Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΛΗΜΕΡΑ


28 Φεβρουαρίου 1983 - Προβάλλεται το τελευταίο επεισόδιο της σειράς M*A*S*H, με τη θεαματικότητα να φτάνει το 77%.

28 Φεβρουαρίου
Γεγονότα
1692 - Ξεκινά το κυνήγι μαγισσών του Σάλεμ των ΗΠΑ.
1826 - Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και διακόπτουν κάθε επικοινωνία της πόλης με τον έξω κόσμο.
1913 - Ο ελληνικός στρατός κυριεύει την Πρεμετή ενώ οι Τούρκοι εγκαταλείπουν το Δελβινάκι.
1914 - Ανακηρύσσεται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο, υπό του Γεώργιου Χριστάκη-Ζωγράφου.
1933 - Δυο από τους πιο σπουδαίους εκπροσώπους της γερμανικής διανόησης, ο ποιητής Μπέρτολτ Μπρεχτ και ο συγγραφέας Χάινριχ Μαν, αντιδρώντας στα μέτρα των Ναζί μετά την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ, εγκαταλείπουν τη χώρα ο πρώτος και την Πρωσική Ακαδημία των Τεχνών ο δεύτερος. Την ίδια μέρα ο Αδόλφος Χίτλερ πείθει τον καγκελάριο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ να καταστείλει τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία του Τύπου, επιτρέποντας έτσι στους Ναζί να συλλάβουν χιλιάδες αντιπάλους τους.
1940 - Γίνονται τα εγκαίνια δύο σταθμών ασυρμάτου με το εξωτερικό, στο Χαρβάτι και στη Λούτσα.
1940 - Η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος σαρώνει τα Όσκαρ.
1941 - Ο διάδοχος Παύλος και η συνοδεία του φτάνουν στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο μέτωπο.
1943 - Δίνεται η πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο θέατρο "Ολύμπια" υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Καλομοίρη.
1949 - Ανακαλύπτεται η κρύπτη και το τυπογραφείο, στο οποίο τυπώνεται η αντιστασιακή εφημερίδα Μωριάς.
1953 - Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.
1953 - Οι Άγγλοι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον αποκαλύπτουν τη δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.
1959 - Η ελληνική Βουλή με ψήφους 170 έναντι 117, απορρίπτει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι, πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας: «Ζήτω η Ένωσις».
1963 - Στη Γαλλία, 9 άτομα συλλαμβάνονται με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

1982 - Το μουσείο Ζαν - Πολ Γκετί γίνεται το πλουσιότερο μουσείο του κόσμου, όταν δέχεται ως κληροδότημα το μυθικό ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την διαθήκη του βαθύπλουτου Ζ.Π Γκετί.
1983 - Προβάλλεται το τελευταίο επεισόδιο της σειράς M*A*S*H, με τη θεαματικότητα να φτάνει το 77%.
1991 - Πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ κεκλεισμένων των θυρών στο Αλεξάνδρειο μεταξύ του Άρη και της Λεβερκούζεν (133 - 117) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο Άρης τιμωρείται διότι στον αγώνα της 14/2 εναντίον της Μπαρτσελόνα, και ενώ έχανε, έσβησαν τα φώτα και δημιουργήθηκαν επεισόδια.

1994 - Πραγματοποιείται η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή του, όταν αμερικανικά καταδιωκτικά καταρρίπτουν τέσσερα σερβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Γκάλεμπ, που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βοσνίας.

1999 - Η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της στο διεθνές τουρνουά της Μαδέρα. Κερδίζει ακόμα 2 χρυσά στα τελικά (στα 2 στεφάνια & 3 κορδέλες και στις κορίνες). Την ομάδα αποτελούν οι: Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Χαρά Καρυάμη, Άννα Πολλάτου, Μαρία Γεωργάτου και Κλεονίκη Γεωργακοπούλου.

