Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Αγορά στην Ηλεία: Τελευταία ελπίδα στις εκπτώσεις που ξεκίνησαν από χθες...


Αγορά στην Ηλεία: Τελευταία ελπίδα στις εκπτώσεις που ξεκινούν σήμεραΟ χρόνος μετρά αντίστροφά για πολλές εμπορικές επιχειρήσεις από σήμερα έως τις 29 Φεβρουαρίου που διαρκούν οι χειμερινές εκπτώσεις.
Το μεσοδιάστημα από τις γιορτές έως
σήμερα, που κύλησε για τα περισσότερα καταστήματα της Ηλείας, δεν έδειξε τίποτα το ιδιαίτερο και για πολλούς εμπόρους, όλα θα κριθούν στον επόμενο ενάμιση μήνα.
Ακολουθούν τα "λουκέτα"
Αν η κίνηση δεν είναι ενθαρρυντική, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν σκεφτεί να βάλουν «λουκέτο». Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕ Ηλείας αναφέρουν πως περισσότερες από χίλιες επιχειρήσεις έκλεισαν τη διετία 2010 – 2011 στο νομό Ηλείας, ενώ αναμένεται πως θα ανέβει αρκετά ο αριθμός, πέρα από την όποια εξέλιξη φέρουν οι εκπτώσεις στην αγορά. Η πραγματική εικόνα όμως των «λουκέτων» στην Ηλεία μπορεί να δοθεί μόνο από το Μητρώο των ΔΟΥ στο νομό και ίσως μετά από ένα χρόνο. Πάντως αρκετοί λογιστές αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες «δέκα – δέκα» κατέθεταν τα αιτήματα διακοπών στην Εφορία. Τρανταχτά παραδείγματα λουκέτων έχουμε από την περσινή περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που πριν ακόμα τελειώσουν κάποια καταστήματα είχαν κλείσει στην Ηλεία.
Εκπτώσεις έως 70%
Από το περασμένο Σάββατο τα περισσότερα καταστήματα ανήρτησαν στις βιτρίνες τους τις πινακίδες και τα αυτοκόλλητα με τα ποσοστά των εκπτώσεων. Ποσοστά που ξεκινούν από το «φτωχό» 20% και φτάνουν - για πρώτη φορά ίσως με την έναρξη εκπτωτικής περιόδου – και το 70%. Υπάρχουν και καταστήματα που δεν αναφέρουν ποσοστά παρά μόνο τη λέξη «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ», κάτι που σήμερα δύσκολα «μαγνητίζει» τον πελάτη.
Τι λένε οι έμποροι
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θανάσης Σκορδαλής δεν είναι αισιόδοξος για τις εκπτώσεις βλέποντας και την πανελλαδική εικόνα. Ο ίδιος τόνισε πως μετά από μια πτωτική πορεία στις γιορτές και την περίοδο των προσφορών που ακολούθησε, εκτιμά πως θα σημειωθεί πτώση της τάξης του 50% σε σχέση με πέρυσι στις εκπτώσεις. Ωστόσο η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Πέτρος Παπαδάτος σε δηλώσεις του στο Ionion FM έκανε λόγω για πτώση του τζίρου κατά 30% στις γιορτές. Οι εκπτώσεις αποτελούν ευκαιρία για διαφορετικούς λόγους για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές. Οι πρώτοι γιατί πάσχουν σοβαρά από ρευστότητα, οι δεύτεροι γιατί αναζητούν τις ευκαιρίες για να χαλάσουν τα λιγοστά ευρώ που έχουν απομείνει. Ο κ. Παπαδάτος ζήτησε από τα εμπορικά καταστήματα να προσέξουν τον τρόπο προβολής εκπτώσεων και προϊόντων γιατί ο καταναλωτής δεν ξεγελιέται.
Συμβουλές από το ΙΝΚΑ Ηλείας
Με αφορμή τις εκπτώσεις στην Αγορά που ξεκινούν σήμερα, ο γραμματέας του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ηλείας Διαμαντής Καρασούλας, αναφέρθηκε σε τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές τους, την περίοδο των εκπτώσεων. Ο κ. Καρασούλας σημείωσε αρχικά ότι "αυτές τις εκπτώσεις τις περιμένουν εξίσου πολύ και οι καταναλωτές αλλά και οι καταστηματάρχες αφού η εικόνα της αγοράς την περίοδο των εορτών  ήταν τραγική και οι έμποροι βλέπουν αυτές τις εκπτώσεις ως μία σημαντική ανάσα". Ο κ. Καρασούλας έκανε λόγο για δώδεκα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουν προσοχή οι συμπολίτες μας για τις αγορές τους. Τα δώδεκα αυτά σημεία είναι τα εξής:
1.    Σχολαστική έρευνα αγοράς, προ εκπτώσεων.
2.    Καταγράφω τις πραγματικές μου ανάγκες προ εκπτώσεων και προγραμματίζω τις αγορές μου.
3.    Αποφεύγω να εντυπωσιάζομαι από διαφημίσεις καταστημάτων ή βιτρίνες με κάποιο ή κάποια είδη που τα χρησιμοποιούν ως "κράχτη". Σκέπτομαι, ελέγχω, επιλέγω, αποφασίζω.
4.    Αγοράζω ρούχα ή είδη που θα τα φορέσω ή θα τα χρησιμοποιήσω και όχι γιατί απλά τα βρήκα σε τιμή ευκαιρίας!!
5.    Επιστρέφω αμέσως οτιδήποτε ελαττωματικά, είτε για αντικατάσταση, είτε για επιστροφή χρημάτων.
6.    Καταγγέλλω κάθε περιστατικό πλασματικής έκπτωσης ή ελαττωματικών προϊόντων.
7.    Εξετάζω την ποιότητα σε συνδυασμό με την τιμή κι αν με ικανοποιεί το αποτέλεσμα, αγοράζω.
8.    Ζητάω πάντα απόδειξη για όλες τις αγορές μου.
9.    Αποφεύγω τις ώρες αιχμής και την πίεση χρόνου. Αφιερώνω το χρόνο που χρειάζομαι για τις αγορές μου, ώστε χωρίς άγχος και βιασύνη, ελαχιστοποιώ τις τυχόν λανθασμένες αγορές μου.
10.    Κρατώ στο πορτοφόλι μου τα χρήματα που xρειάζομαι για αυτά που θέλω να αγοράσω και προσέχω την τσάντα ή την τσέπη μου ειδικά σε συνωστισμό και ώρες αιχμής. Ομοίως αποφεύγω τα πολλά κοσμήματα που με καθιστούν στόχο!
11.    Το αποφεύγω, αλλά όταν πληρώνω με πιστωτική κάρτα, ελέγχω πάντα τις αποδείξεις και τις τιμές των αγορών μου, με τον ίδιο γνώμονα που ελέγχω και το πορτοφόλι μου, σκέφτομαι αν οι τόκοι είναι λιγότεροι από την έκπτωση.
12.    Αγοράζω ρούχα και παπούτσια που θα τα φορέσω και του χρόνου και όχι μία φορά.
Τέλος ο κ. Καρασούλας ευχήθηκε στους καταναλωτές καλές αγορές και στους καταστηματάρχες καλές δουλειές.
Το ΗΛΕΙΑ Live ! προτρέπει τους Ηλείους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά του νομού, η οποία διαθέτει ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα. Η τοπική αγορά πρέπει να επιβιώσει για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...