Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κατεδαφίζεται η πυραμίδα του Χότζα στην Αλβανία


Κατεδαφίζεται η πυραμίδα του Χότζα στην ΑλβανίαΣτη θέση της θα χτιστεί το νέο κοινοβούλιο

Η Αλβανία θα κατεδαφίσει την πυραμίδα που είχε χτιστεί ως μουσείο για το δικτάτορα Ενβέρ Χότζα με σκοπό να χτιστεί στη θέση της το νέο κτίριο του κοινοβουλίου.

«Δεν γίνεται να διατηρούμε ένα μέρος που φιλοξενεί το φάντασμα του δικτάτορα. Θα χτίσουμε ένα νέο συγκρότημα όπου θα ακμάσει το πνεύμα της δημοκρατίας», δήλωσε ο βουλευτής Ενκελέιντ Αλιμπεάτζ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο νόμος για την κατεδάφιση του μνημείου εγκρίθηκε από τη Βουλή με 72 ψήφους, σε σύνολο 74 παρόντων. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «νοθεία»στις εκλογές, όπως τη χαρακτηρίζει.

Η πυραμίδα χτίστηκε λίγο μετά το θάνατο του Χότζα, τον Απρίλιο του 1983, στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων. Είναι χτισμένη από τσιμέντο και γυαλί και θυμίζει αετό που ανοίγει τα φτερά του. Μέσα φιλοξενούνται προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες του Αλβανού ηγέτη. Μετά την πτώση του κομμουνισμού μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.

Το σχέδιο για την ανέγερση ενός νέου κοινοβουλίου για να γιορταστεί η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της Αλβανίας έχει διχάσει τη χώρα, κυρίως λόγω της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και του κόστους του κτιρίου.

Πολλοί διανοούμενοι και αρχιτέκτονες διαφωνούν με την κατεδάφιση, προβάλλοντας την αρχιτεκτονική αξία της πυραμίδας η οποία σχεδιάστηκε από τον γαμπρό του Χότζα, Κλέμεντ Κολανέτσι. «Είμαι σίγουρος ότι αν γινόταν δημοψήφισμα οι κάτοικοι των Τιράνων θα ψήφιζαν να διατηρηθεί η πυραμίδα. Το να γκρεμιστεί το κτίριο αυτό όταν η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες είναι καπρίτσιο ή κάτι περισσότερο. Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση στην οποία διάφοροι θα πλουτίσουν ενώ ο πολιτισμός θα φτωχύνει», είπε χαρακτηριστικά ο εκδότης Άντριαν Κλόζι.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...