Έτοιμη η πρόταση αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας


nosokomeio_pirgou1

Αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Πρωινή - Θα τεθεί σε διαβούλευση στους φορείς του Νομού από την 6η ΥΠΕ - Προτείνεται ενιαίος Οργανισμός για τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας - "Θα την παρουσιάσουμε σύντομα στο πλαίσιο εκδήλωσης" τόνισε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Γιαννόπουλος

Η ώρα, της … χιλιοειπωμένης επί μια δεκαετία και πλέον, αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας, που κανείς δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να κάνει πράξη, φαίνεται πως έφτασε!
Η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κατάφερε και ολοκλήρωσε την απαιτούμενη προετοιμασία και έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο- πρόταση που θα καταθέσει στους εμπλεκόμενους φορείς του Νομού προκειμένου να συναποφασίσουν την υλοποίηση της που μοναδικό στόχο έχει την βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Μια πρόταση, που περιλαμβάνει την ενοποίηση των Οργανισμών, των Νοσηλευτικών Μονάδων Πύργου και Αμαλιάδας ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη κατανομή των κλινικών και του υπάρχοντος προσωπικού.
Μάλιστα, όλα αυτά, σχεδιάζεται, σύμφωνα με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιώργο Γιαννόπουλο, να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πολύ σύντομα, σε σύσκεψη- εκδήλωση που θα διοργανωθεί και στην οποία θα συμμετέχει όλο το προσωπικό των Νοσοκομείων, αρχές και φορείς της Ηλείας. «Μέσα από αυτή τη σύσκεψη- εκδήλωση θα τεθεί το θέμα αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε μετά από τη διαβούλευση να έχουμε τον τελικό σχεδιασμό» επισήμανε μιλώντας στην «Πρωινή» ο κ. Γιαννόπουλος.
Νοσοκομείο «πυλώνας»
Η αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας, αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την σωστή λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων του Νομού, σύμφωνα με τον Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας κ. Βασίλη Δημόπουλο, υποστηρίζοντας ότι η υλοποίηση του, πέρα από αναγκαία πρέπει να γίνει και άμεσα. «Οπωσδήποτε θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνει αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη. Να στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου και βέβαια και η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, στο βαθμό όπως που απαιτείται λαμβανομένου υπόψη του αποτελέσματος της αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να δούμε τις ανάγκες που έχει ο Νομός, τις διακομιδές που υπάρχουν σε καθημερινή βάση προς τα Νοσοκομεία της Πάτρας (7 διακομιδές ημερησίως από Ηλεία προς Αχαΐα) και από κει και πέρα, θα προσδιορίσουμε το ρόλο της κάθε υγειονομικής μονάδας. Υποστηρίζω ωστόσο, ότι το Νοσοκομείο του Πύργου πρέπει να οργανωθεί στο 100% με όλες τις ειδικότητες, καλύπτοντας όλες τις οργανικές του θέσεις και όχι μόνο και να μπει στη λογική ότι πρέπει να είναι ένα νοσοκομείο «πυλώνας», αποφεύγοντας κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τις διακομιδές».
Ο κ. Δημόπουλος, τάχτηκε ακόμα υπέρ της ύπαρξης ενιαίου Οργανισμού για τα τρία Νοσοκομεία (κυρίως Πύργου και Αμαλιάδας, αλλά και Κρεστένων)  καθώς τη δεδομένη στιγμή, το κάθε ένα έχει τον δικό του (υπενθυμίζεται ότι οι Οργανισμοί είχαν αλλάξει πριν μερικά χρόνια, όπου κατά κύριο λόγο είχε συμπτυχθεί αυτός του Νοσοκομείου Κ.Υ. Κρεστένων με το Νοσοκομείο Πύργου). «Για να γίνει αναδιάρθρωση απαιτείται μια οικονομοτεχνική μελέτη ώστε να δούμε τι ακριβώς έχουμε ανάγκη. Στη δεδομένη φάση, οι κλινικές  υπολειτουργούν λόγω της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού και θα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της πραγματικότητας (στατιστικά στοιχεία, νοσηλευόμενοι, προσωπικό) για να δούμε πως πρέπει να κινηθούμε».
Επιπλέον, στην αναδιάρθρωση αυτή, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ως βασικός στόχος και η αυτονόμηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών πλήρως στελεχωμένων με προσωπικό που θα απασχολείται αποκλειστικά σε αυτό.

Οι Οργανισμοί σήμερα
Στο Νοσοκομείο Πύργου που φέρει και όλο το βάρος της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο Νομό, προβλέπονται 220 κλίνες (103 Παθολογική, 99 Χειρουργική, 10 Ψυχικής Υγείας, Εργαστηριακός Τομέας) και 93 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών. Τη δεδομένη στιγμή όμως υπηρετούν 56 μόνιμοι (36 δηλαδή κενές θέσεις) συν 11 Επικουρικοί και 17 ειδικευόμενοι η θητεία των οποίων όμως σύντομα ολοκληρώνεται. Όσον αφορά το λοιπό προσωπικό (πλην ιατρών ΕΣΥ) όλων των κατηγοριών και κλάδων, οι οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να είναι καλυμμένες είναι 473, υπηρετούν 311 μόνιμοι συν 10 Επικουρικοί η θητεία των οποίων ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα κενά αγγίζουν τις 159 θέσεις.
Στον Οργανισμό του Νοσοκομείου Αμαλιάδας προβλέπονται 100 κλίνες (55 Παθολογική, 45 Χειρουργική, Εργαστηριακός Τομέας) και 42 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών εκ των οποίων καλυμμένες είναι μόλις οι 22 (20 κενές) συν ένας Επικουρικός η θητεία του οποίου λήγει. Οι θέσεις για το Λοιπό προσωπικό (πλην ιατρών ΕΣΥ) που αναφέρονται στον Οργανισμό είναι 239 και υπηρετούν 146 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (93 κενές θέσεις) ενώ στο Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Κρεστένων τα περισσότερα τμήματα του οποίου έχουν ήδη συγχωνευτεί με του «Ανδρέας Παπανδρέου», προβλέπονται 10 κλίνες και 6 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Στην Κρέστενα όμως είναι καλυμμένες μόνο δυο θέσεις εκ των οποίων ο ένας γιατρός έχει μετακινηθεί στο Κ.Υ. Ζαχάρως. Όσον αφορά το λοιπό προσωπικό, οι οργανικές θέσεις είναι 31, οι μόνιμοι είναι…35(!) από τους οποίους οι 13 έχουν μετακινηθεί ή έχουν πάρει απόσπαση σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες…
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