Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Έκαψαν και φέτος τον «αράπη»! (VIDEO)


ΓΑΣΤΟΥΝΗ
(15/04/2015 17:21)

Διπλοί ήταν χθες οι εορτασμοί στην πόλη της Γαστούνης καθώς ο ιστορικός βυζαντινός ναός της Παναγίας της Καθολικής άνοιξε και πάλι τις «πύλες» του για όλους τους πιστούς της πεδινής Ηλείας, στην αναβίωση του «εκρηκτικού» εθίμου της καύσης του «αράπη». Ένα από τα πιο παλιά έθιμα της Ηλείας που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της  ιστορίας και της παράδοσης και φτάνουν στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας. 


Νωρίς το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ.κ Αθανασίου, του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετου Σπανόπουλου και των ιερέων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πηνειού, με τους πιστούς να σχηματίζουν μια ατελείωτη ουρά για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα με την οποία είναι συνδεδεμένο το έθιμο.

Ο «αράπης» κρεμάστηκε και φέτος από το καμπαναριό του ιστορικού Ναού της Παναγίας της Καθολικής όπου λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ το φαντασμαγορικό «φινάλε» του εθίμου, η δυνατή έκρηξη του κεφαλιού του (που φέτος ήταν… παραγεμισμένο), έδωσε το σύνθημα για ξεκινήσουν οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού Καθολικής υπό τη συνοδεία των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαστούνης «Η Αρχαία Ήλις» που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες.


Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους το «παρών» έδωσαν: οι βουλευτές κ.κ. Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος, ο πρώην βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Πηνειού με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Αλέξη Καστρινό, η υποψήφια επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Σοφία Μαρινοπούλου, ο αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Θοδωρής Βλαγκούλης και πλήθος φορέων από τον δήμο Πηνειού και την ευρύτερη περιοχή της πεδινής Ηλείας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα, στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Καθολικής, με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαστούνης «Η Αρχαία Ήλις».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...