Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ηλεία: Μανιασμένοι άνεμοι σάρωσαν τον Kάμπο


kampos1a

Καταστροφές σε σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, σπίτια και καλλιέργειες

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στον Κάμπο η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή από το απόγευμα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ζημιές έχουν καταγραφεί σε σταβλικές εγκαταστάσεις, σε καλλιέργειες, σε σπίτια και σε αποθήκες, βυθίζοντας στην απόγνωση τους ιδιοκτήτες σε μια δύσκολη περίοδο. Στο Παλαιοχώρι, ζώα σκοτώθηκαν μέσα στο στάβλο που παρασύρθηκε από την μανία των ανέμων και υπέστη σοβαρές ζημιές. Στα Σαβάλια, η στέγη αποθήκης σκόρπισε από τους ανέμους και οι μπάλες σανού καταστράφηκαν από την βροχή. Στο Λευκοχώρι, η στέγη ενός σπιτιού έγινε φύλλο και φτερό από τη μανία των ανέμων.
kampos09
Διαλύθηκε αποθήκη στα Σαβάλια
Κτίσμα σαράντα χρόνων που αποτύπωνε τους κόπους μιας ζωής υπέστη σοβαρές ζημιές στη στέγη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η βροχή που ακολούθησε τους θυελλώδεις ανέμους να καταστρέψει και τις μπάλες σανού που βρίσκονταν στο χώρο. Ο Αριστοτέλης Γαλιατσάτος, ιδιοκτήτης την αποθήκης τόνισε ότι «η εικόνα μιλά από μόνη της. Ήταν πολύ δυνατός ο αέρας και πιθανότατα πέρασε ανεμοστρόβιλος. Πήρε τη σκεπή και στη συνέχεια καταστράφηκε από τη βροχή ο σανός. Τώρα τον μεταφέρουμε σε άλλη αποθήκη ότι γλιτώσει. Η ζημιά ήταν τεράστια. Πότε δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Σαράντα χρόνια υπάρχει το κτίσμα, αλλά δεν είχε πάθει το παραμικρό από άλλες κακοκαιρίες. Ήταν περίπου 1000 μπάλες σανός όπου οι μισές έχουν καταστραφεί. Η σκεπή είναι πολύ δύσκολο να φτιαχτεί ξανά, όταν δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα».
kampos10
Νεκρά πρόβατα μέσα σε στάβλο
Ο στάβλος του κτηνοτρόφου Παναγιώτη Γαβριλόπουλου, υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Πέρα από την εγκατάσταση εφτά πρόβατα σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. «Έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή. Οι καιρικές συνθήκες οι χθεσινές μας διέλυσαν. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και σε ζωικό κεφάλαιο και σε σταβλικές εγκαταστάσεις. Ότι φτιάξαμε με κόπο τόσο καιρό, μέσα σε μια νύχτα διαλύθηκαν. Έχουμε εφτά θανάτους σε ζώα και 7-8 τραυματισμούς. Ήταν μέσα στο στάβλο την ώρα της κακοκαιρίας. Δεν προλάβαμε τίποτα, δεν μπορείς να τα βάλεις με τον καιρό. Έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι από τα μεσάνυχτα έως τις τέσσερις τα ξημερώματα» είπε ο κ. Γαβριλόπουλος.
kampos02
kampos04
kampos11
Τους πήρε τη σκεπή στο Λευκοχώρι
Ο δυνατός αέρας είχε διάρκεια και εναλλασσόμενη ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια από τις εξάρσεις του, παρέσυρε τη στέγη διώροφης οικίας στο Λευκοχώρι. «Από τις δώδεκα το βράδυ και μετά είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα, μεγάλες ριπές ανέμου. Ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο, βγήκα έξω και είδα τη σκεπή να έχει κάνει φτερά. Το μπουρίνι συνεχίστηκε για τρία τέταρτα ακόμα, αλλά ευτυχώς όλα καλά από τη στιγμή που δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Επισκευάζουμε τη στέγη γιατί ακολουθεί και άλλο κύμα κακοκαιρίες και πρέπει το σπίτι να είναι έτοιμο» είπε ο Σάββας Μαράτος ιδιοκτήτης του σπιτιού.
kampos05
kampos06
kampos07

Στο πλευρό των πληγέντων ο δήμος Πηνειού
Από νωρίς το πρωί βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ο αντιδήμαρχος Πηνειού αρμόδιος για την πολιτική προστασία, Σπύρος Βασιλείου. Όπως δήλωσε «με τα καιρικά φαινόμενα που είχαμε τη νύχτα, η μέρα ξημέρωσε με προβλήματα. Είναι διάσπαρτα στο δήμο, είτε σε αγροτικές επιχειρήσεις, είτε σε σπίτια. Στο βαθμό που πρέπει και μπορούμε θα είμαστε δίπλα στους πολίτες να βοηθήσουμε».
kampos12
kampos08
kampos03

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...