Γεννήσεις
1533 - Μισέλ ντε Μονταίν, Γάλλος συγγραφέας
1883 - Αλφρεντ φον Σλίφεν, Γερμανός στρατάρχης.
1894 - Μπεν Χεστ, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος.
1900 - Βόλφραμ Χερθ, Γερμανός πιλότος και σχεδιαστής αεροσκαφών.
1901 - Λίνους Καρλ Πόλινγκ, αμερικανός χημικός. Τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας το 1954 και Νόμπελ Ειρήνης το 1962. Μαζί με τη Μαρία Κιουρί είναι οι μοναδικοί κάτοχοι δύο βραβείων Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού.

1903 - Βινσέντε Μινέλι, Αμερικανός σκηνοθέτης.
1906 - Μπάγκσι Σίγκελ, Αμερικανός γκάνγκστερ, πρωτοπόρος της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών στο Λας Βέγκας.
1930 - Λίον Ν. Κούπερ, Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας.
1942 - Μπράιαν Τζόουνς, Βρετανός μουσικός.
1957 - Τζον Τορτούρο, Ιταλοαμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι
1510 -Ιωάννης ντε λα Κόσα , Ισπανός θαλασσοπόρος και χαρτογράφος.
1869 – Αφόνσο ντε Λαμαρτίν , Γάλλος συγγραφέας και ποιητής
1916 - Χένρι Τζέιμς, Αμερικανός συγγραφέας.
1925 - Φρειδερίκος Έμπερτ, πρώτος Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας.
1941 - Αλφόνσος ΙΓ΄, Βασιλιάς της Ισπανίας.
1959 - Μάξγουελ Άντερσον, Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος.
1967 - Χένρι Λους , Αμερικανός εκδότης
1986 - Ούλωφ Πάλμε, Σουηδός πολιτικός.
2003 - Ντίνος Δημόπουλος , Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος
2006 - Όουεν Τσάμπερλεν , Αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ

Συναξαριστής
Οσίου Βασιλείου ομολογητού (†750), Ο όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, έζησε και έδρασε επί αυτοκρατορίας Λέοντα Γ` του Ισαύρου του εικονομάχου. Από μικρή ηλικία ο Βασίλειος εγκατέλειψε τη κοσμική ζωή για να αφιερωθεί στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και την άσκηση. Αρχικά ζούσε σε κάποιο ερημητήριο τρέφοντας το πνεύμα του και την ψυχή του με τα δώρα της πίστεως και της αγάπης. Όταν όμως οι περιστάσεις τον κάλεσαν, ανταποκρίθηκε με θαυμαστή προθυμία και υπερασπίσθηκε την Ορθοδοξία με θάρρος και παρρησία. Διώχθηκε σκληρά για την άκαμπτη αντίστασή του και τη θαρραλέα συνηγορία υπέρ της ορθοδοξίας. Φυλακίστηκε και υπέστη πολλά βασανιστήρια. Όταν πέθανε ο τύραννος Λέων, ο Βασίλειος αφέθηκε ελεύθερος και επανήλθε στο ασκητήριό του για να συνεχίσει τους μοναχικούς τους αγώνες. Μέγας αγωνιστής της Εκκλησίας, στρατευόταν συνεχώς για την ενίσχυση της ορθόδοξης πίστης, για τη διαφώτιση των αιρετικών , για τη στερέωση των πιστών και τη μετάνοια των αμαρτωλών. Έτσι οσιακά αγωνιζόμενος εκοιμήθη εν ειρήνη.
Ιερομάρτυρος Προτερίου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (†457).
Μαρτύρων Αβερκίου, Νέστορος.
Οσιομάρτυρος Κυράννης της εκ Βυσσώκας Θεσ/νίκης (†1751).
Οσίων Ευβούλου και Νυμφά, των «αποστόλων».
Βάρσου - (Βαριησοϋ) επισκόπου Δαμασκού.
Κυράς και Μαράννας, των οσίων και «ευγενών ασκητριών».
Εορτολόγιο
Κύρα, Κυρά, Κυράτσα, Κυράτσω, Κυράτση, Κυρατσούδα, Κυρατσούλα, Μαριάννα

iliatora.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...