Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ηλεία: Έκοψαν το επίδομα αναπηρίας από 57χρονη παραπληγική!


anapiri1aaa

Ο Γολγοθάς και η ανέχεια μιας εξαμελούς οικογένειας στην Κορυφή Πύργου που ζητά δικαίωση από το κράτος . . . πρόνοιας!

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Το φθινόπωρο του 2010,  στα 52 της χρόνια, μπήκε στο Νοσοκομείο του Πύργου για μια εγχείρηση ομφαλοκήλης που θεωρείται εγχείρηση ρουτίνας και βγήκε μετά από 3,5 μήνες….ανάπηρη!  Τετραπληγική, με βαριά υπολείμματα… εγκεφαλοπάθειας και οργανικό ψυχοσύνδρομο, με πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης! Μια γυναίκα δυνατή και γερή που έλιωνε την πέτρα όπως λένε στο χωριό και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η 57χρονη πλέον Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου από την Κορυφή του πρώην δήμου Ιάρδανου και νυν δήμου Πύργου, βρίσκεται ακίνητη σε ένα κρεβάτι, αν δεν την αλλάξουν πλευρό μόνη της δεν μπορεί να το κάνει,  τι αισθάνεται κανείς δεν γνωρίζει αφού έχει χάσει και την ομιλία της και η μόνη λέξη που ψελλίζει στην οικογένειά της, είναι «πεινάω», αν κάποιες φορές όντως θέλει κάτι να φάει! Και μάλιστα αυτή η γυναίκα που ο γιος της και ο σύζυγός της έχουν ένα τεράστιο αρχειακό φάκελο με τα χαρτιά της και τις γνωματεύσεις της, με πιστοποίηση αναπηρίας 90%, από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή του ΙΚΑ, δεν παίρνει σήμερα επίδομα αναπηρίας από τον ΟΓΑ – στον οποίο ήταν ασφαλισμένη ως αγρότισσα- γιατί μετά τον επανέλεγχο, της το… έκοψαν!
Στο σπίτι στο χωριό, στην Κορυφή, ένα σπίτι με τσιμέντο κάτω που το χειμώνα γίνεται ψυγείο,  την φροντίζουν ο άντρας της και ο γιος της Γιώργος με την νύφη της Κατερίνα που φιλοξενούνται στο σπίτι των γονιών με τα δυο μικρά τους παιδιά. Ο Γιώργος άνεργος τα τελευταία 2,5 χρόνια αφού απολύθηκε από τη δουλειά του λόγω κρίσης, ο σύζυγος  της αγρότης χωρίς κανένα όμως αγροτικό εισόδημα και χωρίς σύνταξη γιατί δεν έχει ακόμα το όριο ηλικίας και αυτή η εξαμελής οικογένεια ζει σήμερα με ένα επίδομα της πρόνοιας των  165 ευρώ το μήνα, 330 ευρώ το δίμηνο και με αυτά τα ελάχιστα χρήματα προσπαθούν να συντηρήσουν και την οικογένεια και την ανάπηρη γυναίκα και αυτό βεβαίως είναι αδύνατον. Έτσι, εδώ και ένα χρόνο δεν παίρνει πλέον ούτε τα φάρμακά της γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, της έκοψαν αναγκαστικά και το οξυγόνο γιατί τους το χρέωσαν 1000 ευρώ ενοίκιο, ο ασφαλιστικός της φορέας δεν το δικαιολογούσε και δεν είχαν να το πληρώσουν κι ακόμα το χρωστάνε! Και δεν φτάνουν όλα αυτά, το παζλ της τραγωδίας έρχεται να συμπληρώσει η ΔΕΗ που απειλεί