Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ηλεία: Στα μπλόκα οι αγρότες - Πάνε Κουρτέσι και Μαραθιά - "Δύναμή μας μόνο τα τρακτέρ"



mploko1

Τι είπαν στη σύσκεψη της Βάρδας και στην Αμαλιάδα

Του Γιάννη Σπυρούνη

Η πρώτη απόφαση για τον αγώνα των αγροτών στην Ηλεία, ελήφθη στην σύσκεψή που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου της Βάρδας. Παρουσία δεκάδων αγροτών και εκπροσώπων συλλόγων τους, μετά από συζήτηση αποφάσισαν να κατέβουν στους δρόμους με τα τρακτέρ και να δώσουν εκεί τη μάχη τους για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Οι αγρότες του Κάμπου και της Βουπρασίας φάνηκαν ιδιαίτερα αποφασισμένοι και έτοιμοι να παραμείνουν στα μπλόκα για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να κερδίσουν.
«Δύναμή μας μόνο τα τρακτέρ…»
Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους επικεφαλής των συλλόγων αγροτών και κτηνοτρόφων και ξεκαθάρισαν τη θέση τους υπέρ των κινητοποιήσεων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς μιλώντας στους συναδέλφους του τόνισε ότι «αυτή είναι η δύναμή μας. Τα τρακτέρ και τίποτα άλλο. Μέχρι την Τετάρτη που θα βγούμε στους δρόμους θα είμαστε σε επαφή μαζί με το πανελλαδικό συντονιστικό και όποια απόφαση πάρει θα την κάνουμε πράξη. Να μην ξεχνάμε πως έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας. Θα λογοδοτήσουμε αύριο στους νέους αγρότες. Πρέπει να επιβιώσουμε. Δεν έχουν το δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια που επενδύσαμε στην καλλιέργεια με παρότρυνση δική τους, να μας πουν αύριο το πρωί, «κύριοι δεν έχετε δικαίωμα επιβίωσης». Και θα απολογηθούμε και στα παιδιά μας αν δεν ξεσηκωθούμε και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάτπυξης Βαγγέλη Αποστόλου. «Στον υπουργό ζητήσαμε τις προτάσεις του. Μας τις είπε και στο τέλος τον ρώτησα. «Δεσμεύστε;» «Όχι δεν μπορώ να δεσμευτώ, υπάρχει η Τρόικα και τα συναρμόδια υπουργεία» μας είπε… Είναι 26% η φορολογία, 100% η προκαταβολή φόρου και τρεις φορές επάνω οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μην γελιόμαστε»…
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας Ανδρέα Τσίρου, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των αγροτών να κατέβουν στους δρόμους και δήλωσε πως αν η συμμετοχή είναι σημαντική και όλοι μαζί ενωμένοι οι αγρότες προχωρήσουν, ο εμπορικός κόσμος της περιοχής θα βρεθεί στο πλευρό τους, με κλείσιμο καταστημάτων και κοινές κινητοποιήσεις. «Τα προβλήματα είναι τα ίδια, τα οποία εμείς τα βιώνουμε σταδιακά από το 2009. Αυτοί που θέλουν να σώσουν τους αγρότες, πριν φρόντισαν να καταστρέψουν τον εμπορικό κόσμο» τόνισε μεταξύ άλλων.
Με μπλόκα τους δρόμους την Τετάρτη
Μετά από συζήτηση οι αγρότες αποφάσισαν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου να κατέβουν με τα τρακτέρ τους και να παραταχθούν στη Μαραθιά και το Κουρτέσι, με έμφαση στο δεύτερο σημείο που βρίσκεται στην καρδιά του κάμπου και εκεί θα βρεθούν οι αγρότες της Βουπρασίας, των Λεχαινών, του Τραγανού και της Ανδραβίδας. Τέλος αλλά εξίσου σημαντικά, να αναφέρουμε πως την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιανουαρίου, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προκειμένου να μιλήσουν για όλα τα θέματα και να θέσουν τους τοπικούς φορείς προ των ευθυνών τους, αναζητώντας τη μέγιστη δυνατή στήριξη σε έναν αγώνα για τα σκληρά μέτρα της Κυβέρνησης που αφορούν όλη την κοινωνία. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες θα προκληθούν αρκετοί φορείς, όπως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος.
Η σύσκεψη της Αμαλιάδας
Μήνυμα ενότητας θέλησαν να στείλουν οι αγρότες στη σύσκεψή που έγινε την Κυριακή το πρωί στην Αμαλιάδα, στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών. Εκεί επισφράγισαν ομόφωνα την απόφαση που έλαβαν το  βράδυ του Σαββάτου στη Βάρδα και σχεδίασαν τα πλάνα των δυναμικών κινητοποιήσεων τους και της… εξόδου των τρακτέρ στους δρόμους το πρωί της Τετάρτης! Στη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία των αγροτών της Αμαλιάδας, όπου εκτός των άλλων συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων της περιοχής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων του νομού κ. Διονύσιος Μαρίνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, ο αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης κ.α. συγκροτήθηκε το πενταμελές συντονιστικό όργανο το οποίο θα αναλάβει την «έξοδο» των τρακτέρ και τον συντονισμό του μπλόκου της Μαραθιάς. Παράλληλα, οι αγρότες του νομού ασχολήθηκαν με τον συντονισμό της αυριανής, Πανηλειακής κινητοποίησης στο κτήριο της Νομαρχίας, στον Πύργο, όπου τόσο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος όσο και όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων και της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους φορείς του νομού, στους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και του εμπορικού κόσμου, των επιστημονικών φορέων κ.α. σε μαζική συμμετοχή προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη φωνή της Ηλείας ενάντια στα νέα μέτρα που αναμένεται να βάλουν την «ταφόπλακα» στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα!

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...