Βοθρολύματα πνιγούν τη Βάρδα!


Τριτοκοσμικές εικόνες που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία, αντικρύζουν καθημερινά εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Βάρδας: βοθρολύματα κυλούν στις οδούς της πόλης, ενώ σε πολλά σημεία έχουν δημιουργηθεί λίμνες! Η δυσοσμία ειδικά κατά μήκος της κεντρικής οδού είναι έντονη και μερικές φορές αφόρητη. Η απουσία βιολογικού καθαρισμού και η ασυνειδησία πολιτών της Βάρδας είναι οι αιτίες του προβλήματος.

Η προϊσταμένη του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής  της  Π.Ε. Ηλείας σε πρόσφατη επίσκεψή της  μίλησε για «την πλέον δύσοσμη πόλη», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας  φοβάται ότι το καλοκαίρι θα  υπάρξει σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, ενώ  και ο διευθυντής τουΚ.Υ.Βάρδας , ενώ ξεκαθαρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί πρόβλημα δημόσιας υγείας,  δεν αποκλείει  όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει  στο μέλλον πρόβλημα.
Η δημοτική αρχή του Ναμπίλ Μοράντ, που πήρε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές «προίκα» το  μεγάλο πρόβλημα,  έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να δημιουργηθεί σταθμός βιολογικού καθαρισμού.
Η «Πατρίς» βρέθηκε χθες στην Βάρδα και κατέγραψε το πρόβλημα για το οποίο όλοι θα διαμαρτύρονται αλλά κανείς δεν θέλει να μιλήσει δημοσίως.
Τσίρος: «Τραγική η κατάσταση»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Ανδρέας Τσίρος.
«Ζούμε μια τραγική κατάσταση. Η Βάρδα δεν έχει αποχέτευση και σε συνδυασμό με τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα αλλά και την ανευθυνότητα κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι δεν αδειάζουν συχνά τους βόθρους ή πετούν τα λύματα στους δρόμους, έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια κατάσταση η οποία είναι υγειονομική ωρολογιακή βόμβα! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πέρα από τη δυσοσμία που υπάρχει σε όλη την πόλη, να τρέχουν λύματα σε όλους τους δρόμους, ενώ πολλά λύματα πέφτουν στα όμβρια και πάει λέγοντας. Γενικά είναι μια αφόρητη κατάσταση. Να σημειώσετε ότι αρκετοί κάτοικοι στη Βάρδα έχουν δερματολογικά προβλήματα  προφανώς από τσιμπήματα κουνουπιών. Μέχρι να βρεθεί λύση με τον βιολογικό καθαρισμό, κάτι πρέπει να γίνει με τα λύματα που τρέχουν στους δρόμους ή είναι στάσιμα. Εν όψει καλοκαιριού, αν δεν γίνει κάτι,  θα έχουμε σοβαρότατο  πρόβλημα υγείας. Μακάρι να βγω ψεύτης… »
ΚΥ Βάρδας: «Τίποτα δεν αποκλείεται»
Σε ερώτησή μας αν επιβαρύνεται η δημόσια υγεία από τα εκτεθειμένα βοθρολύματα, ο διευθυντής του Κέντρου ΥγείαςΒάρδας κ. Νίκος Χούντρας απάντησε: «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κρούσματα που να οφείλονται στα βοθρολύματα. Αλλά στο μέλλον κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει ότι δεν θα γίνει κάτι κακό, με τόσα λύματα στους δρόμους. Τώρα πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι ένα τεράστιο θέμα που αφορά την Πολιτεία. Επίσης αν και μέχρι σήμερα δεν είχαμε πρόβλημα με τα κουνούπια, εύχομαι και φέτος το καλοκαίρι να μην υπάρχει. Τονίζω πως πρέπει να δημιουργηθεί βιολογικός καθαρισμός, να γίνει αποχέτευση που ξεκίνησε πριν χρόνια και σταμάτησε περιέργως και ουδείς μιλά τώρα πια γι΄αυτό.»

Μυλωνόπουλος: «Η πιο δύσοσμη πόλη»
 Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος του Δήμου κ. Τάσος Μυλωνόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει προ ημερών η προϊσταμένη τουΤμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Ηλείας κ. Παπίρη Αναστασία: «Η προισταμένη βρέθηκε για άλλο λόγο στη Βάρδα και μου εξέφρασε το παράπονό της ότι η Βάρδα έχει μεγάλο πρόβλημα με τα λύματα και κάτι πρέπει να γίνει.Τις επόμενες μέρες θα ελέγξουμε για να εντοπίσουμε ποιοι ρίχνουν λύματα μέσα στον αγωγό και θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Η κ. Παπίρη μάλιστα είπε ότι δεν έχει ξαναβρεθεί σε πόλη με τόση έντονη δυσοσμία»
Αγώνας δρόμου για τον Βιολογικό
Οι κάτοικοι της Βουπρασίας από το 1991 περιμένουν την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού, που θυμίζει «γιοφύρι της Άρτας».
Το έργο της κατασκευής των δικτύων ξεκίνησε το 2007 και η τοπική κοινωνία θεωρεί πως το ζήτημα έληξε και το έργο θα ολοκληρωθεί κανονικά, ωστόσο μία παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο κεντρικός αγωγός «μπλοκάρει» εκ νέου το έργο. Ο βιολογικός καθαρισμός Βάρδας είναι ένα έργο που έχει προυπολογισμό 14 εκατ. Ευρώ
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εργασίες περίπου 5 εκατ. ευρώ, έμεινε ένα υπόλοιπο 9 εκατ. Ευρώ αλλά τον Ιούλιο του 2014 επειδή δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες που έπρεπε να γίνουν κάποιες εργασίες το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και σήμερα είναι στον «αέρα».  
Η Δημοτική Αρχή του Ναμπίλ Μοράντ  «κληρονόμησε» την απένταξη του έργου και  έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να εντάξει και πάλι τον βιολογικό στο «νέο» ΕΣΠΑ.
Ναμπίλ: έλεγχοι και πρόστιμα
«Το έργο δύο φορές εντάχθηκε σε προγράμματα αλλά δεν προλάβαινε τους χρόνους και απεντάχτηκε. Γίνονται προσπάθειες από το δήμο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο αναγκαίο τη Βάρδα. Εμείς έχουμε κάνει την επικαιροποίηση της μελέτης, αγοράσαμε και ένα οικόπεδο στο Ψάρι για να γίνει εκεί ο σταθμός », δήλωσε ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ και συνέχισε: «Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι έχουν συνδέσεις τις αποχετεύσεις σε αγωγό «τυφλό» και τα βοθρολύματα βγαίνουν στους δρόμους. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε άμεσα σε ελέγχους και να επιβάλλουμε πρόστιμα »

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
patrisnews.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