυσιάστηκε στο βωμό της κακοκαιρίας….
Δεν υπήρξε λιοστάσι που να πέρασε ο πυρήνας της κακοκαιρίας χθες το πρωί και να γλίτωσε. Από τη μια οι ισχυροί άνεμοι και από την άλλη το μεγάλο σε μέγεθος χαλάζι, που έπληξαν την περιοχή, έδωσαν ένα καίριο πλήγμα στην παραγωγή του ελαιολάδου. Από τη Μυρτιά, το Βούναργο, το Αλποχώρι έως και το Φραγκοπήδημα, τα ελαιοστάσια επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό. Κατά τόπους επλήγησαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση και άλλες περιοχές όπως ο Άγιος Ηλίας και τα Φωναϊτικα. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή, για την οποία θα έχουν ξεκάθαρη άποψη τις επόμενες ημέρες. Καταστροφές έχουν υποστεί και άλλα είδη καλλιεργειών στην ίδια ζώνη. Να σημειώσουμε πως η ένταση των ανέμων σε Πύργο και Κατάκολο κυμάνθηκε από τα έξι έως τα οκτώ μποφόρ, όμως κατά τόπους οι ριπές των ανέμων ήταν κατά πολύ ισχυρότερες.
Σε απόγνωση οι παραγωγοί
Η καταιγίδα που συνοδεύτηκε που με ισχυρή χαλαζόπτωση και ανέμους, έριξε τον καρπό, έσπασε κλαδιά ενώ εκφράζονται φόβοι για ζημιές που έχουν υποστεί και τα ίδια τα δέντρα! Για καταστροφές που αγγίζουν και ίσως ξεπερνούν το 60% μας μίλησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος που καλλιεργεί ο ίδιος μεγάλες εκτάσεις με ελιές στην περιοχή που έπληξε η χθεσινή ισχυρή καταιγίδα. «Οι ελιές είναι στρώμα στο έδαφος. Κλαδιά έχουν σπάσει από τη μανία του αέρα και τα δέντρα ακόμα έχουν πληγωθεί καθώς το χαλάζι ήταν μεγάλου μεγέθους και ακανόνιστο ως προς το σχήμα του με αιχμηρές απολήξεις. Επικοινώνησα με τον ΕΛΓΑ και ζήτησα να σταλούν άμεσα γεωπόνοι εκτιμητές γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες. Περιμένω άμεση ανταπόκριση, ενώ οι γεωπόνοι πρέπει να δώσουν οδηγίες για ψεκασμούς κλπ, ώστε να περισωθεί ότι είναι δυνατόν να περισωθεί από τη φετινή παραγωγή. Το πλήγμα για το αγροτικό εισόδημα θα είναι τεράστιο. Παράλληλα, συνέπειες θα υπάρξουν και θα φανεί τις επόμενες ημέρες και στις καλλιέργειες της πατάτας, αλλά και στα υπόλοιπα κηπευτικά, όπως τα λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια κλπ» μας τόνισε.
Ανάστατοι είναι όλοι οι παραγωγοί στα χωριά που προαναφέραμε και ζητούν άμεσες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, ειδικά καθώς φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που χάνεται η παραγωγή τους. Πέρυσι ήταν η ακαρπία που τους άφησε χωρίς εισόδημα, φέτος το χαλάζι ! «Πάθαμε ολοκληρωτική ζημιά! 100% ! Βοηθάτε μας ! Σε όλη την περιοχή στο Αλποχώρι το Φραγκαπήδημα ως τις κεραίες οι ελιές είναι στο χώμα!» μας είπε και ο Β. Παναγιωτόπουλος που καλλιεργεί στην περιοχή Αλποχωρίου περί τα 25 στρέμματα ελιές…
Τεράστιες οι καταστροφές σε υπαίθριες καλλιέργειες σε όλο τον κάμπο

Πλημμυρισμένες εκτάσεις, κατεστραμμένες σοδειές και αγρότες σε απόγνωση, άφησε πίσω της η χθεσινή χαλαζόπτωση και νεροποντή στην «καρδιά» του κάμπου της Ηλείας. Εκατοντάδες στρέμματα «πνίγηκαν» κυριολεκτικά στο νερό και καλλιέργειες λίγο πριν τη συγκομιδή διαλύθηκαν από το χαλάζι. Λίγο μετά τις 7 το πρωί η έντονη χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της από το ύψος του Τραγανού μέχρι και τη Βουπρασία. Η σφοδρή κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική, σχεδόν, καταστροφή σε καλαμπόκι, πατάτα, ελιές, φασολάκια και κάθε υπαίθρια καλλιέργεια. Το σύνολο των αγροτών βρίσκεται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τον κόπο τόσων μηνών, και λίγο πριν τη συγκομιδή των περισσότερων προϊόντων, να χάνεται.
«Αυτή ήταν η καταστροφή των αγροτών. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Ειδικά οι καλλιέργειες καλαμποκιού έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή. Τώρα το κράτος πρέπει να πάρει θέση και να αποζημιώσει τους αγρότες» δήλωσε ο κ. Χρήστος Παλαιολόγος. Επιπλέον σημαντικά προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία παρουσιάστηκαν σε αγροτικούς δρόμους της  ευρύτερης περιοχής του κάμπου, μέσα στις πόλεις από φραγμένα φρεάτια που πλημμύρισαν δρόμους.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...