Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Αμαλιάδα: «Γονατίζουν» τα περίπτερα…


Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΕΡΔΟΥΣ 


 
Αγώνα επιβίωσης δίνουν καθημερινά τα περίπτερα στην Αμαλιάδα, καθώς η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει ανελέητα τον κλάδο και οι περιπτερούχοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουν να κρατήσουν όρθιες τις μικρές επιχειρήσεις τους.

Τα λουκέτα που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί, με τους περιπτερούχους να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλή φορολογία και με ελάχιστα έως ανύπαρκτα κέρδη.
Επί της ουσίας, δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους και πολλοί για να μην βάλουν λουκέτο ρίχνουν ότι έχουν και δεν έχουν στις επιχειρήσεις τους, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το περίπτερό τους. Τα έξοδα ωστόσο είναι πολλά, η φορολογία δυσβάσταχτη και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι η νέα αύξηση στα τσιγάρα θα φέρει πιο γρήγορα το λουκέτο.
Αξιοπρέπεια
«Δεν ζητάμε πολλά, ένα μικρό ποσοστό και για εμάς, για να μπορούμε να είμαστε αξιοπρεπείς» θα πει χαρακτηριστικά η κα Ελένη Καλάκου. Η κα Καλάκου εξηγεί ότι η καθημερινότητα έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης  και των πολλών εξόδων που έχει ένα περίπτερο για να μπορέσει να λειτουργήσει. Βασικό είδος πώλησης για τα περίπτερα είναι τα τσιγάρα, ωστόσο η φορολόγηση είναι μεγάλη και οι περιπτερούχοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της καθημερινότητας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας.
«Το περίπτερο αυτή τη στιγμή δίνει στο κράτος άμεση φορολογία. Εισπράττουμε για να αποδίδουμε στο κράτος. Αγωνιζόμαστε, δουλεύουμε όλη μέρα και δεν βγάζουμε καν τα έξοδά μας. Ζητάμε ένα αξιοπρεπές ποσοστό στα τσιγάρα και στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και δεν θέλουμε να μπουν τα προϊόντα μας, όπως οι εφημερίδες, στα super-market γιατί θα είναι το τέλος για εμάς. Δεν έχουν καταλάβει βέβαια ότι έτσι όπως πάει η οικονομική κατάσταση της χώρας από το κακό στο χειρότερο, ακόμη και να τα βάλουν όλα στα super-market, μετά δεν θα υπάρχουν ούτε εκεί πελάτες, αφού δεν θα υπάρχουν χρήματα» υπογράμμισε η κα Καλάκου, η οποία τόνισε επίσης ότι κλείνοντας ένα περίπτερο μένει άνεργη μία οικογένεια.
Πολλοί παραβλέπουν ότι η δουλειά του περιπτερά δεν έχει ωράριο και είναι σκληρή, ωστόσο αυτό που ζητούν οι περιπτερούχοι είναι κατανόηση και στήριξη, όχι για να γίνουν πλούσιοι, αλλά για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια…

Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...