Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Σύντομα θα υπάρξουν τεστ και φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ



Σε δύο χρόνια υπολογίζουν οι επιστήμονες, πως θα είναι έτοιμο το τεστ, με το οποίο θα ανιχνεύεται η νόσος του Αλτσχάιμερ και θα ισχύει για όσους έχουν ξεπεράσει τα 65 έτη ζωής. Επίσης, είναι αισιόδοξοι πως στο μέλλον θα υπάρξουν και φάρμακα, ώστε να περιοριστεί η νόσος σε όσους πάσχουν, αλλά και περισορισμός άλλων παρόμοιων ασθενειών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge, της Βρετανίας. Η καθηγήτρια του ψυχιατρικού τμήματος, Barbara Sahakian, διαπίστωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων όλο και αυξάνεται, αλλά το χειρότερο είναι πως η διάγνωση αργεί να γίνει και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος.

“Είμαι σοκαρισμένη, γιατί σε ορισμένους η νόσος επιδεινώνεται τόσο πολύ, ώστε τα φάρμακα πλέον εγίνονται εντελώς άχρηστα και δεν υπάρχει γυρισμός”.

Οι επιστήμονες πραγματοποιούν δοκιμές, που βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη και έχουν να κάνουν με σημάδια της νόσου στο αίμα. Επίσης, σύμφωνα με την Sahakian, μέσω ερωτήσεων από τον υπολογιστή, μπορεί να διαγνωστεί, εάν κάποιος πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή απλά είναι μια παροδική λήθη. Πάντως η ίδια επισημαίνει πως δεν αρκεί μόνο το τεστ, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει και η ιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια τονίζει πως υπάρχουν φάρμακα κατά της νόσου, όπως το Aricept, το οποίο βέβαια δε σταματά τη νόσο, αλλάβελτιώνει τη συγκέντρωση, ειδικά στα αρχικά στάδια της άνοιας και επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν φυσιολογική ζωή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και φάρμακα που θα σταματούν την ανάπτυξη της νόσου και υποστηρίζει πως τέτοιου είδους «νευροπροστατευτικά» φάρμακα, αναπτύσσονται από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...