Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Επικίνδυνος ο πρωινός τσιγαρόβηχας

Μπορεί ν’ αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης, της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία πλήττει περισσότερους από 700.000 Ελληνες.

Ονομάζεται «νόσος των καπνιστών», γιατί στο 85% των περιπτώσεων προκαλείται από το τσιγάρο ή άλλα είδη καπνού, όπως η πίπα και το πούρο.

Αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου με την προοπτική να
ανεβεί στην τρίτη θέση τα επόμενα χρόνια.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών –που καπνίζουν σε διπλάσιο ποσοστό από τους κατοίκους των πόλεων– και οι σύζυγοι των καπνιστών! Αιτία είναι το παθητικό κάπνισμα που θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Οι επιστήμονες καλούν όλα τα άτομα άνω των 40 ετών που είναι χρόνιοι καπνιστές να κάνουν σπιρομέτρηση, μια ανώδυνη εξέταση, με την οποία διαπιστώνεται εάν κάποιος κινδυνεύει να εμφανίσει την πάθηση.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Κ. Γουργουλιάνη, και τους υπεύθυνους της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Ε. Κοσμά, διευθυντή 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής και Κέντρου Πνευμονικής Αποκατάστασης του νοσοκομείου «Σωτηρία», και Νίκο Τζανάκη, επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, που έχει ορισθεί η 18η Νοεμβρίου.
 
H ΧΑΠ, η οποία προκαλείται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα, είναι η αιτία για καρδιοπάθειες, εμφράγματα και εγκεφαλικά, πέραν φυσικά των νοσημάτων θώρακος, που οδηγούν σε βαρύτατες επιπλοκές και στο θάνατο. 
 
Τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση, με σταδιακή συν τω χρόνω επιδείνωση. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι επείγει ο εμβολιασμός με το πανδημικό εμβόλιο των ασθενών, προκειμένου να προστατευτούν από τις σοβαρές επιπλοκές τις οποίες ενδέχεται να τους προκαλέσει η νέα γρίπη.

Oπως όμως διευκρίνισαν, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι σε ιούς, όπως της νέας γρίπης, που μπορεί να τους προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές…
Αιμιλία Σταθάκου-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
i-diadromi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...