Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Τσελέντης στην ΝΕΤ: Οι σεισμολόγοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους για σεισμό σε άλλη περιοχή της Ελλάδας



- Ο κ. Τσελέντης ωστόσο δεν αποκάλυψε σε ποιά περιοχή της χώρας αναφερόταν
- Πανικός επικράτησε στην Ρόδο - Υλικές ζημιές μέσα στα σπίτια του νησιού
- Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλα τα νησιά μέχρι και στην Αθήνα
- Βγήκαν από τα σπίτια τους μέχρι και οι κάτοικοι της Αιγύπτου


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 16.29 και έγινε ιδιαιτέρα αισθητή στη Βόρεια Κρήτη, κυρίως στο Νομό Λασιθίου αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου.

Ωστόσο, ανησυχία έχει προκληθεί και για αυτόν τον ισχυρό σεισμό, αλλά και για το γεγονός ότι σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Τσελέντης στην κρατική τηλεόραση, οι σεισμολόγοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε μία άλλη περιοχή της Ελλάδας και τόνισε πως εάν υπάρξουν νεότερα στοιχεία για έναν ενδεχόμενο σεισμό σε αυτή την περιοχή τότε θα ενημερώσουν.


Ο σεισμός συμφώνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται σφοδρή και προερχόταν από απόσταση 361 χιλιομέτρων Νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου.

H δόνηση, που διήρκησε αρκετή ώρα, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους και αρκετοί πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας όπου οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη ενώ σε παλιά σπίτια υπήρξαν πτώσεις σοβάδων.

Το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο, άφησε ανοικτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κων. Μακρόπουλος.

«Το χαμε πει από την Αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα, για αυτό έγινε και αισθητός σε τόσο μεγάλη έκταση.

Ο κύριος Μακρόπουλος, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας μίλησε στο Νewsit για τον σεισμό της Κρήτης. Λέει χαρακτηριστικά ότι ο σεισμός ήταν αρκετά μεγάλος αν τον συγκρίνουμε κιόλας με αυτόν του 1999 στην Αθήνα που ήταν 5,9 ρίχτερ, αλλά επειδή ήταν υποθαλλάσιος δεν είχαμε υλικές ζημιές και θύματα. Είναι πολύ νωρίς να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος σεισμός ή αν έπεται κι άλλος, θα ξέρουμε τα επόμενα 24ώρα.


Σύμφωνα με τον γεωλόγο, κ. Λέκκα μιλώντας στο NewsIt χαρακτήρισε το σεισμό μεγάλου βάθους. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.


Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός ήταν ισχυρότερος, της τάξεως του 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 60 χιλιόμετρα.

Από το σεισμό οι πολίτες πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους έντρομοι, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός κράτησε περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να πέφτουν πράγματα από τα σπίτια και να πανικοβληθεί ο κόσμος.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ηρακλείου, Δέσποινα Συγγελάκη η οποία μίλησε αποκλειστικά στο NewsIt όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης είναι συγκλονισμένοι από το σεισμό και όλοι βρίσκονται πλέον στους δρόμους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη, τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο μέχρι και την Αθήνα.

Μιλώντας στο NewsIt ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά στους 4 νομούς της Κρήτης.

Πανικός στη Ρόδο από τον σεισμό

Ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο, αλλά και σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου, έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το απόγευμα και, πάντως, δεν προκάλεσε καταστροφές. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.

Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.

Χαμός στην Αίγυπτο που δεν έχει συνηθίσει τους σεισμούς

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που δεν είναι συνηθισμένη σε σεισμικές δονήσεις, κάποιοι κάτοικοι που διαπίστωσαν το σεισμό βγήκαν αμέσως στους δρόμους, αλλά χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές.

Για το γεγονός έκανε ειδική αναφορά και η αιγυπτιακή τηλεόραση.
NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...