Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Οι «μνηστήρες» των κομματικών ψηφοδελτίων της Ηλείας


ΕΚΛΟΓΕΣ
(22/12/2014 11:00)
Οι πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή είναι ante portas, για αυτό και στα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη ξεκινήσει τα… σχέδια επί χάρτου. Στην Ηλεία η συγκρότηση ψηφοδελτίου προβληματίζει τα περισσότερα κόμματα, αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ παρατηρείται
δυσκολία στην προσέλκυση υποψηφίων, αντίθετα σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονται στο «ξεσκαρτάρισμα» λόγω υπερπροσφοράς! Επίσης, σημαντική παράμετρο αποτελεί και το υπό ίδρυση κόμμα του Γ.Παπανδρέου, ένεκα της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού στην Ηλεία.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον είναι 5 (από 6) οι έδρες στον νομό, μετά και την εφαρμογή της απογραφής του 2011.

Ψάχνουν έναν στη ΝΔ
Στη ΝΔ, οι σίγουροι είναι οι τέσσερις βουλευτές Κώστας Τζαβάρας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Γιώργος Κοντογιάννης και Ανδρέας Μαρίνος. Από το ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών του 2012, δε θα συμμετάσχουν η Σοφία Κολαίτη, ο Παναγιώτης Αδρακτάς, ο Διονύσης Χιόνης και η Μαρία Νικολοπούλου.
Από εκεί και πέρα, ο πολιτευτής και γραμματέας αγροτικού του κόμματος, Θεόδωρος Βλαγκούλης, θεωρείται δεδομένο ότι θα συμμετέχει, ενώ πολύ κοντά στο ψηφοδέλτιο είναι η Κρινιώ Κανελλοπούλου. Αν η τελευταία υποψηφιότητα δεν προχωρήσει, δημιουργείται αυτομάτως πρόβλημα με τις γυναικείες παρουσίες του ψηφοδελτίου λόγω της ποσόστωσης που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας Γιώργος Χήνος, προς το παρόν αποκλείει την εμπλοκή του, αφού θέλει να δώσει βάρος, για τα ζητήματα του νομού μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να αφυπνίσει άμεσα τα κομματικά στελέχη, όταν χρειαστεί.

