Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Πιέσεις από την τρόικα


Η τρόικα θέλει αποδείξεις και ονόματα... Η τρόικα θέλει αποδείξεις και ονόματα...

Πιέσεις ασκεί η τρόικα στην Ελλάδα για γρήγορη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες με την κυβέρνηση ώστε «να κλείσει» το ζήτημα της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου.

Σε δηλώσεις τους στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ», που δημοσιεύονται την Κυριακή, τα στελέχη της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα. «Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω» προσθέτει. «Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης» επισημαίνει ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ
 
Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων: «Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, ολοκληρώθηκε, πλην ελαχίστων σημείων, η εξέταση του Μνημονίου και σήμερα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με την προσαρμογή του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014.

Συνεχίζεται η συζήτηση για μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους
Παράλληλα, συνεχίζεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται στο θέμα σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ».

Όπως αναφέρει, ίσως δεν είναι αρκετό το ποσοστό μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 21% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. «Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος.

Επίσης προειδοποιεί ότι «υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί».
Με την απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου ,οι ιδιώτες πιστωτές κλήθηκαν να συνεισφέρουν στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας.

Οι τράπεζες κλήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους σε ελληνικό χρέος έναντι νέων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, με μία μείωση της αξίας τους κατά 21%. Ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» θα τις ανάγκαζε να περάσουν νέες απομειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Σόιμπλε: «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν τη «μόλυνσή» τους.

O επικεφαλής του επενδυτικού fund PIMCO Μοχάμεντ ελ Εριάν αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται άμεσα «κούρεμα» ίσως και άνω του 50%. Εκτιμά ότι θα πρόκειται για «πιστωτικό γεγονός» με σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα αλλά επισημαίνει πως «όσο καθυστερεί τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μέρκελ(CDU) Μίκαελ Φούκς, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Real news αναφέρει πως «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά».

Ο Γερμανός κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνει πως «κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον». Τονίζει πάντως πως δεν πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η Γερμανία αλλά η τρόικα. Ο Μίκαελ Φούκς, αναφέρει επίσης ότι δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αλλά σημειώνει πως δεν είναι προσωπικά πεπεισμένος αν η παραμονή στο ευρώ θα είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει και πάλι ευημερία.

Την Κυριακή γερμανικές πηγές δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν μια περικοπή του ελληνικού χρέους έως και 60%. Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση ανέφεραν πάντως ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά την έκταση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

Μέρκελ: Ξένη παρέμβαση για τις χώρες-παραβάτες
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα Newswire, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας σε συνέδριο της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης CSU, των συντηρητικών κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, ανέφερε πως οι χώρες που παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να αποδεχθούν την πιθανότητα παραμβάσεων στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Ανέφερε ακόμη πως η απόφαση της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ δεν ήταν συμβατή με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Οι συντηρητικοί κυβερνητικοί εταίροι της καγκελαρίου από τη νότια Γερμανία επέκριναν την Ελλάδα ότι «εκλεψε» στο δρόμο για την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, αλλά απέτυχαν να εκλέξουν έναν γνωστό ευρωσκεπτικιστή ως αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος. Αντίθετα, επέλεξαν να κρατήσουν έναν υπουργό πιστό στην κυβέρνηση της Μέρκελ ως έναν από τους τέσσερις αναπληρωτές ηγέτες τους. Κάνοντάς το, απέρριψαν με μικρή διαφορά έναν «αντάρτη» υψηλού προφίλ ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει τα σχέδια διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης και προσπάθησε να γίνει υπέρμαχος των απογοητευμένων Γερμανών.

Το αποτέλεσμα είναι μια ανακούφιση για τη Μέρκελ, που ηγείται του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσκολία να κρατήσει τον κεντροδεξιό συνασπισμό της ενωμένο καθώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης βαθαίνει και απειλεί την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Σε μια δραματική ετήσια διάσκεψη της CSU στη Νυρεμβέργη, ο Πέτερ Γκάουβαϊλερ, ο οποίος είχε ψηφίσει εναντίον των αυξημένων αρμοδιοτήτων του Προσωρινού Ταμείου Διάσωσης της ευρωζώνης στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, έλαβε 419 ψήφους, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Πέτερ Ράμσουερ έλαβε 440 ψήφους.

Βέλγιο: Να αποτραπεί μια Lehman Brothers No2
Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς επαναλαμβάνει πως «ο στόχος της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι η Ελλάδα να πεθάνει θεραπευμένη» και τονίζει πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τη χώρα έτσι «ώστε να αποτραπεί μια Lehman Brothers No2».

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα προσθέτει πως «η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να εφαρμόσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν την 21η Ιουλίου και να επιταχύνει τις ενέργειές της για την Ελλάδα και ιδιαίτερα σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Σε ό,τι αφορά τη γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος, αναφέρει πως υπάρχει συνεργασία με τους κεντρικούς τραπεζίτες των δυο χωρών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους καταθέτες και τους πιστωτές. Υπενθυμίζει πάντως πως οι καταθέσεις στο Βέλγιο είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...