Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τραυλισμός και παιδί

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο τα πρώτα χρόνια είναι απασχολημένα με τη διαδικασία εκμάθησης και είναι φυσικό σε όλη αυτήν την προσπάθεια να κάνουν λάθη.


Εάν παρατηρήσετε ότι αρχίζουν έντονες δυσχέρειες στη ροή της ομιλίας και συνοδεύονται από πολλές επαναλήψεις ή ακόμα και επιμηκύνσεις των ήχων της λέξης, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με ένα λογοπεδικό.

Πάντως σε γενικές γραμμές εάν αντιμετωπίσετε το παιδί με υπομονετικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει συναισθηματική φόρτιση από μέρους σας αλλά ηρεμία συνήθως το παιδί επανέρχεται.

Εάν ο λογοπεδικός το αξιολογήσει με τραυλισμό, το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν άτομο με τραυλισμό. Τότε, αρχίζει να πιστεύει πως συγκεκριμένοι φθόγγοι, συλλαβές ακόμα και λέξεις του δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες και γι αυτό αρχίζει να τις αποφεύγει.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχει βοήθεια γιατί είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει και τις σχολικές του επιδόσεις.

Τόσο οι γονείς, το περιβάλλον του και βασικά οι δάσκαλοι του θα πρέπει να του δώσουν το χρόνο για να τελειώσει ότι έχει να πει.

Δεν θα πρέπει να του συμπληρώνετε τις λέξεις αλλά να ακούτε αυτό που θέλει να σας πει. Μην δίνετε σημασία στο πώς μιλά και φροντίστε να μιλάτε και εσείς πιο αργά και με παύσεις προκειμένου να υπάρχει μια επικοινωνιακή χαλαρότητα.

Μην του λέτε «χαλάρωσε» κ.α. γιατί έτσι το αγχώνετε... Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζετε διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά.

Όσο αφορά τους δασκάλους, επιπλέον στο μάθημα, όταν είναι να απαντήσουν όλα τα παιδιά, καλό είναι να έχει προτεραιότητα γιατί η αναμονή του εντείνει το άγχος. Επίσης επιλέγετε ερωτήσεις που δεν έχουν μακροσκελείς απαντήσεις.
NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...