Συνωστισμός υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ
«Παλιότερα δεν συμπληρώναμε και τώρα δεν τους προλαβαίνουμε» δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο Ηλείος συγγραφέας Πάνος Τριγάζης σχετικά με τον «συνωστισμό» υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – δεν έχει κι άδικο.
Εδώ και μήνες έχουν γραφτεί πάρα πολλά ονόματα που φέρονται να έχουν κλείσει ως «μεταγραφές». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Δ.Μπαξεβανάκης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως «δεν θα λειτουργήσουμε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους υπηρέτησαν μνημονιακές κυβερνήσεις είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο».
Συνεπώς ονόματα όπως του Γ.Λυμπέρη, του Αντ. Καράμπελα ή της Αθανασίας Κουσκουρή φαίνεται ότι αρχικά δεν συζητούνται αν και η τελευταία βρίσκεται πιο κοντά στις διεργασίες που γίνονται. Δυσκολεύει εξάλλου και η υποψηφιότητα του Τ.Δημητρουλόπουλου, για τον οποίο οι πληροφορίες λένε ότι το κλίμα είναι «βαρύ» στον ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.
«Σίγουροι» θεωρούνται η νυν βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και ο Λεχαινίτης οικονομολόγος Μάκης Μπαλαούρας, που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Πρόταση έχει γίνει και στον Δημήτρη Μπαξεβανάκη, από τα πλέον έμπειρα στελέχη, «ψημένο» σε εκλογικές μάχες και με επικοινωνιακό «γκελ». Πιθανή απουσία του από το ψηφοδέλτιο θα ισοδυναμεί με…έκπληξη.
Από εκεί και πέρα, το μέλος της Ν.Ε. Ηλείας και πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, Νίκος Παπαβασιλείου, είναι από τα ονόματα με αυξημένες πιθανότητες συμμετοχής. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο συστράτευσης  στον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ του Δημήτρη Μητρόπουλου(αδερφού του Αλέξη) καθώς εκτιμάται η πολιτική του κατάρτιση και εμπειρία.
Ερωτηματικό αποτελεί η δικηγόρος Δώρα Καλάκου, δημοτική σύμβουλος Πύργου και επικεφαλής της Ανοιχτής Συμπολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ patrisnews.com της έχει προταθεί να είναι υποψήφια ωστόσο η ίδια δείχνει προβληματισμένη και δεν έχει κατασταλάξει, αφού ήδη ο φόρτος εργασίας ενός δικηγορικού γραφείου και τα προβλήματα του βασανισμένου δήμου Πύργου, είναι απαιτητικά.
Πρόταση φέρεται να έχει δεχθεί και ο Ζώης Πεπές από τους Κρουνούς (Ρίσοβο) του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ανώτερου στελέχους Πληροφορικής με έντονη συνδικαλιστική δράση στον τραπεζικό κλάδο.
Συζητείται επίσης η λογίστρια Μάγδα Σπηλιοπούλου από την Αμαλιάδα, η οποία συμμετείχε και στο ευρωψηφοδέλτιο και είναι μέλος της ΚΠΕ ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η πρόεδρος του Κέντρου Αλληλεγγύης «Καλλιρόη Παρρέν» Πανωραία Παπαδοπούλου Τσουραπά.
Ο νεαρός δικηγόρος από τον Πύργο και έγκριτος νομικός επί εργατικών θεμάτων, Διονύσης Καλαματιανός είναι επίσης ένα από τα ονόματα που έχει βάσιμες προϋποθέσεις ένταξης στο ψηφοδέλτιο.
Στο μεταξύ έντονο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει προσφάτως και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ενώ θέμα υποψηφιότητας έχει τεθεί στην Αθήνα και για τον έμπειρο αυτοδιοικητικό του Ηλειακού κάμπου Σάκη Κεκάτο.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και η υποψηφιότητα απολυμένου δημοσιογράφου από την ΕΡΤ-ΕΡΑ Πύργου, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο όνομα.
Δεν αποκλείεται πάντως να συμπεριληφθεί και στέλεχος των Οικολόγων – Πράσινων στο ψηφοδέλτιο, εάν ευοδωθούν οι συζητήσεις -σε κεντρικό επίπεδο- μεταξύ των δύο κομμάτων για συνεργασία στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν.

Κουτσούκος, Κατρίνης και «σφήνα» Παπανδρέου
Το «πράσινο» ψηφοδέλτιο ήταν επί δεκαετίες το πλέον περιζήτητο και γινόταν πραγματική μάχη για το ποιος θα συμμετάσχει και ποιος θα εκλεγεί. Άλλωστε, οι ενστάσεις μεταξύ των υποψηφίων για τις κερδισμένες έδρες ήταν συχνό φαινόμενο.
Πλέον, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο να διεκδικήσει μόλις μία έδρα επομένως το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.
Παρών για 7η συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ο νυν βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος πρωτοεξελέγη το 2000 (έχασε την έδρα από τον Γ.Σκουλαρίκη στο εκλογοδικείο) και από το 2004 εκλέγεται αδιαλείπτως.
Παρών θα είναι και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος εξελέγη το 2007 (διατήρησε την έδρα στο εκλογοδικείο παρά την ένσταση του Τ.Αντωνακόπουλου), ενώ το 2009 πρώτευσε σε σταυρούς.
Οι δύο προαναφερθέντες θεωρούνται και οι διεκδικητές της έδρας, κάτι που αποθαρρύνει άλλους υποψηφίους να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.
Την υποψηφιότητά της στo patrisnews.com επιβεβαίωσε η Μαρία Πετραλιά, κόρη του πρώην βουλευτή Ρένου Πετραλιά, ενώ από κομματικά στελέχη έχει προταθεί η συμμετοχή της περιφερειακής συμβούλου Εύης Βεργοπούλου στο πλαίσιο της ανανέωσης του ψηφοδελτίου, υποψηφιότητα που συγκεντρώνει αρκετές θετικές γνώμες.
Πηγές του Patrisnews.com από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραγιάννη, μέλους του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας. Πολύ πιθανή θεωρείται και η παρουσία του Σταύρου Δανελιάν-Δανιηλίδη, ο οποίος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Κατσιφάρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Απών από το ψηφοδέλτιο ύστερα από αρκετά χρόνια θα είναι ο Τάκης Αντωνακόπουλος, κάτι που είχε προαναγγείλει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλώνοντας αφοσιωμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Από τις γυναίκες θα κλείσει πιθανότατα με τη Μάγδα Ψαρρού, ενώ η Αγγελική Πολυζωγοπούλου εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια αν κατέλθει στις εκλογές το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου…

