Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Θρήνος για τον 16χρονο Σπύρο από τη Γαστούνη - Κατέληξε στη ΜΕΘ Πύργου "χτυπημένος" από βαριά πνευμονία


nosokomeio_pirgou1

Εικάζεται ότι είχε προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης που παρουσιάζει επιπλοκές

«Χτυπημένος» από βαριά πνευμονία, κατέληξε χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου, 16χρονος μαθητής ο οποίος φέρεται να είχε προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος της νέας γρίπης Η3Ν2 που παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές προσβάλλοντας ακόμα και άτομα χωρίς άλλα προβλήματα υγείας.
Ο 16χρονος Σπύρος Κεχαγιάς από τη Γαστούνη, ταλαιπωρούνταν από την περασμένη εβδομάδα με υψηλό πυρετό και έντονα συμπτώματα κρυολογήματος χωρίς ωστόσο κανείς να έχει αντιληφθεί ότι ενδεχόμενα να νοσούσε από την πανδημική γρίπη που τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας με τα θανατηφόρα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 72.
Η κατάσταση της υγείας του, επιδεινώθηκε και οι γονείς του, τον μετέφεραν την Κυριακή στο Νοσοκομείο Πύργου όπου αμέσως οι γιατροί που τον εξέτασαν, υποπτεύθηκαν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τον μεταλλαγμένο ιό της νέας γρίπης. Ο μαθητής, που εμφάνισε δυσκολία στην αναπνοή, διασωληνώθηκε αμέσως και οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με βαριά πνευμονία και στους δυο πνεύμονες. Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και δύσκολα αναστρέψιμη. Εξετάσεις του και δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος εστάλησαν στο Κέντρο Αναφοράς για τη νέα γρίπη, χωρίς ωστόσο μέχρι τούτη την ώρα να έχει επιβεβαιωθεί αν όντως ο 16χρονος είχε προσβληθεί από το μεταλλαγμένο ιό Η3Ν2 ή εάν πρόκειται για κάποια σπάνια μορφή μικροβιακής πνευμονίας.
Η είδηση του θανάτου του 16χρονου βύθισε στο πένθος την οικογένεια του, τους συμμαθητές και τους φίλους του από το Λύκειο αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Γαστούνης, όπου ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Γαστούνης. Εκεί θα τον αποχαιρετίσουν οι γονείς του, τα δύο αδέρφια του, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συμμαθητές.
kexagias100
Θερίζει η γρίπη
Η νέα γρίπη, θερίζει τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ηλεία, με συνέπεια μικροί και μεγάλοι να παραμένουν κλινήρης και με υψηλό πυρετό για μέρες. Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να αναζητούν άμεσα γιατρό τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα που επιμένουν όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της αφής, από παθογόνους μικροοργανισμούς που κάνουν... πάρτι σε χερούλια πόρτας, χειρολαβές, ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια υπολογιστών και γενικά σε αντικείμενα συχνής χρήσης. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι πρέπει να τηρούμε με σχολαστική ευλάβεια την σωστή υγιεινή των χεριών. Έτσι δε θα πρέπει να παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι αφού έτσι περιορίζεται  η διασπορά των μικροβίων.
«Η μετάλλαξη που εμφανίστηκε φέτος του ιού Η3Ν2 δείχνει πιο επιθετική και έχει «χτυπήσει» και μεμονωμένα νέα άτομα χωρίς άλλα προβλήματα υγείας» επισημαίνει ο Πνευμονολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου κ. Νίκος Χαροκόπος. Όπως τονίζει, αν και βρισκόμαστε στο τέλος της επιδημίας γρίπης, θα πρέπει οι ομάδες υψηλού κινδύνου να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης και όσοι παρουσιάζουν πυρετό άνω του 38 που δεν υποχωρεί, να επισκέπτονται τον οικογενειακό ιατρό τους. «Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα εξής συμπτώματα: Βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετούς. Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.
Δύο είναι τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της νέας γρίπης. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο εμβολιασμός».
Από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Σημειώνεται ότι η κηδεία του άτυχου παιδιού θα γίνει σήμερα στις  11 π.μ. στο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...