Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, ευθύνη και δράση»


ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 

Η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, αλλά και η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας να «υιοθετήσει» το ίδρυμα, με τους ιατρούς – μέλη του, όλων των ειδικοτήτων, να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε αυτά τα παιδιά ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άστρον», στα Λεχαινά, με κεντρική ομιλήτρια την Υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε εποχή κρίσης, όπως η σημερινή, έχουμε όλοι χρέος να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο. Η Ελληνική Πολιτεία έχει κατοχυρώσει συνταγματικά τα δικαιώματα του ατόμου με αναπηρία. Στην πράξη όμως υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για τη βελτίωση των όρων ζωής των ατόμων αυτής.
Πολύ σημαντικό στην βελτίωση της κατάστασης είναι η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας πάνω στο ζήτημα αυτό. Εάν η κοινωνία μας ενημερωθεί σωστά, αν ξεπεράσουμε τις φοβίες και τις προκαταλήψεις μας, αν γνωρίσουμε τους ανθρώπους αυτούς, αν αγγίζουμε τις ψυχές τους, αν δούμε την πραγματικότητα πώς είναι, τότε θα έχουμε κάνει σοβαρά βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης. Ενημέρωση, ευθύνη και δράση είναι τα συστατικά για την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Αυτό είναι και το νόημα της σημερινής συνάντησης».
Από την πλευρά του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός είπε: «Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την παρουσία σας εδώ, χαίρω γιατί ο δήμαρχος της περιοχής μας είναι γιατρός και επομένως θα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΚΕΠΕΠ, χαίρω και συγχαίρω τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία να έρθει αρωγός σε αυτά τα παιδιά. Αν όμως δεν βάλουμε όλοι το χεράκι μας δεν θα κάνουμε τίποτα. Ας ερχόμαστε εδώ για να ακούσουμε την κα Υπουργό, για να πούμε για όλα τα θέματα, ότι τα παιδιά τα έχουν κλείσει στα κλουβιά, αλλά αν δεν είσαστε εκεί να προσφέρετε μια βοήθεια όταν χρειάζεται, τότε δεν κάνουμε τίποτα».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους βουλευτές του νομού και συγκεκριμένα από τους κ.κ. Κώστα Τζαβάρα, Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Γιώργο Κοντογιάννη, Ανδρέα Μαρίνο, Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη και Γιάννη Κουτσούκο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πόσο σημαντική είναι η εθελοντική προσφορά, επικουρούμενη από την Πολιτεία.
Δεν έλειψαν ωστόσο οι «βολές», κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του προέδρου του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ «Ήλις» κ. Γιάννη Παπαδάτου ο οποίος αναφέρθηκε στην «απουσία» της Πολιτείας όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν την ημερίδα της Παρασκευής, ζητώντας την συνεχή παρουσία των οργάνων της πάνω από τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες.
Από την πλευρά του, ανεβαίνοντας στο βήμα του ομιλητή ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης, αναφέρθηκε στο εθελοντικό έργο ιατρού κ. Γεωργίου Γώτη όλα αυτά τα χρόνια στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, ανακοινώνοντας παράλληλα την «υιοθεσία» του από τα μέλη του Συλλόγου!

«Να αναχαιτίσουμε το στίγμα!»

Τέλος, στο βήμα του ομιλητή ανέβηκε η Υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, η οποία τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει «ανηλεής πόλεμος, εκστρατεία, για την αναχαίτιση του στίγματος»!
Αναλυτικότερα η κα Παπακώστα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όλοι μαζί πρέπει να αναχαιτίσουμε το στίγμα. Η αναχαίτιση του στίγματος είναι αυτή που πρέπει να μας απασχολήσει.  Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν ανηλεή πόλεμο κατά του στίγματος το οποίο επικεντρώνεται πάνω στους ανθρώπους εκείνους όπως είναι οι πάσχοντες, όπως είναι οι ΑμεΑ, όπως είναι τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.  Για να μπορέσουμε, πρώτα απ’ όλα να βοηθήσουμε τις οικογένειες.  Έχουμε απουσία των γονέων γιατί πολλοί θέλησαν να κρύψουν από τον οικογενειακό περίγυρο, από τον συγγενικό, από τον φιλικό περίγυρο, από τον κοινωνικό περίγυρο το στίγμα, γιατί κουβαλούσαν βαρύ φορτίο στους ώμους τους. Ξεκινάμε λοιπόν εκστρατεία όλοι μαζί για να αναχαιτίσουμε το στίγμα».   

Παρουσίες
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μιχάλης Κατρίνης, ο  Υποδιοικητής 6ης ΥΠΕ Τάκης Αντωνακόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΠΕΠ κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης  Παναγιώτης Πλατανιάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Αρβανιτάκης, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρίστος Χριστοδουλόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Τζουλέκης και Νώντας Παναγιωτόπουλος, σύσσωμο σχεδόν το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, εκπρόσωποι της 117 Πτέρυγας Μάχης και του ΚΕΑΤ Ανδραβίδας, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Γιώργος Τσίρος, ο πρόεδρος της  ΝΟΔΕ Ηλείας Γιώργος Χήνος, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού Ν.Δ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο πρώην δήμαρχος Λεχαινών Νίκος Κουλούρης και πολύ ακόμα φορείς και εκπρόσωποι φορέων από την ευρύτερη περιοχή.

Στάθης Πουλιάσης
([email protected]
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...