Και νέο αίμα στους ΑΝΕΛ
Οι διεργασίες είναι έντονες και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αφού έχει ήδη σταλεί αίτηση σε όσους ήταν υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές του 2012, για να ξεκαθαρίσουν αν επιθυμούν ή όχι να λάβουν ξανά μέρος στο ψηφοδέλτιο.
Αυτή η διαδικασία, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών με τον πρώτο και τελευταίο λόγο να έχει το κόμμα κεντρικά. Ωστόσο, από εκείνο το ψηφοδέλτιο «κλειδωμένες» θεωρούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψηφιότητες του Γιάννη Κωνσταντόπουλου, του Διονύση Γιαννακούλια, της Βίκυς Σπηλιοπούλου και του Απόστολου Καπνίση.
Φαίνεται όμως πως στο ψηφοδέλτιο θα εισρεύσει και νέο «αίμα». Ειδικότερα, ο γιατρός από την Αμαλιάδα Πάνος Βαγιάνας, έχει θέσει ισχυρή υποψηφιότητα, όπως και ο Νίκος Κατσαμπέρης από τα Λεχαινά. Επίσης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Βασιλικόπουλος, από την περιοχή της Πηνείας, είναι μια ακόμη επιλογή. Στο ψηφοδέλτιο θα συμπεριληφθεί και ένας άνεργος ωστόσο το όνομά του δεν είναι ακόμη γνωστό, ενώ αναζητείται άλλη μια γυναικεία υποψηφιότητα. Ο Πάνος Αβραμόπουλος, που ήταν «διακαής πόθος» των στελεχών των ΑΝΕΛ στην Ηλεία, θα πολιτευτεί τελικά στην Πρώτη Περιφέρεια της Αθήνας.
Χωρίς Καζάκο το KKE
Στο ΚΚΕ υπάρχει πάντα εκλογική ετοιμότητα και δεν υφίσταται πρόβλημα στη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναδείχθηκε νέα γενιά στελεχών, κάτι που θα γίνει και τώρα, αφού το ψηφοδέλτιο θα ανανεωθεί ως έναν βαθμό. Δύσκολα, πάντως, θα είναι ξανά υποψήφιος στην Ηλεία ο Κώστας Καζάκος, καθώς οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να φύγει από την Αθήνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτοτελής η ΔΗΜΑΡ
Η Δημοκρατική Αριστερά εκτός απροόπτου θα κατέβει αυτόνομη, με αυτοτελές ψηφοδέλτιο, παρά τις φήμες για ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στελέχη του κόμματος στην Ηλεία δε βλέπουν με καλό μάτι αυτά τα σενάρια, και κρατούν αποστάσεις. Πριν μια εβδομάδα υπήρξε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος με τον Αριστομένη Χρόνη να ξεκαθαρίζει πως θα θέσει υποψηφιότητα μόνο σε αυτόνομη κάθοδο.

Βασίλης Σφήνας
Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...