Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι τράπεζες ξεπουλάνε τα κατασχεμένα σπίτια



Στην πώληση ακινήτων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, σε...
... τιμή ευκαιρίας και μόνο στους καλούς πελάτες προχωρούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία έχουν δεκάδες ακίνητα από κατασχέσεις, αντί να τα «ρίξουν» σε πλειστηριασμούς, τα προσφέρουν σε πελάτες που έχουν επί χρόνια ή πελάτες άλλων ανταγωνιστικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να τους προσελκύσουν.

Από τις πληροφορίες, που έχει συγκεντρώσει η «Οικονομία», προκύπτει ότι οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες προχωρούν στην ακόλουθη πρακτική:
Καλούν πελάτες τους, οι οποίοι έχουν καταθέσεις, είναι φερέγγυοι, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις συναλλαγές τους και τους προσφέρουν σπίτια, κατά κύριο λόγο, τα οποία έχουν συγκεντρώσει από τις κατασχέσεις, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αξία που πωλείται νεόδμητο.

Καλούν ευυπόληπτους επιχειρηματίες, με σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα, οι οποίοι όμως έχουν τις καταθέσεις τους σε άλλη τράπεζα. Τους ζητούν να μεταφέρουν σ’ αυτούς τον λογαριασμό τους, τους χορηγούν στεγαστικά με ευνοϊκό επιτόκιο και τους προσφέρουν σε εξαιρετικές τιμές κάποιο από τα ακίνητα που διαθέτουν.

Η νέου τύπου προσέγγιση των καλών πελατών από τις τράπεζες αναμένεται να επεκταθεί τους επόμενους μήνες. Με τον τρόπο αυτό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βγαίνουν πολλαπλώς κερδισμένα.

Αφενός, αυξάνουν την πελατεία τους και επιβραβεύουν τους δικούς τους πελάτες, διευρύνοντας παράλληλα τη συνεργασία που έχουν, προσφέροντάς τους στεγαστικά δάνεια.

Αφετέρου, επειδή οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό κατασχεμένων ακινήτων, επιθυμούν να τα πουλήσουν αντί να τα... βγάλουν στο σφυρί στους πλειστηριασμούς. Ετσι και σε υψηλότερες τιμές τα διαθέτουν και «αδειάζει» το χαρτοφυλάκιό τους, σε μια περίοδο που οι τιμές τους «κατρακυλάνε» και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση 10%-15%.

«Πρόκειται για έξυπνο marketing, που αφήνει ευχαριστημένες τράπεζες και πελάτες. Εκείνοι που θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι είναι οι εργολάβοι κι όσοι διαθέτουν ακίνητα προς πώληση, καθώς βρήκαν στις τράπεζες "ανταγωνιστή" στον τομέα των αγοραπωλησιών», τονίζει κτηματομεσίτης που έχει μεσολαβήσει σε τέτοιες συναλλαγές.

Κίνητρα
Στους ενδιαφερόμενους αγοραστές χορηγείται στεγαστικό με ευνοϊκούς όρους.
Ανταγωνισμός
Η νέου τύπου προσέγγιση των καλών πελατών από τις τράπεζες αναμένεται να επεκταθεί τους επόμενους μήνες.
200.000 ευρώ
Ακίνητο ελαφρώς μεταχειρισμένο πωλήθηκε 200.000 ευρώ. Το εν λόγω σπίτι νεόδμητο έχει διπλάσια αξία.
10% οι επισφάλειες
Προβλέπουν νέα κανόνια
Με δεδομένο ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σήμερα αγγίζει το 10%, το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες κατασχέσεις σπιτιών. Ετσι, οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν και να μην περιμένουν νέα υποχώρηση των τιμών, γεγονός που θα μείωνε και την αξία του χαρτοφυλακίου τους.
πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...