να τους κόψει και το ρεύμα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο διακανονισμό που είχαν κάνει προ καιρού. Κι όλα αυτά, γιατί το κράτος… πρόνοιας της έκοψε το επίδομα αναπηρίας που δικαιούται ενώ διαθέτει όλες τις απαραίτητες γνωματεύσεις! Το πώς έφτασε βεβαίως μια γυναίκα γερή από μια επέμβαση ρουτίνας να ζει σε ένα κρεβάτι, κανείς δεν το ξέρει, η οικογένειά της κάνει λόγο για «ιατρικό λάθος» αλλά ποτέ και αυτό δεν μπόρεσαν να το πιστοποιήσουν γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τρέχουν σε δικηγόρους και δικαστήρια.
«Μπήκε στο Νοσοκομείο όρθια και βγήκε κατάκοιτη!»
Το νήμα της ιστορίας της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου και της απίστευτης περιπέτειας της υγείας της, ξετυλίγει μιλώντας στην «Πρωϊνή», ο γιος της Γιώργος. « Το 2003 είχε κάνει εγχείρηση ομφαλοκήλης στο Ρίο, όλα καλά μέχρι το 2010 που ξαναπετάχτηκε η κήλη και την πήγαμε στο Νοσοκομείο του Πύργου εσπευσμένα και την έβαλαν κατευθείαν χειρουργείο γιατί είχε σπάσει η κήλη και πέρασε το πλέγμα. Θεωρήσαμε ότι ήταν κάτι απλό και όντως έγινε η επέμβαση, της είχαν βάλει παροχετεύσεις για να μαζεύουν τα υγρά και πάνω στη βδομάδα, ενώ έλεγαν ότι όλα καλά,  μας είπαν ότι χρειάζεται δεύτερο χειρουργείο, αλλά μέχρι αυτό να γίνει πέρασε ενάμισι μήνας μέσα στο Νοσοκομείο και τότε γίνεται το δεύτερο χειρουργείο με άλλον χειρουργό γιατί έλειπε ο πρώτος που την εγχείρησε. Το χειρουργείο μας είπαν ότι ήταν βαρύ, γιατί είχε πάθει περιτονίτιδα και σηψαιμία σε αυτό το διάστημα και περάσαμε στην Εντατική, σε καταστολή όπου εκεί μένει άλλον… ενάμισι μήνα! Όταν βγήκε από την Εντατική, βγήκε σε κατάσταση αναπήρου! Την παραλάβαμε παραπληγική! Τώρα τι έγινε εκεί, κανείς δεν ξέρει. Θεωρούμε ότι μπορεί και να ήταν ιατρικό λάθος, αλλά ποιος να το ψάξει τώρα!  Ο Δ/ντής της Εντατικής μας είπε ότι μικρόβιο λόγω σηψαιμίας πήγε στον εγκέφαλο και έπαθε εγκεφαλοπάθεια. Μάλιστα στην πορεια των πέντε χρόνων που είναι στο κρεβάτι έχει πέσει δύο φορές σε άγρυπνο κώμα, μένει δηλαδή πέντε μέρες ξύπνια επί 24ώρου βάσης και είναι σε υπερένταση. Έτσι, μετά από 4 περίπου μήνες νοσηλείας στο Νοσοκομείο και την Εντατική του Πύργου την πήραμε πίσω με ασθενοφόρο ανάπηρη. Μια γυναίκα δηλαδή που μπήκε στο Νοσοκομείο γίγαντας και βγήκε... νάνος! Η μισή! Κι από κει και πέρα αρχίζει ο Γολγοθάς». Η γυναίκα από τότε είναι κατάκοιτη, δεν έχει σχεδόν καμία επαφή, δεν σηκώθηκε ποτέ από το κρεβάτι, παρά μόνο την μετάφεραν όσες φορές χρειάστηκε για να περάσει από επιτροπές του ΙΚΑ, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια στη συνέχεια.
Ο Γολγοθάς των επιτροπών για το επίδομα

