Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ψάχνουν τις δαπάνες του Unizens - Στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση


amea
Του Γιάννη Σπυρούνη
Σάλος έχει ξεσπάσει στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με αφορμή την υλοποίηση ενός προγράμματος για τα άτομα με αναπηρία με την επωνυμία Unizens. Για το συγκεκριμένο υπήρχε
χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 143.000 ευρώ, όπου σε αρκετούς κωδικούς τα επιμέρους ποσά φάνηκαν υπέρογκα σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν στην πρόσφατη τριήμερη συνάντηση μέσα από τις δράσεις του προγράμματος στα Λεχαινά Ηλείας, δεν υπήρχε τίποτα από προβλεπόμενα ενώ οι οργανωτές έτρεχαν πανικόβλητοι να καλύψουν τις ανάγκες τις συνάντησης. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι των συλλόγων ΑΜΕΑ στην Ηλεία, αποχώρησαν από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας πως ο χώρος που επελέγη για την εκδήλωση δεν είχε καμία δυνατότητα πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ράμπες.
Οι στόχοι του προγράμματος UNiZENS και των παράλληλων εκδηλώσεων, ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε συναντήσεις και άρτια προγραμματισμένες εκδηλώσεις, υψηλού ενδιαφέροντος, με έμφαση στα άτομα με ειδικές ικανότητες, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας – Κυλλήνης την περασμένη Δευτέρα και χθες η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Ελένη Καραγιάννη – Λευκαδίτη, σε δηλώσεις της ανέφερε πως πάγωσε κάθε τι σχετικό με το πρόγραμμα και τις δαπάνες έως ότου γίνει έλεγχος. Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Ανδρέα Κορομηλά.
Να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις για το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης είχαν προγραμματιστεί και είχαν γίνει απευθείας αναθέσεις για τις υλοποίηση τους από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Η αντιδήμαρχος Ελένη Καραγιάννη – Λευκαδίτη αναφερόμενη στο θέμα έδωσε εξηγήσεις για την έρευνα που κάνει η δημοτική αρχή. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε έλληνας καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά την επιλογή του, το ΔΣ Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αποδέχθηκε την υλοποίηση και με αποφάσεις του τότε δημάρχου Δημήτρη Αρβανίτη έγιναν 14 αναθέσεις έργου. Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε με 143.000 ευρώ και από τις 25 Απριλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκαν έξι εκδηλώσεις. Η τελευταία ήταν η πρόσφατη στα τέλη Οκτωβρίου. Για το πρόγραμμα έχουν καταβληθεί 17.976 ευρώ μέχρι στιγμής. Έχουν επιστραφεί από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω κατάτμησης δύο εντάλματα που αφορούν σε συνολικό ποσό 22.000 ευρώ γιατί σύμφωνα με τον Επίτροπο έπρεπε να γίνει ανάθεση μέσω διαγωνισμού και όχι απευθείας ανάθεση. Έχουν εκδοθεί δύο ακόμα εντάλματα 8500 και 15000 ευρώ που θεωρήθηκαν από τον Επίτροπο και αφορούσαν στην μεταφορά και φιλοξενία των συμμετεχόντων ΑμεΑ από το εξωτερικό, τα οποία όμως σταμάτησαν στο Ταμείο, από τη στιγμή που τέθηκε οργανωτικό θέμα. Εκκρεμούν όλες οι υπόλοιπες αναθέσεις με φακέλους που λείπουν αποδεικτικά στοιχεία. Η επιβάρυνση έως τώρα είναι ελάχιστη. Η αντιδήμαρχος επισήμανε πως τα στοιχεία που υπάρχουν δεν φανερώνουν πως έγινε κάποια παρατυπία που να δημιουργεί ζητήματα. Τόνισε πως το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε μια περίοδο όπου επικρατούσε η προεκλογική περίοδος και η αλλαγή δημοτικής αρχής. «Έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε τα πάντα και όποιος εργάστηκε, όσο εργάστηκε να πληρωθεί. Έχουμε την ευθύνη εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση για νέο πρόγραμμα να ενεργήσουμε απόλυτα σύννομα ώστε να προασπίσουμε και τα χρήματα που θα μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συμφέροντα των ΑμεΑ και κάθε άλλου εμπλεκόμενου παράγοντα», είπε η κα Καραγιάννη και επισήμανε πως το θέμα φαίνεται ως πρόβλημα κακής οργάνωσης και όχι ως κατασπατάλησης πόρων.
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε πως «τα άτομα με αναπηρία έχουν την ηθική μας υποστήριξη, την αγάπη μας και τη συμπαράστασή μας θέλουμε να βοηθήσουμε και αυτός είναι σκοπός που βρισκόμαστε εδώ. Να βοηθήσουμε το δημότη και κυρίως εκείνον που έχει περισσότερες ανάγκες» κατέληξε.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νεόφυτος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο θέμα που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του Ανδρέα Κορομηλά, πως στην τελευταία εκδήλωση που έγινε στο Σινέ Άστρον στα Λεχαινά η κατάσταση υπέκρυπτε κάτι, με μια εκδήλωση ανοργάνωτη και με την αποχώρηση των ΑμΕΑ και των εκπροσώπων τους. «Στο πρόγραμμα υπήρχαν κενά και δεν προχωρούσε. Ζητήσαμε από τους υπευθύνους να μας απαντήσουν για τα όσα συνέβησαν. Δεν είχαμε καν κληθεί να συμμετάσχουμε για να δούμε και τι ακριβώς συμβαίνει. Στο δημοτικό συμβούλιο δόθηκαν εξηγήσεις και αναφέρθηκε πως το θέμα ερευνάται σε βάθος, αφού διαπιστώθηκε πως υπάρχουν κενά και αναπάντητα ερωτήματα. Δεν ξέρουμε αν έγιναν όλες οι εκδηλώσεις, αν ανταποκρίνονται τα τιμολόγια στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ποιοι προσκλήθηκαν, γιατί δεν υπήρχε συμμετοχή από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Περιμένουμε απαντήσεις και από την αρμόδια αντιδήμαρχο των οικονομικών. Ζητήσαμε εξηγήσεις από την κα Καραγιάννη και τον κ. δήμαρχο. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να αφιερωθούν συνολικά στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχουμε σεβασμό προς το πρόσωπό τους και έπρεπε να υλοποιηθεί και να καλύψει τους σκοπούς του το πρόγραμμα. Έχουν ανάγκη την αγάπη μας και την ευαισθησία μας», σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...