Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ με μεγάλη διάρκεια ταρακούνησε την Κρήτη

Ο σεισμός έγινε στις 14.17 και ταρακούνησε τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Έγινε ιδιαίτερα ασθητός στον Δήμο Φαιστού αλλά εώς τώρα δεν έχουν καταγγελθεί ζημιές. Τι λένε στο Newsit σεισμολόγοι.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφει στις 14:17 στην θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης, μεταξύ του Τυμπακίου και της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλσε στο Νewsit o σεισμολόγος του Γεωδυναμικου Ινστιτούτου Αθηνών η ισχυρή σεισμική δόνηση κατεγράφη στις 14.17, μεταξύ Τυμπακίου και Ιεράπετρας, 100 χιλιόμετρα νοτια της Κρήτης και 140 χιλιόμετρα νοτια του Ηρακλείου. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και εκδηλώθηκε σε βάθος 8 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ και επίκεντρο 137 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου.




Οπως δήλωσε στο Νewsit o γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας "ο σεισμός που έγινε πριν λίγο εκδηλώθηκε σε ένα κομβικό σημείο που είναι η κορυφή σύγκουσης της ευρωπαϊκής πλάκας με την αφρικανική. Ηταν ένας σεισμός ο οποίος έγινε σε μια περιοχή με πολύ ισχυρή σεισμικότητα. Πιστεύω ότι είναι ο κύριος σεισμός και πιστεύω οτι λογω της απόστασης που έχει από την Κρήτη δε θα επηρρεάσει άμεσα ούτε τους κατοίκους ούτε τον δομικό ιστό του νησιού. Οι κάτοικοι ιδιαίτερα στην περιοχή της Φαιστού αλλά και προς την Ιεράπετρα αλλά και σε άλλες περιοχές  τον κατάλαβαν  γιατί ήταν ένας επιφανειακός σεισμός".

Η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη - Ανυφαντάκη "ο σεισμός ήταν μεγάλος και με διάρκεια. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία. Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν γίνει αναφορές για ζημιές αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στις επόμενες ώρες καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς".
newsit
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...