«Λίγους μήνες αφότου βγήκε από το Νοσοκομείο, πέρασε επιτροπή, την έβγαλαν με 80% αναπηρία και πήρε ένα επίδομα περίπου 680 ευρώ το μήνα, με διάγνωση «Παραπληγία- τετραπληγία» το 2011 και τα αναδρομικά. Τον Απρίλιο του 2013 όμως όταν άρχισαν να επανεξετάζουν όλα τα επιδόματα, τότε της το κόψανε και πάει για επανεξέταση. Ξαναπερνάει επιτροπή και με… 90% αναπηρία την κόβουν και στη δευτεροβάθμια μετά από ένσταση που έκανα. Η διάγνωση είναι «Βαριά υπολλειμματική εγκεφαλοπάθεια και οργανικό ψυχοσύνδρομο με πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης»! Και την κόβουν με 90% αναπηρία. Κανείς δεν μου απάντησε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό επισήμως, αλλά κάτι ψέλλιζαν όταν ρώτησα ότι «για οικονομικούς λόγους κόπηκε», γιατί πρέπει να πάρει αναδρομικά και προφανώς δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα! Μάλιστα να σας πω ότι έφτασε το θέμα μας μέχρι το διοικητή του ΟΓΑ τον κ. Βεργίνη, ο οποίος βρήκε δίκαιο το αίτημα για την λήψη επιδόματος αναπηρίας και στην δευτεροβάθμια επιτροπή πήγαμε με ειδική εισήγηση και έναν κωδικό που μας έδωσαν, αλλά… τίποτα. Τώρα μας λένε αν θέλουμε να περάσουμε από τριτοβάθμια επιτροπή ή να κάνουμε ξανά τα χαρτιά μας από την… αρχή, δηλαδή να περιμένουμε κανένα χρόνο ακόμα! Είναι αυτό κράτος πρόνοιας; Ρωτάω! Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να πάρει η γυναίκα ότι δικαιούται, για να ζήσει αξιοπρεπώς όσο καιρό ο θεός θέλει, γιατί την πορεία της δεν την ξέρει κανείς. Έχουμε ένα μπαούλο γνωματεύσεις και εξετάσεις. Τι άλλο θέλουνε;  Περιμένουμε να ενδιαφερθεί κάποιος αληθινά με ο πρόβλημά μας και όχι με υποσχέσεις!». Αδυνατούμε τώρα να τις χορηγήσουμε ακόμα και τα φάρμακα που έπαιρνε, γιατί δεν μας τα χορηγούσαν δωρεάν αν και ήταν χρόνια πάθηση δεν είχαμε ούτε την συμμετοχή στον ΟΓΑ να πληρώσουμε. Προσπαθούμε με μηδενικό εισόδημα να ζήσουμε δύο οικογένειες και να συντηρήσουμε μια ανάπηρη γυναίκα, που αυτή τη στιγμή μόνο σιτίζεται, αυτήν την δυνατότητα έχουμε και τις πάνες της για την κατάκλιση, που θέλουμε ένα ποσόν 80-90 ευρώ τη βδομάδα μόνο για τα απαραίτητα. Που να τα βρούμε; Εγώ όποτε υπάρχει κανένα αγροτικό μεροκάματο τρέχω, έχω 25 πρόβατα, αλλά κι αυτά μόνο με χορτάρι δεν γίνεται,  ούτε γάλα δεν παράγουν! Έχω 2,5 χρόνια να πάρω κανονικό μεροκάματο, δούλευα στα Λιπάσματα, αλλά με την κρίση απολύθηκα. Κι έχουμε έξι στόματα να θρέψουμε»
Σε λίγο θα κόψουν και το ρεύμα!
Τελειώνοντας αυτή μας την κουβέντα, η γυναίκα του Γιώργου φέρνει το λογαριασμό της ΔΕΗ, που έχει φτάσει 2.224 ευρώ, όπως λέει ο Γιώργος έχει σχεδόν ένα χρόνο να πληρώσει, από το τελευταίο επίδομα ανεργίας που είχε πάρει και έδινε στο διακανονισμό 300 ευρώ δόση... Μάλιστα έκανε αίτηση για να μπει και στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ο πατέρας του και περιμένει απάντηση ως τις 15 του μήνα, γιατί μπορεί να μην το δικαιούνται κι αυτό αν υπάρχει αυξημένη κατανάλωση σε κιλοβατώρες. « Το χειμώνα θερμαινόμαστε με μια στόφα, αλλά για την μητέρα μου στο δωμάτιό της βάζουμε μια ηλεκτρική σόμπα γιατί αλλιώς δεν επιβιώνει από το κρύο. Και στο νέο επισιτιστικό πρόγραμμα έκανα αίτηση αλλά δεν το δικαιούμαι παρόλο που δεν έχω εισοδήματα, όπως και στο περσινό,  γιατί θεωρούμαστε…  φιλοξενούμενοι στο σπίτι του πατέρα μου. Προχθές μας  πήρανε τηλέφωνο και είπανε ότι θα ‘ ρθούνε να κόψουνε το ρεύμα, αν δεν δώσουμε τουλάχιστον τα μισά χρωστούμενα και αυτό είναι αδύνατον όπως καταλαβαίνετε. Ανεβαίνουμε έναν Γολγοθά, μόνο που δεν ξέρουμε που είναι το τέρμα…»

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...